סהר עזימי, רקדן וכוריאוגרף ותיק ומוערך, התקשה להשיג מימון ליצירה החדשה שלו - שעוסקת במחלת האיידס, שבנגיף שגורם לה - HIV - הוא נדבק לפני כשנה. "עם כל המקומות שאני עובד מולם במשך כל השנים, הרגשתי שהשנה יש לי קושי להגיע אליהם ויש לי קושי לקבל את החיבוק ואת ה'כן' שלהם. מה שפעם היה רק על האמנות שלי, עכשיו לאמנות יש נושא - והנושא קצת מרתיע.
על התמודדות החברה עם העובדה שנדבק בנגיף סיפר עזימי: "אני חושב שהקושי הגדול הוא בהתמודדות עם הפחד החברתי. כשאני מספר למישהו על זה ישר יש איזו תחושה של 'אימא'לה' או 'אוי ואבוי'. הפחד והבורות גורמים לריחוק ובידוד. זה מרגיש לפעמים כאילו שאנו מצורעי החברה החדשים".
הטאבו, הסטיגמה והרצון לפרוץ את הגבולות היו המנוע של סהר. זאת הסיבה שיחד עם תמרה ארדה הוא יצר מופע מחול שמוקדש להתמודדות שלו עם המחלה - אך בעיקר עם החברה.
"ידעתי שזה נושא שלא קל לאנשים להתעסק בו", היא סיפרה - והסבירה: "ידעתי גם שזה נושא שהוא מרתיע ומפחיד, כזה שלא מדברים עליו. זאת הייתה אחת הסיבות דווקא כן להתעסק בזה. לא חשבתי שזה מגיע כל כך עמוק".
סהר עזימי לא לבד.רק בשנה האחרונה התגלו בישראל 430 נשאים חדשים של מחלת האיידס. מדובר בעלייה של 7 אחוזים מהנתונים של שנה שעברה. "מה שאנחנו רואים בתל-אביב קיים גם בערים מערביות אחרות בעולם", הסביר ד"ר דן טורנר, מנהל מרכז האיידס בבית החולים "איכילוב". הוא הוסיף: "אני חושב שיש מגפה. אנחנו ערים כל הזמן לנדבקים חדשים. בשנים האחרונות האחרונות אני נותן תשובה חיובית לשלושה נבדקים בכל שבוע".
האיידס נכנסה לתודעה האנושית בראשית שנות ה-80, כשבתחילת דרכה הייתה מזוהה בעיקר עם הומואים. באמצע שנות ה-90 התגלה הקוקטייל, אותה התרופה שמצילה את חולי האיידס ממוות. במרוצת השנים השתכללה יעילותו של הקוקטייל, וכיום מאפשר השימוש בו תוחלת חיים רגילה לחולי האיידס.
"הייתי מעז להגיד שלחלות באיידס נתפס בקרב אנשים מסוימים כפחות נורא מאשר לחלות בסוכרת", הסביר ד"ר טורנר. "זה בגלל איכות החיים, אורח החיים והסיבוכים של המחלה".
באופן פרדוקסלי, ההערכה היא שהחדשות הטובות האלה הן חלק מהסיבות לעלייה במספר הנדבקים באיידס. יש קוקטייל, המחלה נתפסת כהרבה פחות מסוכנת - וכך נוצרת אדישות. "רוב רובן של ההדבקות מתרחשות על ידי אנשים שלא יודעים שהם נשאים של הנגיף. לכך יש להוסיף את העובדה המצערת שקרוב ל-70% מהישראלים לא ערכו מעולם בדיקת HIV. בשכלול של כל אלה, נקבל הסבר די ברור לשאלה מדוע אנו ממשיכים לראות מגמת עלייה במספר הנשאים בישראל", מסביר יונתן קרני, יו"ר הוועד למלחמה באיידס.
אחת מקבוצות האוכלוסייה שבהן נותר שיעור תחלואה גבוה במיוחד היא ההומואים. בשנה האחרונה דווח על 143 נשאים חדשים שדיווחו שקיימו יחסי מין עם גברים. אלא שהדבר אינו אומר שלכל אדם אחר לא נשקפת סכנה - שניתן למנוע אם בסך הכל ייעשה שימוש באמצעי מניעה. נוסף על כך, למרות הקוקטייל - כדאי לזכור שהאיידס עדיין מהווה מחלה קשה.
אבל יותר מהתסמינים הרפואיים, סובלים נשאי האיידס הרבה יותר מהסטיגמה ומיחס החברה אליהם. בעוד שההתפתחות הרפואית בתחום מאפשרת לחולי האיידס חיים ארוכים ומלאים, דווקא החברה היא זו שמבודדת אותם.
במסגרת פעילות הוועד למלחמה באיידס להגברת המודעות למחלה יתקיים מופע התרמה בו תוצג יצירת המחול של עזימי וארדה. כרטיסים למופע, שההכנסות ממנו יתרמו למאבק באיידס, ניתן לרכוש בטלפון 03-5613000.
במקביל, יפעל באותו יום מרכז הבדיקות האנונימיות של הוועד למלחמה באיידס בתל אביב במתכונת מוגברת בין השעות 10:00-20:00, במהלכן ניתן יהיה לבצע בדיקות מהירות ולקבל תוצאה תוך 30 דקות בלבד. עם תוצאה תוך 30 דקות בלבד.