שבוע ימים חלפו מאז נפתלי בנט נכנס ללשכת ראש הממשלה, שבוע ימים מאז שבנימין נתניהו נפרד מכיסא ראש הממשלה, שבוע ימים בהן לא היה ניתן להסתיר את האבל ברחוב החרדי, לא פחות - אם לא הרבה יותר - מתחושת האבל ברחוב הליכודי.

שנים שהחרדים ונתניהו הלכו יחד. שנים של שיתוף פעולה. בקשר בין נתניהו לחרדים היו הפסקות קצרות, האחרונה ב-2013, אז ברית בנט-לפיד הותירה את החרדים באופוזיציה. אלו היו שנתיים בהן ראשי הסיעות החרדיות הרבו לתקוף את נתניהו, אך לא שפכו את התינוק עם המים.

שלט של נתניהו עם אדם חרדי (צילום: רויטרס)
החרדים מעכלים את רוע הגזרה, ארכיון | צילום: רויטרס

בימים האחרונים החרדים עברו מ'הלם' ל'אבל'. הם מתחילים לעכל את רוע הגזרה מבחינתם. כשאני כותב "החרדים", אינני מתכוון לפוליטיקאים החרדים, אלא לרחוב החרדי. נתניהו היה ונותר הדמות הפוליטית הנערצת ביותר ברחוב החרדי, הרבה יותר מכל הפוליטיקאים החרדים יחדיו. מדובר בהערצה שלא זכורה כמותה. למרות שנתניהו באופן אישי רחוק מהיהדות, לא ראינו אותו בשנותיו כראש הממשלה מניח תפילין, אך הוא עדיין נחשב לסמל המסורת בממשלות ישראל. כזה שיודע לעמוד לצד החרדים ולדרוש את שמירת הסטטוס קוו בכל הקשור לדת ומדינה.

קואליציית הלבנים

מבחינת החרדים מדובר במכה על מכה. לא רק שנתניהו נפל מהשלטון, אלא נפל לטובת ברית האחים ההיא, של לפיד ובנט. אם נדבר על הפוליטיקאים החרדים, הם עדיין מתקשים להבין כיצד בנט ניצח אותם במהלכים הפוליטיים. אמר לי אחד מראשי הסיעות החרדיות לאחר ישיבת הממשלה בסוג של חיוך, דאגה ותסכול יחדיו: "הם נראים כמו שבט בצופים".

ראשי סיעות הקואליציה
אין מקום למזרחי? ישיבת ראשי הקואליציה

בטח ובטח כשמדובר בציבור המזרחי של ש"ס. הציבור צופה בתמונת ראשי הקואליציה ומבחין שלא נמצא מזרחי אחד הראוי לשבת בין שמונת מנהיגי המדינה. מי שכן ישבו שם - זה לצד זה - היו שמונה 'לבנים' ומנסור עבאס אחד. לא מזרחים ובטח שלא חרדים. ואלו הטוענים שוב ושוב: "למה החרדים מתלוננים? שייכנסו לממשלה!", הגיע הזמן שגם הם יפסיקו עם הפייק הזה, הרי ליברמן בעצמו אמר שאלו החושבים שיאפשר לחרדים להיכנס לממשלה - משלים את עצמם.

נערכים לקרב על הזהות היהודית

ההסכמים הקואליציוניים בין חברי גוש השינוי הדאיגו מאוד את היהדות החרדית בכלל והסיעות החרדיות בפרט. כמעט בכל נושא הקשור לדת - דאגו להכניס סעיף הפוגע בסטטוס קוו. גיור, מתווה הכותל, הרפורמים, תחבורה ציבורית בשבת, ברית הזוגיות, כשרות ועוד ועוד.

