נערה לבושה בשמלה אדומה, ניצבת בעוז מול שוטרים טורקים שמרססים לעברה גז פלפל צורב בכיכר תקסים בלב איסטנבול, כבשה את העולם ביולי 2013. ג‘יידה סונגור שמה, והיא הפכה לסמל של מהומות גזי. המחאה שבה טורקיה החילונית, על כל פלגיה, ביקשה לעצור את ההשתלטות האיסלמיסטית המגלומנית של רג‘פ טאיפ ארדואן על מוסדות הרפובליקה. הנערה עם השמלה האדומה כבשה את הכותרות בעולם. טורקיה סערה דווקא מהפציעה האנושה של ברקין אלבן, נער בן 14, שנפגע בראשו מרימון גז ומת חודשים ספורים אחרי שהמחאה שבקה חיים. המחאה ההמונית האחרונה נגד שילטונו של רג‘פ טאיפ ארדואן שבקה חיים אחרי שיותר מ-20 מפגינים נהרגו ואלפים נפצעו. מאז השתלט ארדואן על כל מוסדות השילטון ברפובליקה שהפכה לדיקטטורה עם בחירות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
לצילומים של שוטרים בני העדה האתיופית מפנים את אמיר השכל, מראשי המחאה נגד ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, במהלך הפגנה, אין פוטנציאל להפוך לסמל. לא לתומכי המחאה ולא למתנגדיה. עם זאת, יש מי שמנסה להשתמש בדבריו של השכל נגד השוטרים שביצעו את שהוטל עליהם כדי לקעקע את הלגיטימציה של המוחים או אולי אפילו חמור מזה, לשסות עוד את החלקים שמרכיבים את הפסיפס המרהיב של החברה בישראל.
"הבאתי את ההורים שלך לארץ", הטיח השכל בשוטרת בת העדה האתיופית כשזו ניסתה להרחיק אותו. הדברים נתפסו כאדנותיים וכגזעניים וגררו גינויים מן הקצה אל הקצה. השכל היה טייס בחיל האוויר, ומהדברים שהטיח בשוטרים ניתן להבין שבין המשימות שהוטלו עליו, השתתף גם באחד ממבצעי ההטסה של יהודי אתיופיה לישראל.
הטייס מצבא ההגנה לישראל, שהתקדם בסולם הדרגות עומד ברחוב, כמפגין, מול שוטרים במשטרת ישראל ובתסכולו מציין את חלקו בכך ששניהם נמצאים זה מול זה בסיטואציה הזו. סיקרתי לא מעט הפגנות אלימות ברחבי העולם. גם מקרוב. נדמה לי שזו סיטואציה ייחודית למדינת ישראל. מפקדי צבא טורקיה בדימוס לא מפגינים ברחובות.
בעבר היה הצבא שולח משוריינים וטנקים כדי לכפות את דעתו על הפוליטיקאים. בישראל המפקד מן העבר הוא השר של היום, והפקוד יושב ראש ועדה שבה המפקד הכל יכול מן העבר הוא חבר מן המניין. אצלנו אין מעמדות. למרות כל הניסיונות לטעון אחרת, כולנו מתחככים זה בזה שוב ושוב. בצבא, בלימודים, בבתי החולים, בהפגנות. תמיד מוצאים מישהו שהכיר מישהו שלידו אכלנו פעם פלאפל או אפילו ישבנו יחד במטוס. הדרכים אצלנו נפגשות ונפרדות.
סבי אהב להצביע על אנשים שהגיעו "מהעיר שלו", או "באו יחד באונייה", ואבי על אלה ש"היו איתו בצבא". אמיר השכל המפגין הטיח בשוטרת שדרשה ממנו לזוז "הבאתי את ההורים שלך לארץ". היא שוטרת בעלת זכויות בשירות פעיל במשטרת ישראל, הוא גמלאי בעל זכויות בצבא הגנה לישראל. זו לא תמונה מכוננת, זה לא טקסט שייזכר. בטורקיה זה לא יכול לקרות.