התקרית הביטחונית בגבול לבנון אתמול, מציבה – גם בפני מקבלי ההחלטות בישראל, גם ביום שלמחרת, דילמות טקטיות ואסטרטגיות רבות. בסופו של דבר, ישראל בוחנת את האירוע אתמול במשקפיים אסטרטגיים ארוכי טווח, מה שיכול להסביר חלק מההחלטות שהתקבלו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בשלב הזה, הדילמה העיקרית בישראל היא האם לפרסם את תיעוד חדירת המחבלים והפעלת האש הישראלית. החשש הוא שפרסום הסרטון עלול להביך את חיזבאללה ולדרבן את ארגון הטרור להוציא פיגוע משמעותי יותר. דיונים בנושא מתקיימים בשעות אלו בדרגי מקבלי ההחלטות.
למעשה, בישראל ניסו לספק לחיזבאללה אפשרות "לרדת מהעץ" ולחזור לשגרה. מבחינת הארגון הוא יוכל להציג הצלחה: חוליית מחבלים הצליחה להסתנן לשטח הישראלי ולחזור לצד הלבנוני מבלי להיפגע.
הגישה הזו הובילה גם ככל הנראה להחלטה שלא לפגוע ולהרוג את המחבלים שחדרו את הגבול. ישראל בוחנת את המצב המתוח מבחינה אסטרטגית ולא מיקרו טקטית – מה קורה בגזרת הר דב. הפעילות שישראל מבצעת, כך על פי פרסומים זרים, בסוריה ובמקומות נוספים במזרח התיכון, חשובים יותר מפגיעה במחבלים בודדים.
מול החשיבות של מניעת ההתבססות האירנית בסוריה, ניצבת גם סוגיית ההרתעה הישראלית בגבול לבנון. ישראל צריכה "ללכת בין הטיפות", לשנות ולהתאים את המדיניות שלה מול ארגון הטרור על מנת לשמר את ההרתעה – אך לא לדרדר את האזור למערכה כוללת.
בסופו של דבר, מערך קבלת ההחלטות בישראל מושפע מגורמים רבים – לעתים גם מדינות זרות שמתערבות ומנסות להוריד את הלהבות בזמן מתיחות. ההחלטות בישראל מתקבלות לעתים – גם על בסיס פוליטי ומדיני – ואת הדוגמה לכך ראינו במסיבת העיתונאים של ראש הממשלה ושר הביטחון שככל הנראה לא נועדה לעדכן את אזרחי ישראל במתיחות – אלא לשלוח מסרים חד משמעיים לצד השני ולמדינות השונות.