עוד שיא נשבר היום. והוא מצטרף לשלל השיאים הנשברים, מדי יום כמעט, מאז פרץ נגיף הקורונה החדש לחיינו. אלא שהשיא שאנחנו מתכוונים אליו כאן הוא לא שיא במספר המאושפזים, לא שיא במספר החולים קשה או המונשמים, ולשמחתנו הרבה גם לא שיא במספר המתים. הפעם זה שיא של תקווה.
לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
עשרה ימים לקח לרשות התרופות והמוצרים הבריטית לאשר לשימוש את החיסון שפיתחה חברת פייזר יחד עם מדעני ביונטק הגרמנית. למי שבקיא בתהליכים של בקרת איכות, יעילות ובטיחות בתכשירים תרופתיים שכאלה, זה נשמע כמו מדע בדיוני. ב-23 בנובמבר הודיעה הרשות הבריטית שהחברה המפתחת, פייזר, השלימה את העברת המידע הנדרש לצורך קבלת האישור והיום - 2 בדצמבר - בחלוף שבעה ימי עבודה! ניתן האישור. שיא שלא ניתן לערער עליו כבר אמרנו.
השיא הזה מצטרף לשיא הפיתוח - עשרה חודשים מהיום שבו החל פיתוח החיסון, ועד ליום שבו אושר לשימוש והוגדר יעיל ובטוח. גם זה שיא בהיסטוריה של הרפואה בכלל ושל החיסונים בפרט. נזכיר שוב שמדובר בטכנולוגיה חדשנית מהפכנית, וזו הפעם הראשונה שנעשה בה שימוש, והנה נפתח בפנינו פתח רחב של תקווה.
ברשות הבריטית הבהירו מראש שלא יתפשרו על בטיחות ואישור יינתן רק אם יהיו בטוחים שהחיסון יעיל ובטוח לשימוש. הם עקבו אחרי מהלך הפיתוח כולו, עודכנו ובחנו בזמן אמת וזה, לפי הדיווחים, מה שמאפשר למומחים בריטים מהשורה הראשונה לקבוע, כבר היום, שהחיסון של חברת פייזר יעיל ובטוח לשימוש חירום. לשם השוואה, ה-FDA האמריקני קיבל את אותו המידע וקבע דיון מומחים ב-10 בדצמבר. רשות התרופות האירופית EMA, הודיעה אתמול שאם המידע שהעבירה פייזר מספק, תהליך ההערכה יושלם רק בסוף החודש - 29 בדצמבר.
בהקשר הזה צריך להעיר שתי הערות בקשר לבריטניה. המדינה נמצאת בעיצומו של תהליך ההתנתקות מהאיחוד האירופי - ברקזיט. ראש הממשלה בוריס ג‘ונסון, מתקשה להוביל להשלמת הברקזיט בימי מגפה, שגם אותה, כמו רבים אחרים, הוא מתקשה לנהל.
בנוסף דווח שמשלוחים ראשונים של התרכיב שרכשה ממשלת בריטניה מחברת פייזר בכסף רב, אמורים להגיע לממלכה מבלי שהוקמה תשתית לשמר ולשנע אותם בטמפרטורה הנמוכה הנדרשת, 76 מעלות צלסיוס מתחת לאפס. עקב טמפרטורה זו, הזמן שבו ניתן להחזיק אותם מרגע ההגעה לבריטניה עד שיוזרקו למחוסנים הוא מוגבל. יש לקוות, וניתן להעריך במידה רבה של סבירות, שההחלטה לשבור את השיא ולהיות הראשונים בעולם שמאשרים את החיסון החדשני למחלה החדשה בזמן שיא, לא נגועה בשיקולים פוליטיים או כניעה ללחץ שאינו מבוסס על עקרונות רפואיים מדעיים.