בחירות בצל הקורונה?
אם האיומים יתממשו והכנסת תתפזר בדצמבר, אזרחי מדינת ישראל יפקדו את הקלפיות במרץ - ויוכלו לחגוג בהן יום הולדת שנה להגעת המגפה לארץ. נתניהו הזהיר שהטיפול בנגיף יהיה כמו אקורדיון - פותחים וסוגרים בהתאם לתחלואה. אם נמשיך לחיות לצליליו המדכאים, בסביבות חודש מרץ נהיה בסגר נוסף, שלישי לפחות - או רגע לפניו או אחריו. זהו תזמון נוראי לבקש אמון מחודש מהציבור, שהלך לקלפי שלוש פעמים בתוך כשנה, ולדרוש ממנו הכרעה.
אומנם יש כבר דיווחים על כך שהחיסון יגיע בסביבות חודש מרץ, אבל מדובר בסיכון אדיר וגם השלב ההתחלתי עלול להיות מלווה באי סדר גדול. מבחינת ראש הממשלה, הרבה יותר בטוח לפזר את הכנסת במרץ וללכת לבחירות ביוני בטענה שלא הצליח להעביר את תקציב 2021.
הקו האדום של כחול לבן
בתמונת ראי, בכחול לבן מבינים את המצוקה של נתניהו. הם יודעים שהוא מעדיף בחירות כמה שיותר מאוחר, ולכן הם מנסים לקבוע את התאריך המוקדם ביותר כדי לאלץ אותו להגיע להבנות כבר עכשיו, כשהוא חלש. אם הוא רוצה את הבחירות ביוני, הם יילכו על בחירות כבר בינואר ולכן הם מאיימים בפיזור הכנסת כבר בעוד שבועיים.
הדרך של כחול לבן ללחוץ על נתניהו היא לאיים בפיזור הכנסת כבר עכשיו - ובכך לסכל את הניסיון של נתניהו למשוך זמן. לא לתת לגנץ את הרוטציה שהובטחה לו בעוד שנה. נתניהו יצטרך להמר- האם כחול לבן באמת תלך הפעם עד הסוף, בבחינת "אם למות אז בכבוד"? או שאולי ברגע האחרון שוב תתקפל ותנסה לשחק על זמן?
יש כמה גורמים בכחול לבן שסבורים כי עדיף לתת לזמן לעשות את שלו: מי יודע אילו צרות ינחתו על נתניהו עד מרץ, ואולי ראש הממשלה בכלל יעדיף להימנע מבחירות בעיצומו של שלב העדויות במשפטו.
אגב, המשך השותפות עם גנץ היא לא עסקה גרועה כל כך לנתניהו - הוא ימשיך לקבל את כל התנאים של ראש ממשלה, כולל כנראה מגורים בבלפור. הוא גם ישלוט בחצי ממשלה, גנץ לא יוכל לפטר את שרי גוש הימין ואם הכול ילך כשורה – נתניהו יוכל לחזור לכהונה נוספת אחרי שנה וחצי, במאי 2023.
"תקרת הזכוכית" של בנט
ולא רק הלחצים של כחול לבן מטרידים את ראש הממשלה בימים אלו. כמעט תמיד החלטות פוליטיות מהסוג הזה - פירוק הממשלה והקדמת הבחירות - מתקבלות בתנאי חוסר וודאות, והנתון הכי לא יציב כרגע הוא עוצמתו של נפתלי בנט.
בסקר האחרון של חדשות 12 ימינה בראשות בנט מטפסת ל-22 מנדטים, והשר לשעבר ממשיך להתחזק בשאלת ההתאמה לראשות הממשלה. בניגוד לחששות של נתניהו, בנט היה ויישאר חלק בלתי נפרד מגוש הימין, אין שום בסיס לטענה כי הוא מתכוון לחבור לגוש השמאל כדי להפיל את נתניהו.
אבל הצרות של ראש הממשלה לא מסתמכות רק באי הוודאות: אם מגמת ההתחזקות של בנט בסקרים תימשך, נתניהו עשוי למצוא את עצמו מחוץ לבלפור. במקרה כזה שבו בנט עוקף במספר המנדטים, הוא ידרוש לכהן ראשון ברוטציה ולנתניהו לא יהיו עליו מנופי לחץ.
