ברקע העלייה החוזרת בתחלואה וההגבלות החדשות שהטילה הממשלה, חוסר הוודאות בקרב הציבור חוגג. אז האם הצעדים החדשים שננקטו באמת יסייעו לצמצום מספרי הנדבקים? ואיך נערכים לחורף הבא? חשוב להבין - ההנחיות יעזרו לישראל לצאת מהמצב רק אם יתלוו אליהם צעדים נוספים.
האם ההגבלות החדשות של משרד הבריאות והממשלה יספיקו בכדי להאט את ההדבקה?
יש לנו עדויות שחלק משמעותי מההדבקות קורה באירועים המוניים, חתונות, בתי ספר ומסיבות במצבים שרוב האנשים מתאספים. לכן החלק הראשון בניסיון להאט את ההדבקה זה להגביל את האירועים ההמוניים ל-20 אנשים. יש סבירות גבוההה שהנחיה תאט או תעצור את קצב ההתפשטות. בשלב זה הגבלות אלו מספיקות וצריך לעשות הערכה מחודשת עוד חודש. אם אנחנו רוצים מינימום הגבלות ומקסימום אפקט זה קודם כל אירועים בחללים סגורים.
בשביל שהצעדים יהיו באמת אפקטיביים צריכים לקרות עוד שני דברים: האחד - צעדי החירום האלו חייבים להיות מלווים בחיזוק של מערכת הבריאות הציבורית בתקציבים, בכוח אדם מקצועי ותקנים, במערכת חקירות אפמידיולוגיות חזקה ויעילה וחיזוק הכוח הלוגיסטי על ידי הפעלת הכוח החזק במדינה, שזה הצבא. הדבר השני - חייבים לחזק את בתי החולים לקראת החורף בצורה כזאת שיהיה אפשר להתמודד עם הנגיף מבלי לסגור את המדינה. חייבים להיות מוכנים בחורף הזה.
החוק הבסיסי של עצירת מגפה זה להפחית מגעים בין בני אדם. אי אפשר לחכות שהיא תאט מבלי להפחית את המגעים. הטבע לא משתנה אם אתה לא משנה את תנאי היסוד, אנחנו צריכים להתאים את עצמנו לטבע. הציבור צריך להבין שיש מחלה ברמה ציבורית ואנחנו צריכים לסגל סגנון חיים חדש עם פגיעה באיכות החיים וברמה הכלכלית.
נורא קשה להסביר את זה לאנשים שלא חולים ולא קורה להם כלום. הציבור חייב להבין שאתה לא מחכה שהמחלה תיפגע - אתה עושה הכל לעצור אותה. הממשלה אחראית להפחית את הפגיעה בציבור, להקל עליו, אבל זה לא לא מפחית את העובדה הבסיסית שזה מה שקורה כרגע. המחלות לא צודקות, יש מי שנפגע יותר ונפגע פחות.
למה לא להמשיך לסגור מקומות התפרצות בצורה נקודתית?
כשלפני חודשיים היו כמה עשרות מקרים כל יום הייתה לנו אפשרות למצוא את כל הקשרים ולסגור מקום ספציפי שנדבקו בו. היום זה אלף מקרים ביום ויותר, ונדבקים מסתובבים בכל הארץ ואנחנו צריכים להפחית את המגעים אחרת נראה התגברות במקרים.
כשנלחמים במגפה יש שני שלבים - שלב שאתה מסוגל לאתר מקרים ולעצור אותם נקודתית, שלב שהיינו בו לפני חודשיים וגם בתחילת המגפה, בפברואר ותחילת מרץ. אך כשהתחילו להיות לנו אירועים בקהילה זה יצא משליטה. ברגע שנחזור עוד הפעם למצב שיש כמה עשרות מקרים ביום אז נוכל במערכת בדיקות וחקירות יעלה ומהירה לשחרר שוב את ההגבלות.
מתי אתה מעריך שהמגפה תעבור לגמרי?
כש-60 אחוז מהאוכלוסייה ידבקו בנגיף, או שיהיה חיסון.
אחרי שהבנו עם מה אנחנו מתמודדים, למה לא לנקוט בשיטה האנגלית?
זה מה שנעשה בחודש האחרון, נעשתה השיטה האנגלית, צעירים הסתובבו עם מסכות במסיבות וחתונות ואנשים מבוגרים נזהרו ובגלל זה רואים פחות הדבקות אצל מבוגרים ויותר אצל צעירים. הבעיה בשיטה הזאת שבאיזשהו שלב היו כל כך הרבה הדבקות שגרמו לקריסת מערכת הבריאות האנגלית. אנחנו לא רוצים להגיע לזה.
הביאה לפרסום: אביבית מיסניקוב avivitm@ch2news.co.il