על גל החום הכבד והממושך שאנחנו עדיין חווים היום (חמישי) דיברנו לא מעט. עם עומסי חום כבדים עד קיצוניים ברוב חלקי הארץ, אולי מלבד רצועת החוף שנפתחה סוף סוף באופן חוקי ונותנת לנו אוויר לנשימה, כמו גם הקלה של 10 מעלות. על פי נתוני השירות המטאורולוגי, מדובר בשרב חריג שטרם נמדד ברצף כזה בישראל. האם הגדרת ה"חריגות" של האירוע באמת אומרת שלא נראה עוד כאלה? לצערי התשובה לשאלה הזאת שלילית.

 

נכון, בחקר האקלים שמתבסס בעיקר על ניתוח נתוני עבר, שנים אחורה, לא ניתן להשליך בוודאות על השנים הבאות אבל מגמת ההתחממות מובהקת ונמשכת בכל רחבי העולם. כשהעולם מתחמם, לא רק אירועי שרב ובצורת יהפכו לשכיחים. יותר אנרגיה נאגרת באטמוספירה שלנו וזה בגדול המצת לתופעות מזג אוויר קיצוניות שראינו בכל רחבי העולם.

גל חום בפריז, צרפת  (צילום: רויטרס_)
גל החום הקיצוני באירופה באוגוסט שנה שעברה | צילום: רויטרס_

מגלי החום חסרי התקדים באירופה בקיץ האחרון, דרך השריפות באוסטרליה שבערו שם במשך חודשים וגם יותר סופות הוריקן וטייפון. אגב ממש ברגעים אלו סופה עוצמתית כזאת מכה באזור מזרח הודו ובנגלדש. חשוב לזכור ולהבין שהסיבה לאותה התחממות גלובלית היא הזיהום התמידי שלנו שנובע מאורח החיים שסיגלנו לעצמנו.

ומה לגבי משבר הקורונה? הרי קיבלנו ירידה מובהקת בזיהום האוויר שנמשכה מספר חודשים, האם זה ישפר את המצב? כרגיל גם לשאלה הזאת נצטרך לתת תשובה מסויגת, אבל מפתיעה. מחקרים אחרונים המדברים על השפעת הירידה בזיהום האוויר גורסים כי בטווח הקצר במקביל ל"התחממות הגלובלית", תתקיים תופעת "התבהרות גלובלית".

אדם מצלם את הגלים בעקבות טייפון לקימה בסין (צילום: ap)
סופות קיצוניות יהפכו להיות שכיחות | צילום: ap

אותה התנקות זמנית של מסך זיהום האוויר דווקא עלולה להגדיל את חדירת הקרינה המסוכנת אל פני כדור הארץ, ותהפוך את הקיץ הקרוב לסיוט של ממש. נדגיש: התופעה נכונה עבור הטווח הקצר בלבד. לעומת זאת, אם לאורך שנים תישמר ההפחתה בזיהום האוויר, כנראה נקטין את אפקט החממה ארוך הטווח, נקבל שיפור אמיתי ומיתון של העלייה בטמפרטורות.

ברור לכולם כי עם החזרה ההדרגתית לשגרה מסביב לגלובוס - גם זיהום האוויר יחזור. למעשה אם נבחן את הנתונים במדינות שסיימו באופן רשמי את משבר הקורונה, נגלה שחלה החמרה בכמות פליטת המזהמים. בצל הצרות הכלכליות עקב המגיפה, מגוון פרויקטים "ירוקים" לתיעדוף אנרגיות מתחדשות הופסקו ולכן סביר להניח שמגמת הגדלת זיהום האוויר תימשך ואנחנו נפסיד פעמיים, גם מבחינה סביבתית.

גל חום ושרפות באוסטרליה (צילום: רויטרס_)
השרפות באוסטרליה שנגרמו בשל גל החום | צילום: רויטרס_

לצד ההשפעות השליליות של מגפת הקורונה, היא נתנה לנו הזדמנות והוכיחה שאכן אפשר לשנות הרגלים. האם רק חסות ממשלה דרושה לכך? זאת כבר שאלה אחרת. נתנחם בעובדה שלפחות השרב הנוכחי מתקרב לסיומו, אגב עם אירוע גשם שגם הוא אינו שכיח לתקופה.