בין קמפיין בחירות לקורונה, מדינת ישראל מתנהלת בימים אלה לפי מדד חיסונים. 5,000 מנות חיסון יקבל ראש מדינה תמורת איזכור פתיחה של משרד רשמי בירושלים. תמורת 2 מנות חיסון יקבל אזרח המדינה פתק ירוק שיאפשר לו כניסה לבריכה או להופעה. שגרה בצל הקורונה? את זה מבטיחים שנקבל תמורת 90% עד 95% מתחסנים+חיוביים בכלל האוכלוסין. בין אס-אמ-אס שמאשר את מנת החיסון שהוזרקה והורדת תעודת החיסון הירוקה, המתינה לנו השבוע בתיבת הדואר ה"הודעה לבוחר", בפעם הרביעית תוך שנתיים.
בנימין נתניהו, שנכשל כבר שלוש פעמים בנסיונותיו להשיג את המטרות שהציב לעצמו בבחירות אבל מצליח עדיין לאחוז במושכות השלטון, מקווה שמבצע החיסונים יאפשר לו להכריז "ניצחון על הקורונה", כזה שיאפיל על הכישלונות המתמשכים בניהול המגפה לכל אורך השנה האחרונה.
היכולת לחסן בני אדם ולמנוע מהם להיחשף למחלה היא בעיני רבים ההישג הגדול ביותר של מדע הרפואה. התרופות השונות ובראשן האנטיביוטיקה, מאפשרות לרפא מחלות שבעבר הלא-רחוק היו מסתיימות במוות בטוח. החיסון מונע את המחלה. מקור המילה האנגלית לחיסון Vaccine הוא Vacca - פרה בלטינית, זאת משום שהחיסונים פורצי הדרך בטכנולוגיה של המאה ה-18 נגד האבעבועות השחורות נלקחו מפרות. תארו לכם את עוצמת ההפתעה וההתנגדות בקרב הציבור כשהתבקש לחשוף את גופו לנוזל שנקלח משלפוחית של פרה שחלתה באבעבועות הבקר. אנשים חששו שיגדלו להם זנבות מאחור, או קרניים על המצח. החששות, מיותר לציין, התבדו לחלוטין.
זה מזכיר במשהו את אגדות הפייק-ניוז על החיסונים פורצי הדרך שאליהם התוודענו בחודשים האחרונים נגד נגיף הקורונה החדש. האמת היא שטכנולוגיית ה-RNA אכן פורצת דרך. עד כדי כך שלא מן הנמנע שאם במאה ה-18 החלו להשתמש במונח Vaccination מלשון הפרה, אולי בעתיד הלא רחוק יתחילו להשתמש במונח RNAization מלשון ה-RNA.
טכנולוגיה חדשה, חששות ישנים ומובנים מעלים לדיון את זכותו של אדם לבחור שלא להתחסן. מה קודם, בריאות הציבור או זכויות הפרט? בשנה האחרונה מאפשרים הישראלים, יותר מכל אזרחי מדינות מערביות, לממשלה לשלול מהם זכויות בסיסיות. חופש התנועה, הזכות להתפרנס, גם חופש הדעה נפגע קשות.
בשל האסטרטגיה שבה בחר ראש הממשלה לקראת הבחירות הרביעיות, ישראל היא כרגע המדינה היחידה בעולם שיכולה לאפשר לכל אחד להתחסן. החששות הטבעיים מוזנים בחוסר אמון נוכח קמפיין אגרסיבי, חקיקה חודרנית ומסרים סותרים. מחד, מפחידים מ"מוטציות" עמידות שיצריכו חיסונים חוזרים ונשנים. מאידך, דורשים מכל אחד להתייצב ולהזריק לגופו (עכשיו!) את מנות החיסון.
יש מי שחשים שכדי שיוכלו להמשיך ולנהל חיים סבירים, הם נדרשים לוותר על הרבה דברים עקרוניים. מאחר והחיסון עצמו עבר שורה של הערכות ובדיקות של עשרות מדענים בכירים, בלתי תלויים, נראה שההחלטה של כל אחד מהמהססים צריכה להתבסס על טובתו האישית. צריך לנטרל את רעשי הרקע. להבדיל בין החתירה לחסינות משפטית לבין היכולת להשיג חסינות רפואית.