אמש, זמן קצר אחרי השבעת הנשיא ביידן, באו כמה מילות הרגעה לישראל המודאגת: דוברי הבית הלבן הבהירו שביידן לא מתכוון להסיר את הסנקציות מעל אירן וכי הוא ימשיך במדיניות שתטפל בגרעין האירני, כמעט כפי שנהג טראמפ. הנשיא לשעבר עשה כמה מהלכים, גם אם מגושמים, שכולם אותתו לאירן שיש מי שמתכוון לעצור אותה בדרכה לגרעין או להשלטת הטרור על המזרח התיכון.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
חיסולו של קאסם סולימאני, אדריכל ההתפשטות האירנית בדרך הטרור במזרח התיכון, היכה את הצמרת באירן בתדהמה ועד היום ספק אם יתאוששו ממנה. המהלך בעיקר אותת לאירנים שנשיא ארה"ב הוא יריב בלתי צפוי שמסוגל לעשות מהלכים מפתיעים. זמן קצר מאוד אחרי שהבחירות הוכרעו והיה ברור שטראמפ לא יחזור לבית הלבן, הודיעו האירנים שהם מתכוונים להעשיר אורניום לרמה של 20%, מה שלא העזו להכריז כל עוד טראמפ ישב בבית הלבן. לא ידוע אם אכן הם העשירו ליותר מ-20%, אך די בהצהרות מטהרן בשביל להכניס את המערכת הביטחונית בישראל לסוג של מתח.
אמש אמר גורם ישראלי מאוד בכיר: "אם ביידן יילך למתווה שקבע אובמה בשעתו, לא יהיה לנו על מה לדבר איתו". זו כמובן הצהרה שספק אם ישראל יכולה לעמוד בה, אך היה זה איתות לממשל ביידן בנוגע לחומרה בה רואה ישראל את המרוץ האירני לפצצה הגרעינית. ישראל בהחלט מודאגת מהכוונה האירנית להגיע לפצצה, הגם שאירן עדיין לא החליטה לפרוץ לפצצה, אלא רק לעשות צעדים מקדימים שיקדמו אותה לשם. אירן גרעינית זו בשורה מאוד לא טובה לישראל: אם יהיה מצב כזה, גם מבצעים קונבנציונליים ייתקלו בחששות רבים, למשל – עימותים עם חיזבאללה בלבנון כשברקע נשמעים איומים אירנים לירות לשטח ישראל, זהו מצב שיחייב שיקול דעת ואולי יעורר חשש ממהלכים שכאלה.
בישראל כבר מנהלים שיחות ודיונים כיצד לנהוג או מה נכון לומר לממשל החדש. התרוצצו גם כמה מחשבות פרקטיות, למשל - לא להסיר את הסנקציות הכלכליות מאירן, אלא לעשות מהלכים מדודים ומול כל מהלך של צמצום הסנקציות, לדרוש מהאירנים מהלכים במרחב הגרעיני של צמצום ושל ביטול. האירנים הרי דורשים קודם כל להסיר את הסנקציות ורק אז לשבת ולדבר על צעדים מצדם. אם ביידן היה הולך למהלך כזה, זו הייתה שגיאה קשה שמציבה את ישראל בפני איום של ממש.
כאמור, אתמול הגיעו אמירות מרגיעות מוושינגטון, שבעיקרן ביידן לא מתכוון לסגת מהמדיניות הנוקשה מול אירן. השאלה הגדולה - עד כמה ארה"ב של ביידן תהיה נחושה ועיקשת לגבי כל סעיף וסעיף. כלומר לא להמשיך את המודל של אובמה, אלא לייצר משהו אחר, שספק אם האירנים יסכימו לקבל אותו.
בשבוע הבא יתקיימו בישראל שיחות ודיונים ארוכים בדרך לגבש מדיניות ישראלית אחידה. כלל לא בטוח שכל מה שישראל תבקש יתקיים, אבל ההבנה בישראל היא שצריך להציג גם מול הממשל האמריקני החדש את האינטרס הישראלי העליון הזה. אירן החלה בשנים האחרונות לייצר טילים ארוכי טווח כדי לאפשר איום על שורה ארוכה של מדינות - לא רק לעבר ישראל. גם זה עניין שישראל מבקשת שיילקח בחשבון בהסכם מול אירן ויעצור את המעשה הזה.
האתגר של ממשל ביידן יהיה בין השאר לרתום את המדינות החשובות באירופה ובעולם לכלל המהלכים מול אירן. טראמפ לא הצליח לגייס אותם בשל חילוקי דעות מהותיים. אם ביידן יצליח, אז יש גם סיכוי שנראה מהלכים משמעותיים בסוגיית הגרעין.
סדר העדיפויות של ביידן קרוב לוודאי הינו - קורונה, איחוי השברים בחברה האמריקנית וטיפול בכלכלה. אירן לא עומדת הכי גבוה בסדר העדיפות, אך מבחינתה של ישראל לא הקורונה בארה"ב, אלא הגרעין האירני הוא שמאיים. אז עם מה נשארנו? כמה הצהרות מבכירי הממשל האמריקני שיכולות להרגיע מעט, אבל בסופו של יום רק המעשים יקבעו, וכאן עדיין מרחף סימן שאלה.