ביציאה מהסגר הראשון נכשלנו, כי הגענו לסגר שני וסגר הוא תמיד כישלון. כדי להצליח הפעם יידרשו שני תיקונים. ראשית, לצאת בשלבים, עם שבועיים בין שלב לשלב. ושנית, לקבל את ההחלטה על המשך לשלב הבא או נסיגה רק בהתאם למקדם ההדבקה R.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מקדם ההדבקה R הוא מספר האנשים שאדם מדביק בממוצע. כשמקדם ההדבקה גדול מ-1, המגפה מתפשטת. כשמקדם הדבקה קטן מ-1, המגפה מתכווצת. לכן, אם בשלב מסוים R גבוה מ-1, אז בכל שבוע נראה יותר מאומתים, ונחזור למספרים גבוהים. זה לא קשור למספר המאומתים. אם יהיו מעט, זה רק ייקח יותר זמן אבל לא ישנה את זה שבסוף נגיע למספר מאומתים יומי גבוה. לכן, קבלת ההחלטות צריכה להתבסס על מקדם זה.
הלחץ לפתוח מהר כבר החל, ויהיה קשה להתנגד כי התחלואה תראה ירידה. זה עשוי להיות מטעה. למה לוקח זמן לראות את ההשפעה של כל שלב? כי כמו שממשיכים לראות עלייה אחרי סגר, ממשיכים לראות ירידה אחרי פתיחה.
גם אם מחר היינו פותחים הכל, אבל ממש הכל, הנדבקים הראשונים היו נדבקים מחר, ולרובם רק ביום חמישי היה מתפתח מספיק עומס נגיפי כדי לצאת חיובי בבדיקה. וכך, רק בשישי-שבת היו מתגלים החיוביים הראשונים, ובינתיים נמשיך לראות ירידה וייתכן שכבר בעוד שבוע נגיע ל-1,000 מאומתים ליום.
ומכיוון שהוחלט (בצדק, בגלל הבדלים בין ימי השבוע) לנתח מגמה ברמה שבועית ולא יומית, צריך לחכות שבוע עד שהנתונים מתייצבים. ולכן לוקח שבועיים, אפילו קצת יותר. פתיחת הגנים לגילאי 6-0 היא אירוע משמעותי, מאות אלפי ילדים. ולמרות שהם מאוד חמודים, אין להם כוחות על. הם נדבקים ומדביקים.
הגרף הבא מראה את מספר המאומתים בגילאי 6-0 בשבועות האחרונים: בשבוע שלפני 1 בספטמבר היו 831 מאומתים בגילאים אלו. בסוף שבוע הלימודים הראשון - 1,124, ובסוף השבוע השני כבר היו 2,080. כלומר, רק בשבוע השני ראינו את הזינוק והייתה הכפלה במספר המאומתים בגילאים אלו. בשבוע שעבר - 1,182 מאומתים בגילאי 0-6.
נזכיר כמה נתונים נוספים: בשיא הגל הראשון היו 600 מאומתים ליום, ב-1 לספטמבר 1,750, ואתמול 2,000. אנחנו פותחים עם יותר מאומתים ליום ממה שהיה ב-1 לספטמבר. אומנם עם מקדם הדבקה נמוך של 0.65, וזה כל ההבדל, אבל חשוב מאוד שנבחן את ההשפעה של כל צעד על R לפני שעוברים לשלב הבא.
מציע גם לקרוא את דברי החוכמה של מרכז הידע שמרכז אגף המודיעין של צה"ל, שבצעד חריג כתבו נייר עמדה שמצדד בפתיחה זהירה ובשלבים.
מקווה שלא נחזור על טעויות העבר:
1. לא לפתוח את מערכות החינוך ברמת תחלואה גבוהה ומקדם הדבקה סביב 1. מעבר לזה שהמגפה תתפרץ, הלימודים לא יהיו יעילים בגלל ריבוי בידודים וסגירת כיתות ובתי ספר בעקבות זה.
2. לא לנהל את המגפה לפי סף הקריסה של מערכת הבריאות. זה רק מבטיח את זה שנגיע לסף שנקבע, ובנקודה הזו רמת התחלואה תהיה בשיא, יהיו הרבה נפטרים, וייקח הרבה מאוד זמן להוריד את המספרים. צריך להגיב מהר.
3. התפרצות תחלואה בקרב הצעירים תוביל בהכרח להתפרצות בקרב המבוגרים בתוך מספר שבועות.
4. התפרצות במוקדי תחלואה תוביל בהכרח להתפרצות בשאר המדינה, כי אין (בטח לא כאן) באמת יכולת לטפל באופן יעיל במוקדי התחלואה בעזרת הגבלות תנועה מוחלטות אל ומחוץ למוקדי התחלואה.
5. במדינה עם אוכלוסייה מגוונת ומגזרים שונים כמו אצלנו, לסגר תהיה השפעה דיפרנציאלית על קבוצות שונות, שתלויה בהתנהגות השונה של כל קבוצה.
מקווה שנלמד משהו מכל זה.