למעלה מ-150,000 תלמידים פתחו בשבוע שעבר את שנת הלימודים, אבל איש בממשלה או בקבינט הקורונה, גם לא במשרד הבריאות או משרד החינוך, לא חשב שצריך לבנות עבורם מתווה לפתיחת שנת הלימודים. כולם עסוקים במתווה ל-1 בספטמבר.
פתיחת שנת הלימודים - סיקור N12:
- המתווה המלא לפתיחת שנת הלימודים
- שרת החינוך יפעת שאשא ביטון: "פתיחת שנת הלימודים חשובה לחוסן של הילדים"
- בבני ברק הכינו מבצע לבדיקות סרולוגיות לתלמידים – משרד החינוך תקע את המיזם
- בלי בדיקות מהירות ומתווה רשמי: התלמידים החרדים חזרו ללימודים
גם בתקשורת כמעט ולא מדברים על המחדל הזה. מחדל שקשה להבין ומעלה את החשד כי מדובר בזדון. הרי משרדי הממשלה כבר למודי ניסיון מהשנה שעברה, לכולם ידוע שהמגזר החרדי פותח את שנת הלימודים בתאריך העברי - א' באלול.
בשיחות עם מנהלי תלמודי התורה ניתן לשמוע את התסכול, את התחושה ששכחו אותם, אולי במכוון. "אין מתווה, אין הדרכה, כלום. אנחנו עושים הכול על דעת עצמנו, השכל הישר. אף אחד לא אמר לנו האם לחלק את הכיתות, האם ללמוד עם מסכה, מה עושים כשילד נחשף כחיובי לקורונה, כלום", אמר לי אחד ממנהלי תלמודי התורה הגדולים במגזר.
כשמדברים עם שרים בממשלה או בכירים במשרד הבריאות והחינוך ושואלים אותם מדוע אין מתווה לעשרות אלפי הילדים החרדים - הם ממלאים את פיהם מים.
"נראה שהממשלה והעומדים בראשה אימצו את הגישה של אותן חצרות במגזר החרדי - 'להכיל'. לא לפגוע בנפש של האזרחים, לא לפגוע בכלכלה, אך מצד שני לשלם מחיר כבד בחיי אדם ובחולים קשה"
"נראה שהמדינה החליטה להפוך את המגזר החרדי ל'שפן ניסיון'", אמר לי אחד מבכירי הפוליטיקאים החרדים העוסק שנים בנושא מוסדות החינוך החרדיים ובשנתיים האחרונות היה חלק מרכזי במאבק נגד הקורונה במגזר. "הם מחכים לראות מה יהיו התוצאות של פתיחת שנת הלימודים במגזר וללמוד מכך עבור הציבור הישראלי כולו. זה מסוכן מאוד. אנו עלולים להגיע למצב של התפרצות בתלמודי התורה, התפרצות שתוביל שרשראות הדבקה בקרב המשפחה המורחבת, ואף לנפטרים. ובממשלה לא יוכלו לטעון: ידינו לא שפכו את הדם הזה.
גם עולם הישיבות במגזר החרדי נפתח בשבוע שעבר. בשנה שעברה הכינו עבורם את 'מתווה ישיבות'. השנה גם את זה אין. מה קורה כשאחד התלמידים נחשף ל'קורונה'? חבריו לספסל הלימודים חוזרים לבתיהם בתחבורה ציבורית, אם הם נדבקו ועדיין לא יודעים על כך, אפשר להעריך שהם יובילו לשרשראות הדבקה. והכל בחסות אוזלת ידה של הממשלה, וכאמור - ייתכן ולא מדובר ברשלנות אלא בהפקרות מכוונת מראש.
בכלל, כשמדברים על המגזר החרדי, תנסו להבין מה עובר על היהודי החרדי ששלח השבוע את ילדיו למוסדות החינוך, בידיעה שהממשלה הפקירה אותו, אותה ממשלה שגם כך הוא חש שהיא 'רודפת' אותו, ובעוד שבועות ייתכן ואף תנסה להגביל את תפילות החגים בהטלת סגר כזה או אחר.
