לאחר שנה קשה מאוד לישראל ולאירופה, עם מגפה של פעם בחיים שהשתלטה על כל היבשת, האיחוד האירופי חוזר בהדרגה לאיתנו ומוכן לפתיחה מחדש.
רבות דובר על מה שנדמה כעיכובים של האיחוד האירופי בחיסון אזרחיו נגד נגיף ה-COVID19. זה נכון שבתחילת הדרך לא הכול התנהל בצורה חלקה כפי שקיווינו, במיוחד בהשוואה למבצע החיסונים המרשים ביעילותו של ישראל. אך האיחוד האירופי התגבר במהירות על המכשול הראשוני, וכעת הוא מוודא שכל האירופאים, ומיליוני אנשים אחרים בעולם, יתחסנו. הגברנו באופן משמעותי ביותר את קצב התחסנותם של האזרחים, וכעת מתחסנים מדי יום למעלה משלושה מיליון בני אדם.
השבוע הגענו באיחוד האירופי למטרתנו של מתן 250 מיליון חיסונים. למעלה מ-80 מיליון אירופאים כעת מחוסנים באופן מלא. כמעט מחצית מאוכלוסיית המבוגרים באיחוד האירופי כבר קיבלה את מנת החיסון הראשונה, ועד סוף חודש יולי יהיו לנו מנות בכמות שתספיק לחיסון 70% מהמבוגרים באיחוד האירופי.
בזכות ההתקדמות המואצת במבצעי ההתחסנות שלנו, הנציבות האירופית מעוניינת לאפשר לאנשים שהתחסנו נסיעות לא חיוניות לאיחוד האירופי ממדינות צד שלישי. ב-6 במאי הוסיפה המועצה האירופית את ישראל לרשימת המדינות שמהן יש להסיר את הגבלת הנסיעות.
ישראל היא כעת אחת מבין שמונה מדינות בלבד אשר עבור אזרחיהן המדינות החברות באיחוד האירופי מתבקשות להסיר בהדרגה את הגבלת הנסיעות. רוב הישראלים יוכלו בקרוב לבקר שוב חברים ובני משפחה באירופה, לאחר זמן רב שביקור כזה לא התאפשר. כדי לסייע בחידוש הנסיעות, אישר האיחוד האירופי את "תעודת COVID דיגיטלי של האיחוד האירופי", כדי לאפשר תנועה חופשית באיחוד האירופי, בדומה למה שנקרא בישראל "התו הירוק". התעודה שלנו תהיה בשימוש החל מ-1 ביולי.
מבצע החיסונים שובר השיאים של ישראל אכן יוצא דופן. ציינו לאחרונה את יום השנה ה-25 לכינון שיתוף הפעולה בין האיחוד האירופי לישראל בנושא מחקר וחדשנות. נמשיך לפעול יחד עם פקידים ישראליים, עם ארגוני החברה האזרחית ועם חברות פרטיות כדי לפתח טכנולוגיות חדשניות במגזרים רבים, לרבות בריאות.
האיחוד האירופי וישראל שיתפו פעולה באופן צמוד במהלך המגפה. תשעה חברות וארגונים ישראליים קיבלו מענק של 4.5 מיליון אירו מהתוכנית אופק 2020, במטרה להשתתף בפרויקטים הפועלים בשיתוף פעולה נגד התפרצות נגיף הקורונה, בנק ההשקעות האירופי חתם על הסכם שיתוף פעולה בסך 50 מיליון אירו עם רשות החדשנות של ישראל, במטרה לפתח טיפולים הקשורים ל-COVID19 ולצרכים רפואיים שאין להם עדיין מענה.
מבצע החיסונים המהיר שביצעה ישראל מעורר השתאות, אך יהיה זה שגוי להשוות אותו לזה של האיחוד האירופי. ישראל היא מדינה קטנה יחסית, ואילו האיחוד האירופי צריך לוודא שהמנות ניתנות ל-450 מיליון איש ב-27 מדינות, באופן הוגן ושוויוני. כמו כן, ראוי לציין שלמרות העובדה שלישראל יכולות מדעיות שאין עליהן עוררין, היא לא פיתחה או ייצרה עדיין תרכיב חיסון משלה. רוב הטכנולוגיות החיסון החלו או פותחו באירופה, ורוב מנות החיסון שאיתן החלה ישראל את מבצע החיסונים ההמוני שלה נשלחו מבלגיה. אנו גאים לומר שיותר מ-12 מיליון מנות החיסון שנשלחו לישראל יוצרו כולם באיחוד האירופי.
אנו מברכים על העובדה שישראל החלה לחסן את הפועלים הפלסטיניים. אולם, ניתן היה לעשות יותר על מנת לוודא שכולם בטוחים. לאור המציאות בשטח, המושתתת על קשרי גומלין, ברור שהאינטרס של כולם הוא להבטיח שגם הפלסטינים יקבלו את החיסון. האיחוד האירופי והמדינות החברות בו הם הגורם המוביל העומד מאחורי מתקן COVAX, שגם סיפק תרכיבי חיסון לפלסטינים, וימשיך לפעול בנושא זה יחד עם ישראל, הרשות הפלסטינית ועם בעלי עניין מרכזיים.
כמו כן, עד סוף השנה, אנו מתכננים לתרום לפחות 100 מיליון מנות חיסון למדינות שאינן חברות באיחוד האירופי. בניגוד לשחקנים מרכזיים אחרים, האיחוד האירופי מייצא תרכיבי חיסון למדינות צד שלישי. עד כה, יותר מ-150 מיליון מנות מהאיחוד האירופי הועברו ל-43 מדינות ברחבי העולם, לרבות 10 מיליון מנות לידידינו בהודו. האיחוד האירופי הוא הספק העולמי הגדול ביותר של חיסונים נגד קורונה.
נבחרת אירופה – מוסדות של האיחוד האירופי, מדינות החברות באיחוד האירופי ובנק ההשקעות האירופי – חברה לארגון הבריאות העולמי, ל-UNICEF ולארגוני בריאות בינלאומיים כדי לטפל במגפה, לרבות על ידי מתן תרומה בסך 2.5 מיליארד אירו למתקן COVAX. מתקן זה נותן מענה ל-102 מדינות, לרבות 61 מדינות פגיעות המקבלות את תרכיבי החיסון בחינם, ו-4 מיליארד בני אדם.
יחד עם השותפים שלנו בישראל ובמקומות אחרים, אנו ננצח במלחמה נגד COVID-19. אירופה תהיה בעלת ברית מרכזית במאבק.
>>> הכותב הוא שגריר האיחוד האירופי בישראל