בירדן לא היה ניסיון להפיכה צבאית וככל הידוע כרגע איש ממפקדי הצבא - למעט קולונל בדימוס - לא נכלל בגל המעצרים שבוצע אתמול. מה שמתרחש ככל הנראה הוא מאמץ של המלך עבדאללה השני לחסל מוקד של ביקורת כלפיו ולאותת שעם כל הפופולריות שיש לאחיו למחצה, הנסיך חמזה במדינה - אין בכוונתו להניח לו לשחק תפקיד בממשל.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
משפחת המלוכה הירדנית כבר ידעה בעבר משברים דומים, למשל כאשר המלך חוסיין המנוח סילק את אחיו הנסיך חסן מתפקיד יורש העצר ימים ספורים לפני מותו. מאז מוטלות הגבלות נוקשות על פעילותו של חסן, דודו של המלך הנוכחי, ובמשך שנים מותר לו לנאום ולכתוב מאמרים מחוץ לירדן אך לא בתוך המדינה. פעם אמר לי חסן שבארצו הוא "אישיות כמעט רצויה".
חמזה, בנה של המלכה נור אשתו האמריקנית-דרוזית האהובה של חוסיין, היה מתמיד חביבם של השבטים העבר-ירדניים ושל חוגים רחבים בצבא. בנו של המלך עבדאללה, יורש העצר הנוכחי חוסיין, לא הצליח עד כה להגיע למעמד דומה והנושא הרגיש הזה מטריד את החצר ללא הפסקה. חמזה הודח לפני שבע שנים מתפקיד יורש העצר ומאז הוחזק בין הצללים ותחת מעקב.
הביקורת הפנימית נגד המלך עבדאללה וממשלתו של מקורבו, בישר חסאונה, גוברת בחודשים האחרונים בשל המצוקה הכלכלית הקשה והכישלון בבלימת הקורונה שהובילו לאחרונה גם להפגנות. בסרטון שהבריח עורך דינו ל-BBC מדבר חמזה בגלוי על שחיתות בממלכה, על נפוטיזם וניהול שגוי של ענייני המדינה. לפי כל הסימנים הוא חלק את הביקורת הזו עם ראשי שבטים, לרבות שבט מג'אלי רב ההשפעה והפגישות שקיים עם גורמים ממורמרים עוררו חשד ודאגה אצל המלך.
מעניין במיוחד מעצרו של באסם עוואדאללה שהיה עד לפני כעשר שנים יד ימינו ואיש אמונו של המלך, הוא שירת כראש הלשכה המלכותית וגם כשר האוצר שהנהיג רפורמות כואבות במדינה. עוואדאללה הוא איש רב יכולות, ממולח וחריף שטיפח בשנים האחרונות קשרים טובים עם חצר המלוכה הסעודית, לשם נסע פעמים רבות. הסעודים מיהרו להתנער כמובן מכל טענה כאילו עומד הנסיך מוחמד בן סלמאן מאחורי ניסיון קשר כלשהו בעמאן.
עוואדאללה היה מעורב מאוד בקשרים בין ירדן לישראל ונכח למשל בכל פגישותיי עם המלך. עוד נסיך ממשפחת המלוכה, חסן בן זייד, שאף הוא מבלה את עיקר זמנו בסעודיה, נמצא בין העצורים כמו גם רוב עוזריו ופקידי ארמונו של חמזה שלפי המידע האחרון נמצא בביתו בארמון "סלאם", תחת שמירה של כוחות הביטחון. הרמטכ"ל הירדני, הגנרל חניטי, מכחיש שמדובר במעצר ומדגיש שאלה רק "הנחיות" להימנע מצעדים שעלולים לפגוע במשטר - אבל ההבדל הוא רק בניסוח.
לסיכום: המשבר הנוכחי משקף את חולשתו היחסית של המלך עבדאללה מבית אבל אין בו כנראה כדי להוביל בטווח המיידי לערעור שלטונו.