הזכרנו את החשש מסגרים בחגי תשרי. מתוצאות סקר של מכון 'נתוני אמת' בשיתוף 'כיכר השבת', סקר שנערך בתוך הציבור החרדי, ניתן ללמוד את עומק המשבר בין החרדים לממשלה. 74% מהציבור החרדי חושב שהממשלה "מושכת את הזמן" בימי החופש הגדול כדי להטיל סגר בחגים. הסיבה: "לא אכפת להם שזה יזיק ליהודים שומרי תורה ומצוות". 51% חושבים שהציבור החרדי לא יחזור להתפלל במרחב הפתוח אם הממשלה תחליט על סגר וסגירת בתי הכנסת, 40% חושבים שמטרת ההנחיות בתקופת החגים היא אינטרסים פוליטיים.
"בציבור החסידי היו רבים שהפרו את ההנחיות ופתחו את מערכת החינוך בטענה שהנפש של הילדים - לצד חשיבות לימוד התורה - חשובה לא פחות מהזהירות מהנגיף. יודעים מי עוד חושבת ככה? שרת החינוך יפעת שאשא-ביטון"
אם כבר אנחנו מדברים על המגזר החרדי וה'קורונה', הנה לכם נקודה למחשבה: בגלים הקודמים היו קהילות במגזר החרדי שבחרו 'להכיל' את המגפה ולא הסכימו להישמע לכל הוראה של קבינט הקורונה דאז. הם הותקפו, חטפו ביקורת צולבת. גם אני לא הסכמתי עם הגישה הזו. אבל היום, כשרואים את התנהלות הממשלה החדשה, צריך לבקש מהם סליחה.
נראה כי הממשלה והעומדים בראשה אימצו את הגישה של אותן חצרות במגזר, 'להכיל'. לא לפגוע בנפש של האזרחים, לא לפגוע בכלכלה, אך מצד שני לשלם מחיר כבד בחיי אדם ובחולים קשה. כשאני צופה בדברים של בכירי הממשלה אני נדהם בכל פעם מחדש עד כמה נראה כי הממשלה הזו הפכה לדובריה המרכזיים של חצרות החסידים שטענו כי חייב לחיות לצד המגפה ולא לעצור את החיים, כפי שביקש הקבינט.
הטורים של ישי כהן ב-N12:
צריך להדגיש שאלו שביקשו במגזר החרדי להכיל את המגפה, עשו זאת בשם ערך לימוד התורה (במדינת היהודית היחידה בעולם), וכאמור הם הותקפו. כעת בנט וממשלתו מבקשים להכיל את המגפה בשם הערך הכלכלי. הנה עוד דוגמא להתפרקות מהערכים היהודיים.
לסיום. כן, אני יודע שיהיו כאלה שיטענו כעת "הרי גם כך 'אתם' לא מצייתים להוראות? תלמודי התורה היו פתוחים בזמנים שהוחלט לסגור". אז בואו נעשה סדר עם העובדות. כל תלמודי התורה בציבור הספרדי חרדי - היו סגורים כשהוחלט לסגור, כך גם ילדיי שנותרו בבית בימים שהוחלט לא לפתוח את מוסדות החינוך. במוסדות של הציבור הליטאי - הרוב סגר בגל הראשון, ובגל השני והשלישי כולם סגרו (מלבד 'הפלג').
אכן, בציבור החסידי היו הרבה שהפרו את ההנחיות ופתחו את מערכת החינוך בטענה שהנפש של הילדים - לצד חשיבות לימוד התורה - חשובה לא פחות מהזהירות מהנגיף. יודעים מי עוד חושבת ככה כעת? שרת החינוך יפעת שאשא-ביטון. גם אם נניח הנחה לא נכונה שכל המוסדות הפרו את ההנחיות, עדיין זה לא פותר את הממשלה מאחריות על מתווה לשנת הלימודים.
>>> הכותב הוא פרשן ומגיש באתר החרדי 'כיכר השבת'