איך מחזירים את הגלגל לאחור? זו בעצם הסוגיה שלשמה מתכנסים היום (שלישי) בווינה השותפים להסכם הגרעין שנחתם עם אירן בשנת 2015. ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו הביע התנגדות נחרצת להסכם, עוד לפני שנחתם בידי ג'ון קרי, שהיה מזכיר המדינה בממשלו של ברק אובמה. נתניהו השקיע משאבים רבים כדי להוכיח שאירן אינה מקיימת את ההסכם, בניגוד לדוחות שפרסמו פקחי סוכנות האו"ם לאנרגיה גרעינית שקבעו שטהרן מקפידה למלא אחר ההתחיבויות שעליהן חתמה.
אירן המשיכה לפתח טילים בליסטיים, אירן המשיכה לתמוך בטרור ולא הרפתה מהמעורבות האזורית שלה, אבל הנקודות הללו לא היו חלק מהסכם הגרעין שנחתם בווינה במאי 2015. ההסכם ביקש לעכב את התהליך ההתגרענות של אירן - ולהציב מנגנון פיקוח ובקרה שיגביל אותה בדרכה להצטרף לקבוצת המדינות המחזיקות בנשק גרעיני.
לפי כל הגורמים המעורבים, בכלל זה גורמים ישראלים שהתבטאו באופן פומבי, ההסכם הצליח. הצליח עד שבמאי 2018 דונלד טראמפ הודיע שארצות הברית פורשת ממנו. בתחילה ניסו שאר המדינות החתומות על ההסכם (גרמניה, צרפת, בריטניה, רוסיה וסין) להמשיך את הקשרים הכלכליים עם אירן, אבל רשימת הסנקציות החדשות שהטילה וושינגטון על טהרן הייתה ארוכה, הרמטית ותובענית. וושינגטון לא איפשרה לעקוף את הסנקציות המחודשות.
המטרה הייתה להכניע את אירן ולהחזיר אותה לשולחן המשא ומתן כדי להשיג הסכם טוב יותר, אלא שאירן לא נכנעה. ברצונה לשמור את הקשר עם שאר השותפות להסכם, היא לא הכריזה על ביטול ההסכם אבל במחאה על הצעד החד-צדדי של טראמפ והיא החלה להפר אותו במנות קטנות, שרק היוו עילה להאריך את רשימת הסנקציות עוד יותר. בבית הלבן הכריזו על הגבלות, אך כמויות האורניום המועשר (עדיין לא לרמה צבאית!) שאירן צוברת הולכת וגדלה. בשתי מילים: טראמפ נכשל.
ביידן הבטיח לחזור להסכם הגרעין המקורי ואחר כך לנסות לשפרו ולהגיע להסכם טוב יותר. לשם כך הוא דורש מהאירנים לשוב לאחור ולחזור למלא את ההתחייבויות שלהם לפני שיסיר את הסנקציות. האירנים מסרבים. הם דורשים את הסרת הסנקציות תחילה. כך, למרות הרצון הטוב, מצאו עצמם הצדדים כלואים במבוי סתום.
לפי הודעת מחלקת המדינה, המוקד של השיחות בווינה יעסוק באילו צעדים על אירן לקחת כדי שתחזור למלא אחר הסכם הגרעין מ-2015. "נהיה מוכנים לחזור למחויבויות שלנו, אם אירן תהיה מוכנה לחזור למחויבויות שלה", אמר השבוע רוב מאלי, השליח המיוחד של ביידן לאירן. השאלה - מי יחזור קודם?
סוגיה נוספת שצריך לתת עליה את הדעת היא ההמשכיות - המחויבות של ממשל אמריקני אחד להסכמים בינלאומיים שחתמו נשיאים קודמים. פתגם פרסי אומר ש"החכם יושב על החור בשטיח". הנשיא טראמפ פער חור ונפנף בשטיח הפגום. אירן מן הסתם תרצה לסגור את החור למקרה שעוד ארבע שנים הוא יחזור לבית הלבן.