זה קרה אחרי סבב א'. נתניהו חגג 65 מנדטים אבל גילה עם הבאזר שליברמן עבר צד. הוא נותר עם פחות מ-61 מנדטים וגרר את ישראל לסבב נוסף, רק כדי לא לתת למישהו אחר את ההזדמנות להרכיב ממשלה. ייאמר לזכותם של מקורבי נתניהו, שהאסימון נפל להם מהר מאד. הם הבינו שלא מדובר בתקלה נקודתית. המשפט עמד בפתח, ולא היה להם ספק שעוד ועוד שותפים פוטנציאליים יתפסו מרחק ככל שהוא יתקרב. נתניהו הסתכל ימינה ושמאלה ולא ראה שם אחד שאפשר לגנוב איתו סוסים, למעט המפלגות הערביות. כן, כן, אותן מפלגות שזה עתה סיים להסית נגדן ולטעון שיקימו ממשלה מסוכנת עם השמאל.
מי שמוביל את המהלך מאחורי הקלעים הוא נתן אשל. הוא ראה בעיני רוחו שותפות אסטרטגית עם הערבים, בדומה לזו עם החרדים. לתפיסתו, אם נתניהו יצליח ליצור ברית עם הערבים השמרנים - השמאל לעולם לא יוכל להקים ממשלה. כך כתב כתב ביוני 2019 בעיתון הארץ, במאמר שהדהים את המערכת הפוליטית שהסיסמא "ביבי או טיבי" עוד הדהדה בראשה: "ברור לי שאפסיד תמיכה ואקומם נגדי חברים רבים וטובים אבל עלינו לקשור את גורלנו עם ערביי ישראל".
لدي بشرى كبيرة لمواطني إسرائيل المسلمين - طيران مباشر من إسرائيل لمكة، الحلم سيتحقق!
— Benjamin Netanyahu (@netanyahu) March 23, 2021
اخرجوا للتصويت اليوم 'م ح ل' - واجلبوا ٣ اصدقاء.
יש לי בשורה אדירה לאזרחי ישראל המוסלמים - טיסות ישירות מישראל למכה, חלום שיהפוך למציאות! צאו להצביע היום 'מחל' - והביאו 3 חברים pic.twitter.com/bXh4zfn2uJ
אשל הוסיף אז: "רוב הציבור הערבי מעוניין בשלושה דברים; חינוך, כלכלה וביטחון פנים, וסביב המכנה המשותף הזה אנחנו חייבים לבנות חיים משותפים, ולהניח בצד נושאים שאין להם פתרון בטווח הנראה לעין". אשל אף אמר מפורשות שהוא מתכוון לשיתוף פעולה מלא שכולל גם תפקידים בהנהגת המדינה, או בעברית מדוברת - חברות בממשלה.
אז, בסוף 2019, נשתלו הזרעים שבשנתיים האחרונות החלו להניב פרי. מאחורי הקלעים נרקמו קשרים עם רע"ם ובמקביל החל תהליך הכשרת דעת הקהל. לאט לאט הלך ונבנה הנרטיב שבנה אשל שלפיו יש "ערבים טובים" ו"ערבים רעים". יש ערבים שעסוקים בסוגיה הלאומית ובתמיכה בטרור, ויש כאלה שמקדמים את הבעיות הבוערות של ערביי ישראל כגון סלילת כבישים ומצוקת הדיור. זוהי כמובן דרך מעוותת להציג את הדברים. כל חברי הכנסת הערבים עוסקים בעיקר בחקיקה אזרחית, מן הטעם הפשוט שבנושאים הלאומיים אין להם שום השפעה. כך, לדוגמה, הרשימה המשותפת שהוביל עודה הייתה המנוע מאחורי "תוכנית 922", שהוסיפה מיליארדים לתקציבי החברה הערבית.
שלב הכשרת הלבבות הועצם בסבב ד'. נתניהו ירד לשטח, פרסם בערבית ואף פתח פייסבוק לציבור הערבי. "אבו יאיר" זה לא רק כינוי, זו תוכנית מגירה שנשמרה לשעת חירום, ונכנסה לתוקף בשבועות האחרונים. האיש שהביא שלום עם מדינות ערב, יביא שלום פנימי גם בתוך ישראל. מי זוכר שרק לפני כמה שבועות רמז שכל שיתוף פעולה עם המשותפת (שכללה את רע"ם) ימיט עלינו אסון. וכך אמר נתניהו בנצרת כשהוא למעשה מפעיל את קו הפעולה של תוכנית "אבו יאיר": "זו הזדמנות להתחיל עידן חדש - אם יהודים וערבים יכולים לרקוד יחד בדובאי, הם יכולים לרקוד יחד במדינת ישראל. עידן חדש של שילוב, שגשוג ובטחון מתחיל היום".
