אני וחבריי לקבינט המומחים חשבנו שבעת הזו יש מקום לצעדים פחות חמורים שאפשר לנקוט בהם, ולאור הכניסה של החיסונים, עדיין ישיגו את המטרה. ההצעה לא התקבלה, אבל שיהיה ברור – אנחנו היינו בעד הגבלות משמעותיות עכשיו. למה? כי אנחנו נמצאים במרוץ. מצד אחד יש את החיסונים שמנסים להגביר את הקצב עד כמה שניתן, ל-100 אלף ואולי כבר ל-150 אלף חיסונים ביום.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מצד שני, יש לנו את הווירוס שהולך ומתפשט. יש עכשיו חודש וחצי מאוד מסוכנים לפנינו – בחודש וחצי האלה לא תהיה הגנה מלאה מהחיסונים לרוב אוכלוסיות הסיכון. וחודש וחצי זה הרבה זמן, זה נשמע מעט, אבל זה בעצם הרבה מאוד זמן. רק כדי להבין את המצב, בחודש וחצי האחרונים עלינו מ-25 ל-75 חולים קשה ביום. מדינות אחרות כמו בלגיה עלו מ-20 ל-200 מתים ביום בתוך פחות מחודש.

חיסון, קורונה, קופת חולים, ישראל, מתחסנים, חיסונים (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

הפוטנציאל הוא מאוד בעייתי, ולכן צריך לעבור בשלום את התקופה הזו. עכשיו השאלה איך עוברים אותה? את ההתפשטות של המחלה כרגע צריך לבלום, ואין לי ספק שסגר יעשה את העבודה. אפשר אולי לעשות פחות, אבל הסגר יעשה את זה.

ואז עולה השאלה: מה יקרה ביום שאחרי? אני חושב שהנקודה הקריטית היא שחודש וחצי מהיום, כמו שראש הממשלה אמר, אוכלוסיות הסיכון במדינת ישראל תהינה מחוסנות וחסינות, וזה אומר שעל כל הדבקה של אלף איש יהיו הרבה פחות חולים קשה, הרבה פחות מתים, וכל ההחלטות שלנו הולכות להשתנות בהתאם.

זה לא שלא תהיה תמותה, זה לא שלא יהיו חולים קשה, זה לא שיהיה אפשר להסיר את המסכות ולצאת מיד בעוד חודשיים להתקהלויות המוניות. אבל, לא יהיה איום על מערכת הבריאות ואני חושב שגם באיזשהו שלב החיסונים יתחילו להקטין את ה-R כשלעצמם.

טיפול בקשישים בזמן קורונה (צילום: נתי שוחט, פלאש/90 )
הגנה על אוכלוסיות בסיכון | צילום: נתי שוחט, פלאש/90

כלומר, מתוך הנחה ותקווה שהם אכן מורידים הדבקה, אנחנו נראה שככל שמצטברים יותר ויותר חיסונים לשניים-שלושה מיליון איש, כבר נראה השפעה חלקית, ונראה הקטנה של קצב ההתפשטות. זה עוד יעזור לנו לקבל החלטות טובות יותר, לפתוח הרבה יותר מההגבלות, ולקיים נורמה ושגרת חיים הרבה יותר טובה.

בוודאי עד פסח, עד אפריל, אני חושב שאנחנו נהיה בשגרת חיים הרבה יותר הגיונית, אחרת לגמרי. ומה שיקבע את זה יותר מכל דבר אחר – זה קצב ההתחסנות שהולך להתחיל החל מעכשיו, וקצב הגעת החיסונים לישראל. אבל אנחנו, במדינת ישראל, יש לנו את הפוטנציאל להיות במצב טוב יותר כמעט מכל מדינה אחרת, גם בגלל יתרון לגודל, גם בגלל החיסונים שהגיעו וגם בגלל קופות החולים והקצב שבו הן מחסנות את האוכלוסייה.

עד כאן עם האופטימיות, וכעת למסר עבור כל המתחסנים: לא מעט אנשים התחסנו השבוע, ולחלקם יש הבנה שגויה כאילו הם חסינים והם יכולים לפגוש את המשפחה. זו טעות. צריך מאוד להיזהר – גם אחרי עשרה ימים מהחיסון ההגנה היא מאוד חלקית.

רק שבעה ימים מקבלת החיסון השני, שזה חודש מיום קבלת החיסון הראשון, אפשר להיות בטוחים ב-95% שהדבקה לא תוביל למחלה קשה. אני פונה לכולם להיזהר, בחודש הקרוב מי שמתחסן – להמשיך להקפיד על סבא, סבתא ועל אנשים מבוגרים עם מחלות כרוניות. נא להיפגש איתם רק במקום ציבורי תחת כיפת השמיים במרחק, ועם מסכות בחודש לאחר קבלת החיסון.