נמסטה! הצעתו של ראש הממשלה לתחליף לחיצות הידיים לברכת שלום בנוסח הודו התפשטה ברשתות החברתיות בהודו, שבראש ממשלתה עומד ידידו הטוב נרנדה מודי. לא בכדי המליץ ראש הממשלה לקוד קידה תוך שילוב ידיים ולא להקיש רגליים כפי שהאירנים נוהגים מאז החלה ההתפשטות הלא מבוקרת של מחלת הקורונה בארצם.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
המלצה שלא ללחוץ ידיים בימים של התפרצות מגפה נועדה למנוע הדבקה עצמית. מכיוון שנגיף הקורונה מדבק דרך מערכת הנשימה מומלץ גם לרחוץ ידיים בתכיפות רבה. על הידיים שלנו אנחנו אחראים. על הידיים של מי שעומד מולנו אין לנו שליטה. אז ליתר ביטחון בזמנים שכאלה עדיף ונכון להימנע מהמחווה. אלא שההמלצה הזו הובאה כחלק משורה של הנחיות, שגם אם יש בהן היגיון רפואי, הרי שההיגיון החברתי ציבורי כלכלי שמאחוריהן דורש הסבר.
כל אחד מאתנו מתמודד בכל רגע נתון עם שורה של אתגרים. לכל החלטה שאנחנו לוקחים יש משמעויות. ייתכן שנצליח וייתכן שנעשה טעויות. אנחנו משקללים את הסיכונים מול הסיכויים. מי שלא יצא מהבית לא יפגע בתאונת דרכים. מי שיישאר בבית ייחשף פחות לחיידקים ונגיפים. מי שלא יסתובב ברחוב לא יפיץ מחלות.
הקוביד-19 או כפי שאנחנו מכנים אותה הקורונה, היא מחלה מדבקת חדשה שאינה מוכרת. התנהלות המחלה אינה ידועה עדיין לגמרי. עם זאת, מהניסיון שנצבר בחודשים הספורים מאז הנדבק הראשון שהחל להפיץ אותה בסין, ברור שהיא תוסיף עומס למערכת הבריאות הציבורית הישראלית, שגם כך מתקשה להתמודד עם צרכי האוכלוסייה כאן. מהמידע שיש לנו עכשיו על המחלה חמישה אחוזים מהחולים יידרשו לאשפוז בטיפול נמרץ ו/או הנשמה.
בהנחה תיאורטית שיהיו כאן אלף חולי קורונה בלבד, האם יש לנו 50 יחידות הנשמה ספייר? האם יש לנו צוותים מיומנים להפעיל אותן? התשובה שאני מקבל מרופאים בכירים היא שאין, ומה שיש לא מספק את הנדרש גם לפני שהגיעה הקורונה. האם מישהו שינה את ההיערכות? ניסה לרכוש עוד מערכות? להכשיר צוות מיומן? לא ידוע.
משרד הבריאות לא עונה. משרד הבריאות מעדיף להפחיד ולהטיל הגבלות על הציבור, שמצדו מגיב בחרדה יתרה שמאפשרת למשרד הבריאות לנקוט בצעדים חמורים עוד יותר וכך מוסט הדיון לצעדים הננקטים ולא מתרכז בשאלה אם אנחנו מוכנים או חמור מכך בהיערכות חסר שנובעת מהזנחה תקציבית, פוליטית או אחרת של שנים. הציבור היסטרי והציבור ישלם. נמסטה!