כתבות שהתפרסמו בימים האחרונים בתקשורת הערבית והבינלאומית, שאמינותן מפוקפקת, נראות כמכוונות למטרה אחת בלבד: לתקוע טריז ביחסי ישראל ורוסיה. על פי ידיעה המצטטת מקור רוסי בעיתון הסעודי "א-שרק אל-אווסט", המתפרסם בלונדון, רוסיה תשנה מעתה את מדיניותה בנוגע לתקיפות הישראליות נגד מטרות צבאיות אירניות בסוריה ותקשה על הפעילות הישראלית. עוד נטען כי ההחלטה הרוסית קשורה להבנה בשיחות בין רוסיה לארצות הברית כי עמדת וושינגטון ומוסקבה דומה בנושא זה ולכן רוסיה יכולה לפעול באגרסיביות לסיכול התקיפות. זאת, באמצעות אספקת מערכות מתקדמות נגד טילים וייעוץ מומחים רוסיים צבאיים.
הכתבה, המצוטטת כאמור בכלי תקשורת ערביים (ובינלאומיים), מעלה סימני שאלה רבים.
ראשית, ההנחה כי ארצות הברית תיתן אור ירוק לרוסים לפעול בנוקשות נגד ישראל מפוקפקת לחלוטין. זאת, בין אם ארצות הברית רוצה ב"שקט תעשייתי" מול אירן לטובת קידום המשא ומתן בנושא הגרעין ובין אם ארצות הברית רואה בישראל אמצעי ללחץ על אירן.
שנית, הפעילות הישראלית נגד מטרות אירניות, כל עוד אינה מכוונת נגד משטר אסד, כפי שישראל הצהירה, אינה מנוגדת לאינטרס רוסי של הגבלת התעצמותה של אירן בסוריה, בין היתר, על חשבון מקומה ורווחיה של רוסיה בשוק הסורי.
בנוסף, ואולי מעבר לכל, רוסיה לכאורה תספק מעתה את מיטב תוצרתה הביטחונית לטובת סיכול פעולות ישראל. עד כה הרוסים נימקו את אי הצלחת הסורים למנוע תקיפות ישראליות באמצעות המערכות הרוסיות שברשותם בהבדלי מזג האוויר ובכך שסורים בלתי מיומנים מפעילים את המערכות. היה וישראל תפעל בכל זאת בהצלחה בזירה, הדבר יעמיד את התעשיות הביטחוניות הרוסיות במבוכה רבה. תעשיות אלו הן מקור שני במעלה להכנסות לרוסיה (לאחר מוצרי אנרגיה) ומקור חשוב לגאווה לאומית. לפיכך, הסיכוי שרוסיה תסכן את מוניטין התעשייה הביטחונית שלה לטובת האירנים נמוך עד בלתי קיים.
מעבר לכתבה בעיתון הסעודי, פורסם השבוע בכתב עת מקוון אירופי גם כי ישראל תספק מערכות "כיפת ברזל" לאוקראינה כדי לסייע לה להתגונן מתוקפנותה של רוסיה. הסבירות כי ישראל תעשה זאת, ותסתכן בצעד שייתפס במוסקבה כעוינות וכפגיעה ישירה באינטרס הרוסי, נמוכה עד אפסית. תוצאתו של פרסום חשוד זה עשויה להיות אך ורק יצור מתח בין ישראל לרוסיה.
ייתכן ולרוסיה אינטרס למתן בימים אלו את הפעילות הישראלית – למשל איתות חיובי לממשל האירני הנכנס בראשות ראיסי, או כדי ללחוץ על ישראל לספק תמורה עבור התיאום עם רוסיה.
בתקשורת הרוסית דווח בסוף השבוע כי גנרל רוסי אישר כי טילים ששיגרה ישראל בחומס שבסוריה בשבוע שעבר יורטו על ידי מערכות רוסיות בשליטה סורית. עם זאת, מהודעה זו ועד להחלטה על שינוי המדיניות כלפי ישראל בזירה הסורית מרחק רב. למוסקבה דרכים רבות להעביר מסרים לירושלים והופעת שתי כתבות אלו במועד סמוך אינה, ככל הנראה, מקרית ועשויה להיות ניסיון לפגוע ביחסים הרגישים בין ישראל לרוסיה. נותר רק להמתין ולקוות כי ירושלים ומוסקבה לא תיגררנה לחישובים מוטעים בעקבות הכתבות הללו ומנהיגי שתי המדינות ישכילו להתעלם מרעשי הרקע.
>>> הכותבת שימשה כראש חטיבת מדיניות חוץ במועצה לביטחון לאומי וכיום היא עמיתת מחקר בכירה במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון (JISS)