הרקטות שירה בשבוע שעבר חיזבאללה לעבר יישובי הצפון גררו תגובה שקטה מצד ישראל. צה"ל אומנם השיב בירי ארטילרי לעבר מרחבי השיגור בלבנון, אך מעבר לכך שמר על איפוק מפתיע ולא נגרר להתכתשות עם ארגון הטרור השיעי - למרות שהגיב לירי הראשוני שביצעו הפלגים הפלסטינים באמצעות מטוסי קרב. במערכת הביטחון מודעים לביקורת על התגובה, אך טוענים: לבנון היא פשוט לא הזירה החשובה כרגע מבחינת ישראל – אלא אירן.
סיקור N12 על אירן וחיזבאללה
- נסראללה איים: "כל תקיפה תיענה בתגובה"
- כיצד התבטא בעבר בנט על ירי מלבנון?
- ישראל תציג ראיות הקושרות את אירן לתקיפת הספינה
העיתוי של ירי הרקטות הגיע בתקופה מאוד רגישה מבחינת ישראל. למרות ההתחממות בצפון, הזירה הכי חשובה כרגע מבחינתה היא דווקא מול הפטרון של חיזבאללה, אירן, שמולה מתנהלים מהלכים רחבים שבכוחם לשנות את המציאות האזורית – וישראל לא מעוניינת לפגוע בהם.
ראשית, מועצת הביטחון של האו"ם דנה בתקיפת הספינה במפרץ עומאן בשבוע שעבר, שבה נהרגו 2 אזרחים מבריטניה ומרומניה, פעולה אשר מיוחסת לאירן. האמריקנים ומדינות ה-G7 גינו את טהרן על שביצעה "תקיפה מכוונת" נגד הספינה שהופעלה על ידי איש העסקים הישראלי איל עופר, ובוושינגטון אף הבטיחו תגובה. בישראל שומעים את הקולות – ולא מעוניינים לקלקל זאת עם תקיפה רחבה בצפון.
יתרה מזאת, ברפובליקה האסלאמית נכנס בשבוע שעבר אבראהים ראיסי לתפקיד נשיא המדינה, ואיתו התחדש גם המשא ומתן מול המעצמות על הסכם הגרעין. ישראל מעוניינת להשפיע עד כמה שניתן על הסעיפים שיופיעו בהסכם, וחוששת שימי קרב מול חיזבאללה יפגעו במאמצים הללו.
ישראל חושבת שבעת הזו נכון שתשומת הלב והקשב של מדינות העולם יופנו לאירן ולפעולות שלה, ולכן אין כוונה לפתוח חזית בצפון שתסכן זאת, למרות שגורם בצה"ל הבטיח "אופציות נוספות לתגובה". "יכול להיות שנחטוף בתקשורת על היעדר תגובה, אבל מבחינתנו זה עניין של אחריות ושל שיקול דעת אל מול סדר העדיפויות שבתוכו אנחנו פועלים", אמר ל-N12 גורם במערכת הביטחון שמעורה בנושא.
על אף הכוונה לטפל קודם כל באירנים, בירושלים יודעים שישראל תעמוד בפני מבחן גדול במידה ויתבצע ירי נוסף לשטחה – ולא משנה מי ייקח עליו אחריות. זה אירוע שיכול לקרות שוב בכל זמן נתון, והפעם גם עלול להכניס אותנו לכמה ימי קרב.
בשורה התחתונה, יש כאן שני צדדים שמבינים היטב את העוצמות ואת החולשת האחד של השני, וקיימת ביניהם הרתעה הדדית חזקה. ומנגד - הדבר הזה עלול להכניס את האזור לסחרור ולפגוע במאמצים לפעול מול אירן בזירה הבין-לאומית.