אלא שבתוכנית היה מעצור משמעותי. הוא נבע מכך שנתניהו היה חייב לפצל את ימינה, ולהקים עוד מפלגת ימין שבוודאות תצטרף לממשלתו. הוא היה שמח להסתפק בסמוטריץ' אבל משגילה שאין לו סיכוי לעבור לבד את אחוז החסימה, נאלץ לגייס את עוצמה יהודית, שהשם השני שלה הוא התנגדות נחרצות לשיתוף פעולה פוליטי עם ערביי ישראל. כעת שלב הכשרת הלבבות צריך לקרות בתוך הבית הפוליטי של נתניהו. מנהיג הליכוד יצטרך לשכנע את שותפיו שלמעשה יש להם הרבה במשותף עם רע"ם, בייחוד בכל הנוגע לתפיסות הדתיות השמרניות ואף להתנגדות מפורשות לקהילה הלהט"בית. הוא ינסה לטעון שהקמת ממשלה כזו, גם אם תהיה זמנית ביותר, תאפשר לו לשבור את המנגנון הפריטטי ולהיפטר מההסכם החילופים עם גנץ, שאמור להיכנס לתוקף בנובמבר.
סמוטריץ' ובן גביר הבהירו שאין שום סיכוי שייתנו לזה יד. הם חוששים שתוכנית המילוט האישית של נתניהו תהיה בכייה לדורות, שתאפשר גם לשמאל להקים ממשלות בתמיכת המפלגות הערביות. כעת, נתניהו ינסה לשכנע את שותפיו שאם הוא לא יקים ממשלה בתמיכת רע"ם, הצד השני ממילא יעשה זאת. בהפוך על הפוך, אם הגוש הנגדי יתקדם לעבר ממשלה או מהלכים דרמטיים, גם לנתניהו יהיה יותר קל להשיג אחת.
קושי נוסף מגיע מהצד השני של המטבע: עכשיו כשלמחנה השינוי יש 61 מנדטים, לעבאס יהיה קשה מאוד להצדיק הענקת מנדט לממשלה עם בן גביר וסמוטריץ' - כשיש אופציה לממשלה חליפית. עד עכשיו שיתוף הפעולה עם נתניהו נתפס כשיתוף פעולה עם השלטון ועם מי שיכול לספק את הצרכים של אזרחי ישראל הערבים, אבל כשלגוש השני יש יותר מנדטים, השגת הלגיטימיות למהלך מצידו תהיה הרבה יותר קשה - והסיכויים להקמת הממשלה הזו יורדים.
וגם זה לא סוף הסיפור. גם אם נתניהו יצליח לשכנע את שותפיו, ואני בספק גדול, הוא יצטרך לשכנע גם את הציבור שהשותפות מוצדקת. נתניהו מבין שממשלה כזו לא צפויה להאריך ימים ודין הבוחר יגיע מהר מאוד. הוא יבקש מעבאס וחברי מפלגתו להכיר במדינת ישראל כמדינה ציונית, ואם יצליח יציג את זה כהישג חסר תקדים. אבל כאמור תוכנית לחוד ומציאות לחוד. נתניהו עוד רחוק מרתימת השותפים שלו לתוכנית, ואם ייכשל יטען שמעולם לא היתיה תוכנית כזו והכל פרי דמיונם של הפרשנים. אבל המהלך כבר יצא לדרך, וגם אם התוכנית נבלמה בסבב ד', היא התקדמה עוד שלב לקראת הסבב הבא - למקרה שגם בו לא תושג הכרעה.
עוד על בחירות 2021 ב-N12:
>> הברקס של סמוטריץ': "לא נסכים לממשלה בתמיכת עבאס, נקודה"
>> עבאס מפצל את הליכוד: עימות חריף סביב רע"ם
>> אחרי ספירת הקולות - מתי נדע אם תוקם ממשלה?