ביום רביעי זה קורה: הממשל האמריקני יתחלף ואנשי ביידן יתפסו את המושכות. ישראל נערכת לכך בחשש מסוים, לאחר שלפחות בתפיסה האסטרטגית למול אירן, למול חיזבאללה ולמול הפלסטינים, ממשל טראמפ ראה עין בעין עם נתניהו. כעת השאלה היא – איך יפעל הממשל האמריקני החדש?
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בראש הנושאים, כמובן, הסיפור האירני. הרמטכ"ל כבר הגדיר את השנה הבאה כשנת אירן בצה"ל והנחה את הצבא להכין מחדש תוכניות תקיפה יעילות ומעודכנות. אתמול (שבת) דווח בחדשות סוף השבוע כי אנשי ביידן החלו במגעים לחידוש הסכם הגרעין עם אירן. ישראל שואפת בראש ובראשונה להסכם משופר – מהודק, ברוח הימים הללו – שיגביל את אירן בצורה משמעותית.
הסכם לשביעות רצונה של ישראל צריך להכיל כמובן הגבלות חמורות על המשך תוכנית הטילים הבליסטיים האירנית, הגבלות חמורות על פעילות הטרור האירנית בכל המרחב והמשך של עיצומים כלכליים משמעותיים. ממשל טראמפ כינה את העיצומים "מדיניות הלחץ האמריקנית", שיחד עם משבר הקורונה, המשבר הכלכלי וירידת מחירי הנפט דחקו את האירנים לפינה בצורה משמעותית - והשפיעו על הפעילות שלהם במרחב.
השאלה כעת היא אם ארצות הברית תמשיך בדרכה. מבחינת האירנים ממשל ביידן הוא הזדמנות – וישראל מוטרדת מכך. השאלות הגדולות הן אם צפויה חזרה להסכם הגרעין ואיך הוא יראה, ואם יוסרו הסנקציות. בצל כל אלו, יש חשיבות גדולה מאוד לתיאום והידברות בין ישראל לבין הממשל האמריקני.
ישראל חייבת למצוא דרכים להידבר ולהשפיע על הממשל הנכנס - ובכך גם על הסכם הגרעין המתהווה שעליו דיווחנו. לא לחינם ראש המוסד היה השבוע בוושינגטון, הוא נסע כדי לטפל בדיוק בנושאים הללו.
מדובר בממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל יהיו נושאים שעלולים להיות במחלוקת – מהסכם הגרעין ועד היחס לפלסטינים. לכן על ישראל לגבש מדיניות מתואמת עם הממשל הנכנס. עוד דבר שחשוב מבחינתה של ישראל אלו הסכמי אברהם והנורמליזציה – ישראל רוצה שארה"ב תמשיך לסייע עם גל הנורמליזציה והמדינות שחושפות בפומבי את יחסיהן עם ישראל, משדרגות ומנרמלות אותם.
הציפיות של ישראל כעת הן בעיקר כלפי סעודיה; היחסים הללו לא צלחו בתקופת טראמפ, למרות שישראל רצתה מאוד, השאלה אם כעת הדבר יתאפשר.
נוסף על כך, ישראל בונה מחדש גם יכולת התקפית למול האירנים – והשאלה מבחינת ישראל היא אם למול הפרות של האירנים הממשל החדש יהיה מרוסן יותר בתגובות שלו.
עוד שיתוף פעולה הדוק מאוד בין ארה"ב לישראל הוא מודיעיני, צבאי ומבצעי מול אירן. שיתוף הפעולה, על פי פרסומים זרים, כולל חיסולים - כמו של פחריזדה וסולימאני - אך גם פעילויות התקפיות אחרות, כמו סייבר ועוד. אירן מחזיקה בעקבות האירועים הללו חשבון פתוח עם ישראל. היא יכולה להפעיל את השליחים שלה במרחב – תימן או עירק – לפעול נגדנו.
לכן הדבר החשוב ביותר כעת מבחינתה של ישראל זו מצד אחד הרתעה חזקה מאוד – אך גם חיבור חזק מאוד לאמריקנים, הן כדי להשפיע על התהליכים העתידיים והן כדי לשמור על כתף וגב תומך במקרה שהכול מסתבך.