לשמחתי, לא נחתתי היום בנמל התעופה דומודדובו במוסקבה ומשטרת הגבולות של רוסיה לא עיכבה אותי יחד עם עשרות הישראלים שנלקחו לתשאול כשהגיעו לשם. לו הייתי נקלע לשם, אני מניח, האינסטינקט הראשוני שלי היה לנסות ולאתר עורך דין שיפנה למערכת השיפוטית המקומית כדי שזו תוציא צו שיגביל את שרירות הלב של הרשות המבצעת, שמעכבת ומתעמרת בי ללא סיבה, ללא סבירות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
זה אינסטינקט של מי שגדל והתחנך במערכת דמוקרטית עם הפרדת רשויות. מערכת שבה לבית המשפט יש סמכות על הממשלה ועל זרועות השיטור והאכיפה שהיא מפעילה. ברוסיה זה לא עובד ככה. ברוסיה אין סעד משפטי. ברוסיה יכולה להתקבל החלטה מנהלית לעכב כניסה של עשרות מבקרים באופן שרירותי, כדי להעביר מסר. אתם עוצרים רוסים, אנחנו עוצרים ישראלים – כך הבהירו בשגרירות רוסיה בתל אביב.
מרשות ההגירה נמסר שהרוסים שנעצרו בכניסה לישראל עוכבו משום שבתשאול שלהם עלה שהגיעו לעבוד, לא לטייל. גם באוקראינה עיכבו לאחרונה ישראלים בשדה התעופה כתגובה על איסור כניסה של אוקראינים מסיבות דומות. בטורקיה עיכבו בעבר היותר רחוק ישראלים בנמל התעופה של איסטנבול כדי לנקום על טורקים שנעצרו בארץ מסיבות ביטחוניות. המשותף לכל המדינות האלה - משטר חזק וסמכותני ומערכת משפטית חלשה ונשלטת.
כן, גם ויזה לארצות הברית היא דבר מסובך אבל הכללים לקבלתה שקופים וברורים. שוטרי ההגירה האמריקנים לא ממש נחמדים אבל כל עוד מי שניצב מולם עומד בכללים, הם לא יעכבו אותו. כשנשיא ארה"ב דונלד טראמפ ניסה לאסור כניסת אזרחים ממדינות מוסלמיות באופן שרירותי, בתי המשפט מנעו זאת ממנו.
כלי התקשורת בישראל עוקבים זה שעות אחר האירועים בנמל התעופה במוסקבה, בזמן שכלי התקשורת ברוסיה מתעלמים. לא מערכת החוק והמשפט מנחה את רשויות האכיפה שם, אלא הוראות מלמעלה.