ערב ערב אנו נאספים מול מסכי הטלוויזיה ומתעדכנים בחרדה בדיווחים על המספר ההולך וגדל של החולים, המונשמים והמתים כתוצאה ממגפת הקורונה. אך הנגיף אינו פוגע בנו רק פיזית. הוא פוגע בכלכלה שלנו, ברווחה שלנו, ובמצב הנפשי שלנו. עסקים נסגרים, אנשים חוששים לאבד את פרנסתם, הורים לילדים קטנים מתמודדים עם הלחץ של הטיפול בהם בבית, לעיתים קרובות תוך כדי כך שהם מחוברים לעבודה, משפחות דואגות להורים הקשישים וקשישים צריכים להתמודד עם בדידות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
אימוני הג׳ודו שלי הופסקו, כל ההרצאות שלי לחודשיים הקרובים בוטלו, פעילות העמותה שהקמתי עצרה כמעט לגמרי. מהמצב הזה קל להידרדר לתחושת אי וודאות ורגשות שליליים. בדיוק בגלל זה אני בוחר לפעול. אני מאמן את הספורטאים שלי מרחוק, מסיים לכתוב את ההרצאה השנייה שלי, ומנצל את הזמן הזה לעבוד על דברים שלא הצלחתי להתפנות אליהם עד היום. החלטתי לנהל את המצב במקום שהמצב ינהל אותי, ואני רוצה לחלוק איתכם כמה עצות שיעזרו לכם ליישם את זה בעצמכם.
לחשוב חיובי: ישנם פסיכולוגים אשר יטענו כי מודעות וקבלת המצב השלילי מאפשר התמודדות בריאה וזאת משם שהדחקה מגבירה את המצב השלילי. מדובר בתאוריה אשר עומדת בבסיס אורחות החיים של mindfulness/מודעות אשר קושרת בין מצב פסיכולוגי לבריאות. ולכן במצב כזה מומחים יגידו שבמקום להילחם ברגשות השליליים שלנו, אנו יכולים להשקיע את האנרגיה שלנו ביצירת חיים טובים יותר ככל שניתן, בהתחשב בנסיבות.
בנו שיגרה: דרך נוספת להתמודד עם המצב וליצירת חוסן נפשי היא על ידי יצירת שגרות חדשות. אף על פי שאנשים רבים נמלטים מהמציאות על ידי בינג' מול נטפליקס, בכדי להסיח את הדעת, מחקרים מראים שתכנון וביצוע שגרות חדשות המחברות אותך למה שחשוב באמת בחיים הוא המתכון הטוב ביותר לבריאות נפשית טובה. ולכן כדאי לבנות שגרה יומית הנותנת תחושת מטרה ושליטה. בעיקר אצל משפחות עם ילדים חשוב מאוד לילדים לדבוק בזמני ההשכמה, הטיפוח והארוחות.
לימדו משהו חדש: נצלו את ההזדמנות להמציא את עצמכם מחדש. לימדו משהו חדש שלא היה לכם זמן ללמוד בימים טרופים של עבודה. האפליקציות והטכנולוגיות שבידינו מאפשרות לנו היום ללמוד שפות, נגינה בכלים ועוד כל מיני נושאים ודברים שלא היה לנו זמן אליהם בעבר ודחינו לפנסיה.
לא להזניח את הגוף: קשה להמשיך לטפח את הגוף כשאתה בין כותלי ביתך או יכול לצאת עד 100 מטר מהבית. אך המדע הראה כי פעילות גופנית ותזונה טובה קשורים ישירות לחוסן נפשי רגשי, אז עכשיו זה הזמן להיות יצירתי וזה ממש לא קשה כשהסמארטפון נמצא בכף היד שלך. כיום יש המון אפליקציות להתעמלות או אימונים ביתיים,ו-FaceTiming עם חברים. בנוסף יש אפליקציות המסייעות בבניית תפריט לתזונה בריאה מותאמת אישית.
התחברו לקרובים אליכם ולעצמכם: נשמע בלתי אפשרי כשאומרים לנו לשמור מרחק. אך דווקא עכשיו יש לנו זמן לחשוב על מערכות היחסים שלנו עם אלה שאנחנו אוהבים או קרובים אליהם. מה תפקידנו במערכת היחסים ומה באמת חשוב לנו בחיים. זה הזמן לתכנן גם את החיים קדימה. לקחת את הזמן לחשוב האם אתה בקריירה הנכונה או האם יש משהו אחר שהיית רוצה לעשות בחיים. זה הזמן של העצמאיים לחשוב על הזדמנויות עסקיות חדשות ולהיות יצירתיים. קיים מחקר אשר מראה כי כשמשעמם לו - האדם הכי יצירתי. בואו נהפוך את השעמום ליצירת הדבר הבא.
אז נכון, הקורונה היא משבר מסוג אחר, כזה שאף אחד לא צפה ולא התמודד איתו בעבר, אבל בעיניי, במובן מסוים, היא משמשת כהזדמנות עבור כולנו .לאחר המשבר כשכולנו נעשה הערכה מחודשת של המצב שלנו, נסיק מסקנות בהתאם וננסה לאט לאט לחזור למקום בו היינו, השתדלו לזכור את הלקח שקיבלנו עכשיו.
אנחנו חיים בעולם לא צפוי, משתנה ללא הרף ועם לא מעט הפתעות לא צפויות ולכן עלינו לחזק בהתאם גם את העמידות הנפשית שלנו .ללמד את עצמנו להתמודד עם לחץ, קושי ואכזבה. לנסות להיות יצירתיים וגמישים מחשבתית ולא לנוח על זרי הדפנה יותר מידי זמן.
הכותב הוא ג'ודוקא אולימפי וחבר במועצת המנהלים של Welltech1 אשר משקיעה בסטארט-אפים בתחומי ה-Wellness ובתוכם בתחום הבריאות המנטלית. זאבי הוא מייסד ומנכ"ל הקרן למצוינות אולימפית בישראל ומרצה בנושאי חוסן מנטלי.