טיל הנ"מ הסורי מסוג SA-5 שזלג הלילה לדרום הארץ חייב היה להיות מיורט. בצה"ל אומנם ניסו ליירט, אך כשלו. במסגרת המגבלה של הצנזורה ניתן לומר שבצבא הוציאו כנראה מיירט ממערכת מסוימת שיירוט הטיל הזה הוא לא הייעוד המרכזי שלה. לכן הוא לא הצליח לפגוע וליירט.
בתרחיש אחר, הטיל יכול היה ליפול על הקרקע – ולא רק להתפוצץ באוויר. ולכן, אפשר כבר בשלב הזה לומר שהעובדה שהאירוע הזה הסתיים כמו שהסתיים היא מזל גדול. בצה"ל יצטרכו לבדוק היטב את נסיבות האירוע, שכן אם טיל כזה עף לכיוון תל אביב יש מערכות שיודעות טוב יותר להתמודד מולו.
איך עובד יירוט הטילים בצה"ל? יש מערכות גילוי שמאתרות את השיגור ויודעות לומר מקום נפילה משוער, ואז נבחר המיירט הזמין. סדר הפעולות האוטומטיות האלה נעשות בתוך המערכות בתוך שניות. טיל כזה בדיוק שעף לכיוון הבקעה לפני שלוש שנים – יורט על ידי המערכת. הכול תלוי בנתיב הבליסטי שהטיל עושה באוויר.
לצד זאת יש לציין גם היבט חיובי של התגובה אמש: בעקבות שיגור הטילים מסוריה השמיד צה"ל סוללות נ"מ איכותיות ורבות בסוריה, דבר שיכול לשבש יכולות תגובה.
זה טיל הנ"מ ששוגר לישראל
מערכת טילי קרקע-אוויר SA-5 היא מערכת בעלת טווח ירי בינוני-גבוה שיכולה להגיע עד למרחק של 400 ק"מ. המערכת אינה מיועדת ליירוט של מטרות מתמרנות כמו מטוסי קרב אלא ליירוט של מטוסי בקרה אווירית, מטוסי צילום ומפציצים. הסורים היו הראשונים לרכוש את המערכת מברית המועצות אחרי מלחמת לבנון הראשונה, אז ביקשו לאיים ולהגביל את חופש הטיסה שהיה למטוסי הבקרה האווירית של ישראל, שסייעו משמעותית בקרבות.
ב-30 ביוני 2019 הופעלה מערכת הטילים הזו כנגד מטוסי הפצצה ישראלים שתקפו מטרות של צבא סוריה בחומס, אלא שאחד הטילים נחת בטעות בקפריסין הטורקית וגרם שם בין היתר לשריפה ולבהלה גדולה. אחת השאלות שנותרו עדיין פתוחות היא מה גרם לפיצוץ האדיר באזור ירושלים. האם זה היה היירוט, אם התבצע כזה? האם מדובר על הרעש שהטיל גרם לו בעת שעבר לכיוון דרום הארץ? בצה"ל עדיין מתחקרים.