ראש הממשלה בנט טען מצידו שיש לו זכות 'וטו' בכל מה שיפגע בסטטוס קוו. החרדים לא מאמינים לו ובטוחים שימכור הכול כולל הכול, העיקר להישאר על כס ראש הממשלה. שבוע חלף מאז הקמת הממשלה וכבר ניתן לראות את הצהרות שרת התחבורה, מרב מיכאלי, על הכוונה להפעיל תחבורה ציבורית בשבת. זו רק דוגמה אחת.

אריה דרעי, משה גפני ונפתלי בנט (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
נערכים ללחץ כבד על בנט | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

החרדים מצידם ימשיכו להתמקד בנפתלי בנט. מבחינתם הוא האחראי להקמת הממשלה, הוא יהיה אחראי לכל הפרה בסטטוס קוו. בנט עוד לא עמד למבחן, אבל אפשר להעריך שלא ייקח הרבה זמן עד שאחת מהשותפות בקואליציה תבקש להעלות הצעה שתפגע בסטטוס קוו. רק אז נוכל להבין איך נוהג ראש הממשלה בנט בנושא.

הניצחון של המשפחות השכולות

ההחלטה הראשונה של ממשלת בנט-לפיד הייתה הקמת ועדת חקירה לחקר האסון במירון. החלטה זו זכתה לגיבוי מצד רוב המשפחות השכולות, רובן בני הציבור החרדי. זה לא סוד שרוב חברי הכנסת התנגדו להקמת הוועדה. הטענה המרכזית של המתנגדים הייתה שוועדה שכזאת תעסוק בעיקר בסוג של שיפוט והתעסקות בעבר, פחות בהכנת ההר לקבלת ההמונים.

חברי הכנסת החרדים צפויים לשנות את השיח. אם עד כה הם עסקו בהתנגדות אקטיבית לעצם קיום הוועדה, כעת הם ינסו להשפיע על עבודת הוועדה, שלא תתעסק רק בחיפוש אשמים אלא גם בהיערכות להילולה כבר בעוד כעשרה חודשים.

ההרוגים באסון מירון (צילום: דוד כהן, פלאש/90 )
ועדת החקירה תיבחן באופייה, אסון מירון | צילום: דוד כהן, פלאש/90

חבר הכנסת יעקב אשר השקיע מאמץ רב כדי שתקום ועדת בלתי תלויה אך לא בראשות שופט כדי לא לייצר תקדים ששופטים מקבלים סמכויות על מקום קדוש, וכן כדי להבטיח שההכוונה העיקרית של הוועדה תהיה פתרון ביצועי ולא רק חקירתי. אחד השומות שהציע ח"כ אשר כמועמד לראשות הוועדה הוא הרמטכ"ל לשעבר גדי אייזנקוט.

כעת, משנתקבלה ההחלטה על הקמת הוועדה, ראוי שיעמוד בראש שופט שמכיר את הרגישויות של המגזר החרדי, של המתפללים בהר מירון. הקמת הוועדה זוכה לתמיכה בקרב הציבור החרדי, אנא השתמשו בתמיכה הזאת כדי למנוע את האסון הבא. אם הוועדה תעסוק רק בחיפוש אשמים, ועל הדרך תמנע את ההילולה בשנה הבאה - הרי שגם את תמיכת הציבור החרדי היא תיאבד.

 

ישי כהן (צילום: כיכר השבת)
ישי כהן | צילום: כיכר השבת

אם הזכרנו את ועדת החקירה, חשוב לציין שאין אדם שהזיק לתדמית הוועדה כמו איווט ליברמן. היה עדיף שבני גנץ יגיש את ההצעה לבדו. כשליברמן מגיש את ההצעה - החרדים מקבלים תחושה שמחפשים את הציבור החרדי. איש לא מעלה על דעתו שהפוליטיקאי שרוצה לשלוח את המגזר החרדי על מריצות למזבלה מנסה כעת לדאוג לשלום ובטיחות המגזר. זה לא הולך ביחד.

>>> הכותב הוא פרשן ומגיש באתר החרדי "כיכר השבת"