אבל לא פחות מסוכן עבור נתניהו הוא מצב שבו בנט נחלש מאוד. מספיק שבנט יאבד 7 מתוך 22 המנדטים בחזרה לגוש השמאל-מרכז, וגוש הימין כולו יהיה פחות מ-61 מנדטים. גם מצב כזה מהווה עבור נתניהו אובדן בטוח של השלטון. משמע, בחירות בדצמבר הם הימור - האם שחקן פוליטי לא יציב כמו בנט יצליח להישאר חזק מאוד, ולגזור מנדטים מהמרכז-שמאל, אבל לא חזק יותר מנתניהו, כך שייאלץ לחבור אליו כשר בכיר או כשותף שני לרוטציה.
כשנזכרים בכך שרק לפני שנה וחצי בנט לא עבר את אחוז החסימה, ואחר כך חילץ 7-6 מנדטים, זו בהחלט סיבה גדולה לדאגה עבור נתניהו. לבנט מנגד מצפים לא מעט אתגרים: ההחלטה אם להישאר עם סמוטריץ' - וגם מתקפות בנושאים אחרים מלבד הטיפול בקורונה. ישנן לא מעט נקודות במסלול בדרך לבחירות שעשויות להחליש אותו.
הקרב על המינויים והדילמה של נתניהו
עוד לפני שחושבים על הבחירות הקרבות וחלוקת המנדטים הדמיוניים, יש עדיין ממשלה ומדינה לנהל - אך הריבים רק מתגברים. בזמן שהתקשורת עסוקה בקרב על התקציב ובעמדות השונות בנוגע לטיפול בקורונה, יש רק סוגייה אחת שמבחינת נתניהו היא עילה לפירוק הממשלה - סוגיית המינויים. כבר לפני כמה שבועות כמעט פירק את הממשלה לאחר שכחול לבן סירבה לשנות את כל שיטת מינוי הבכירים בארץ בצורה שתאפשר לפוליטיקאים דריסת רגל גדולה יותר. לנו סיפרו שהם בכלל רבים על התקציב – אגב, למרות שכחול לבן הסכימה לכך בהסכם הקואליציוני.
מאז החליטו בכחול לבן להתקדם בלי נתניהו: שר המשפטים אבי ניסנקורן הודיע על הקמת ועדת איתור לפרקליט המדינה, וגם היועץ המשפטי לממשלה נתן לכך אור ירוק. אנשי נתניהו עשו כל מאמץ לסכל את הקמת הועדה אבל נראה שנכשלו.
מרגע שהוועדה תצא לדרך, לנתניהו יהיה קשה עד בלתי אפשרי לבלום את המינוי. בג"ץ פסק כבר בשנת 2012 שהממשלה מחויבת לקבל את המלצות ועדת האיתור. אז ניסה השר יובל שטייניץ לבלום את מינוי משה אשר לראשות רשות המסים, אך השופטים קבעו כי צריך נימוק מיוחד כדי לא לאמץ המלצה של ועדת איתור, בייחוד אם המועמד עומד בכל הכללים הנדרשים והוועדה מורכבת מאנשי מקצוע. המשמעות היא שבחירות – והחזרת השליטה במשרד המשפטים - יהיו כנראה הדרך היחידה של נתניהו לוודא שלא יתיישב על כיסא הפרקליט אדם שאינו חפץ ביקרו.
אם נתניהו היה לבד בעולם, הוא היה הולך לבחירות ברגע שיושג החיסון ומנסה להשיג את ממשלת החלומות שתאפשר לו לעצור את המשפט. אבל נתניהו של סוף שנת 2020 הוא כבר לא פוליטיקאי כל יכול, וכעת הוא יצטרך לבחור אם להסתכן בבחירות שבהן הוא עלול לאבד את השלטון ברגע, או להישאר בשותפות שבה הוא מאבד חלק ממנו, ואת החלק שהכי חשוב לו - השליטה במערכת המשפט.