למה כל כך חשוב לג'ו ביידן להציל את הממשלה של נפתלי בנט ולהעניק לו את הכבוד הזה? התשובה שלי היא שבעיר כמו וושינגטון אין מתנות חינם. הבקשה לתמורה בוא תבוא. בנימין נתניהו היה מנהיג "בעייתי" בעייני ממשלי קלינטון ואובמה כי הוא לא עשה את מה שהם דרשו.
ביידן לבנט: "נהיינו חברים קרובים, אירן לא תהיה גרעינית"
ברק אובמה רצה מנתניהו שורת ויתורים שהוא לא הסכים להם. הוא רצה שישראל תלך ככלב צייתן להסכם המופקר שהוא חתם עם האירנים. הוא רצה שמדינת ישראל תלך לנסיגה עמוקה שהייתה הופכת את בקעת הירדן, עם הפיקוח האלקטרוני והנוכחות האמריקנית, לקאבול בעצם הימים האלה, בשנת 2021. היא הייתה מפילה את המשטר הירדני וגורמת לנו בעיות 25 ק"מ בקו אווירי מנווה אילן.
הטקסטים של בנט בארה"ב הם יותר מתחום הבישום - לשנות את האווירה ולטהר את האוויר בחדר. בפרקטיקה אין שינוי אמיתי בינו לבין נתניהו. עם כל הכבוד לדיפלומטיה, העימות בין נתניהו לאובמה לא נבע רק מהיחסים האישיים ביניהם אלא מהעובדה שהממשל האמריקני דאז נסע לכיוון מסוים שביקש לזרוק את ישראל תחת גלגלי האוטובוס - לפחות לשיטת הזרם המרכזי של החברה בישראל. כמעט אף ראש ממשלה אחר, למעט זהבה גלאון, לא היה נתקל בשינוי מדיניות אם הוא רק היה מתנהג יפה יותר או לא היה נוסע לקונגרס.
נפתלי בנט מגיע לבית הלבן עם יתרונות וחסרונות על פני בנימין נתניהו. תמיד היה קרב סמוי - המנהיג המערבי, במקרה הזה נשיא ארה"ב, היה אומר: נדון קודם בנושא הפלסטיני ואם יהיה זמן אז נדבר על אירן. ראש הממשלה הישראלי, לרוב נתניהו, היה אומר: קודם כל הנושא האירני ואז הפלסטינים. במוקד פגישת בנט-ביידן עומד קודם כל הנושא האירני, גם לפי הודעת הבית הלבן. גם האמריקנים, שרוצים לצאת מהמזרח התיכון, מבינים ששתי מדינות לא יהיו כאן. כמו שנאמר פעמים רבות, המטרה שלהם היא שנתניהו לא יחזור.
החיסרון של בנט טמון בכך שהוא מגיע ללא מעמד העל שהיה לקודמו בתפקיד. הדבר הזה ישפיע על היחסים בין המדינות באופן ישיר. היו לדבר הזה יתרונות גדולים והיו לו גם חסרונות - ובנט מגיע בלעדיו. צריך לזכור דבר נוסף: כולם שמים לב לתאריך התפוגה של בנט באוגוסט 2023, בעוד שנתיים. ביידן, אגב, הוא פריק של הפוליטיקה הישראלית ויודע שתאריך סיום הכהונה הוא המלצה בלבד.