ארגון הבריאות העולמי הוא הקורבן האחרון בניסיונותיו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ להדוף את הביקורת משלל הכשלים שדבקו בו בשל ההיערכות הלקויה נוכח התפרצות מגפת הקורונה. ארגון הבריאות העולמי הוקם ב-1948 כסוכנות ייעודית של האומות המאוחדות להנחיה ותאום של ענייני בריאות בין לאומיים. הארגון תלוי בתקציב שמורכב מ"דמי חבר" של המדינות החברות (מחושבים לפי גודל, אוכלוסייה ונכסים) ומתרומות של מדינות, ארגונים ויחידים. דמי החבר הרשמיים מהווים כחמישית מהתקציב. התרומות השונות כל השאר.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ארצות הברית של אמריקה היא מקור המימון הגדול ביותר של הארגון - בנוסף לדמי החבר הקבועים בשנים האחרונות היא תורמת מאות מיליוני דולרים בשנה. לפי הניו יורק טיימס, בשנה שעברה העבירה וושינגטון לארגון הבריאות העולמי 553 מיליון דולר. נתח משמעותי מהתקציב הכולל, שעמד על 6 מיליארד דולר. יתרה מזו, התפרצות הקורונה מציבה בפני הארגון אתגר חסר תקדים שדורש הגדלת התקציב וכל הפחתה תהווה מכה קשה לפעילותו בימים שבהם נדרש שיתוף פעולה בין לאומי נוכח נגיף שנמצא בכל מקום ופוגע בכל מדינה.
המינוי הפוליטי: לראשונה - יו"ר ארגון הבריאות אינו רופא
כשהחל הנשיא טראמפ לכנות את הקורונה החדש "הנגיף הסיני" ולהאשים את ארגון הבריאות העולמי בהתנהלות כושלת בשל היותו “מתחנף לסין“, ביקש יושב ראש הארגון ד“ר טרדרוס אבהנום טדרייסוס, "אל תהפכו את הנגיף הזה לפוליטי - זה כמו לשחק באש“, ואיים שכל מהלך כזה רק יגדיל את מספר המתים. אלא שמלכתחילה מינויו של ד“ר טדרוס היה מינוי פוליטי. הוא הראשון שעומד בראש הארגון החשוב הזה שאינו רופא, אלא ביולוג שהתמחה ברפואה ציבורית. עוד בצעירותו פנה לפוליטיקה וכשכיהן כשר הבריאות של אתיופיה יצר קשרים טובים עם צמרת הממשל בבייג‘ין, שפעל להגדלת השפעתה של סין באפריקה.
ב-2017 זכה ד"ר טדרוס לתמיכת סין ורוסיה בהתמודדות על משרת יושב ראש ארגון הבריאות העולמי. כשהגיעו הידיעות על התפרצות מחלה לא מוכרת בווהאן הדהד ארגון הבריאות העולמי את המסרים הרשמיים מסין. ד“ר טדרוס גם יצא לסין וכשהנשיא שי ג‘ינפינג לצידו שיבח את האופן שבו היא הכילה את ההתפרצות. ארגון הבריאות העולמי טען שאין כל צורך בהגבלות על טיסות בין לאומיות. משלחת מטעמו שיצאה לווהאן חזרה עם מחמאות ותשבוחות על ההתנהלות הסינית, בלי אף מילה אחת של ביקורת והציע לכל מדינות העולם לפעול בדיוק כפי שפעלה סין.
ההכרזה על מגיפה עולמי - פאנדמיה - התעכבה מאוד ובכירי הארגון נמנעים עד לרגע זה מלהתייחס לאופן המוצלח במיוחד שבו מתמודדת טאיוואן הסמוכה לסין עם המגיפה (395 חולים ו-6 מתים באי של 24 מיליון תושבים עם תנועה רבה של עובדים ותיירים לסין בכלל ולמחוז הנגוע הוביי בפרט).
בארגון הבריאות העולמי מתעלמים מקיומה של טאיוואן בגלל שסין לא מכירה בעצמאותה ולא מאפשרת לה להיות חברה בארגון. העולם בימי הקורונה מנוהל ברובו בידי מנהיגים פופוליסטים שמקשים על שיתוף הפעולה הנחוץ כל כך בימים של מגיפה כלל עולמית. הגוף היחיד שמנסה עדיין לתאם בין המדינות כולן, כשלוחה של האו“ם, הוא ארגון הבריאות העולמי. רבים מאשימים את היושב ראש ד“ר טרדרוס אבהנום טדרייסוס בהתרפסות כלפי סין, שלה הוא חב את משרתו. נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, שבז לאו“ם ולארגונים הבינלאומיים, איפשר את בחירתו.