"זו תהיה טרגדיה לישראלים ולפלסטינים לאבד את ההזדמנות הזו" - כך אמר בצהריים (ה') מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי על רקע קריסת המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים. "יש לטפל בבעיות האמיתיות שעומדות בדרך להסכם סופי כולל". את הדברים הוא אמר במהלך ביקור באלג'יריה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
עם זאת, טוען מזכיר המדינה כי השיחות בימים האחרונים הביאו דווקא להתקדמות קלה, לאחר ש"נמצאו פתרונות" לחלק מהשאלות שעלו במהלך החודשים האחרונים בהם התקיימו שיחות. "יש גבול למאמצים שלנו, כי אתה לא יכול להכריח את הסוס לשתות", אמר ורמז לכך שגם וושינגטון מתחילה להרים ידיים.
דבריו של קרי מגיעים לאחר שאמש כינס המתווך האמריקני מרטין אינדיק בירושלים פגישה משולשת דחופה בהשתתפות שרת המשפטים ציפי לבני, העומדת בראש צוות המשא ומתן הישראלי, ומקבילה הפלסטיני סאיב עריקאת.
"הפגישה המשולשת - כמו קרב סוער"
סוכנות הידיעות הפלסטינית "מען" דיווחה שהפגישה אמש נמשכה תשע שעות, עד ארבע לפנות בוקר, והתנהלה "כמו קרב סוער".
למרות הדיווח, בסוכנות טוענים כי השליח האמריקני אינדיק הצליח קצת לקרר את הלהט, אך איים בהשלכות מול שני הצדדים והבטיח ענישה נגד המהלך הפלסטיני. "עריקאת אמר לישראלים: 'הגענו למו"מ על מדינת פלסטין ואנו דורשים שהאו"ם יכיר בפלסטין כמדינה תחת כיבוש'", צוין בדיווח. "מנגד הישראלים איימו בסנקציות אם המהלך באו"ם יימשך".
במקביל, הבוקר דווח כי מחוקקים מארה"ב הביעו חוסר שביעות רצון מבקשת ההצטרפות של הפלסטינים ל-15 אמנות וארגונים בינלאומיים, ואף הזהירו כי הסיוע האמריקני לרשות יופסק בעקבות הצעד החד צדדי.
ניטה לאווי הדמוקרטית, נציגת ניו יורק בבית הנבחרים, אמרה כי "הבחירה של הנשיא עבאס (אבו מאזן) לפעול בצורה זו היא מאכזבת מאוד, והמהלך יפגע בתהליך וירחיק את כל הצדדים מפתרון מוחלט".
בעבר הבטיח אבו מאזן לא לפנות לגופים הבינלאומיים בבקשת הצטרפות כל עוד שיחות השלום נמשכות בתיווך אמריקני, כלומר עד סוף חודש אפריל. עם זאת, השבוע חתם יו"ר הרשות על בקשות ההצטרפות כאלה בעקבות הזעם ברשות על אי שחרור האסירים הפלסטינים.
השרה לבני: "לא להרים ידיים"
סמנת'ה פאוור, שגרירת ארה"ב לאו"ם, אמרה במהלך הדיון בבית הנבחרים כי "מוקדם מדי לקבוע את התגובה הראויה" לצעד הפלסטיני. במהלך הדיון הביעו מספר חברי קונגרס דרישה "להבהיר לפלסטינים שהדרך היחידה להכרה במדינה היא דרך משא ומתן והסכם עם ישראל, ולא בצעדים חד צדדיים. הסיוע האמריקני לפלסטינים עומד, להערכת "מען", על כ-440 מיליון דולרים בשנה.
הממונה על המשא ומתן ציפי לבני כתבה אתמול בפייסבוק: "האמנות שהפלסטינים הגישו לאו"ם לא מעודדות, אבל אסור להרים ידיים. המהלך של הפלסטינים מזיק לאינטרס הפלסטיני. אם הם רוצים מדינה הם צריכים להבין שזה יקרה רק בדרך המשא ומתן. אלה ימים מאוד מורכבים ומסובכים. אני ישנה מעט מאוד בניסיון ממוקד להמשיך משא ומתן מורכב, קשה ומסובך - עם ומול הפלסטינים וגם בקואליציה לא פשוטה".