12 הלוחמים ששירתו בנח"ל ונפגשו השבוע, כלל לא העלו על דעתם שעשוי להיות קשר בין שירותם בבסיס הטירונים של החטיבה בתל ערב, למחלת הסרטן. הצבא ידע על הבעיה בחטיבה כבר בסוף שנת 2005. פרוטוקולים שנחשפים כעת מעידים על שורה של תכתובות ודיונים רפואיים, תחת הכותרת "חשד לתחלואת יתר בחטיבת הנח"ל".
החשיפה בחדשות 2 על התחלואה בסרטן בחטיבת הנח"ל, החזירו בין השאר את עידו, אחד הלוחמים, למאבק בצה"ל - מאבק ממנו ברח כי נתקל באטימות קשה מצד המערכת. כעת הוא יוצא למאבק שמטרתו אחת: למנוע מכך שאחרים יחלו גם כן במחלה.
"החיילים ששם פשוט מהווים פצצת זמן מתקתקת", אומר איתי בצלאלי, אחד מהלוחמים שהגיע השבוע לביתו של עידו. "היום הם שם, לך תדע מה יהיה להם עוד חמש, עשר שנים - זה מפחיד", הוא מוסיף. "דיי מקומם שידעו מזה ולא עשו שום דבר", אומרת שמרית ברנדס, שאחיה השתחרר לפני חצי שנה מגדוד 50 של הנח"ל, ושגם לקתה במחלת הסרטן בעקבות שירותה סמוך לערד.
המדינה: אין ממצאים לזיהום סביבתי
השבוע הגישה הפרקליטות את תגובתה לתביעה לפנות באופן מיידי את הבסיס. שורתה התחתונה של התגובה המנומקת הייתה - חרף התחלואה הגבוהה, אין כל ממצאים לזיהום סביבתי המחייבים את פינויים המיידי של החיילים מתל ערד. הלוחמים מעידים אחרת: "ממש 15 מטר מהאוהל שלי, בדרך למטווחים, היה מאגר מים עכורים", אומר עידו. "היו תקופות בהן כל הפלוגה ואפילו כל הבסיס סבל משלשולים וממחלות אחרות".
הזרמת הביוב באזור הבסיס נעשתה שנים ארוכות, אך רק בשנת 2007 התעוררו בצה"ל, ואסרו כל פעילות ליד ערוץ הנחל המזוהם. כעת, יוצאים הלוחמים לסיבוב שני במאבק, כשמצטרפים אליהם לוחמי השייטת שסבלו מאותה אטימות לפני מספר שנים. הנאבקים מביעים כעת תקווה שכולם יישארו להילחם במאבק הקשה.