אחרי חשיפת המסמכים הגנוזים ממלחמת יום הכיפורים, בהם נחשף הייאוש שאחז במערכת הביטחון ובעומד בראשה, שר הביטחון משה דיין, הגיע היום בנו אסי דיין לראיון מיוחד בתכניתנו "שש" עם ערד ניר.
"אני יכול להיזכר בפנים של אבא ובדיקציה", אומר דיין. "הפסימיות הייתה בעוכריו. הוא היה מאוד ציני", הוא מוסיף. "זו לא הייתה ציניות גאוותנית, אלא כזו של אדם שחטף מכה איומה מכל הנופלים באותה מלחמה".
דיין הבן אף לא מהסס להעביר ביקורת על אביו, אך טוען שהוא עדיין זוכר אותו כ"מאצ'ו" וכדמות מופת. למרות כל הדברים שהופיעו בפרוטוקולים, שהיו גנוזים עד כה, דיין הבן לא מופתע מחלק מהדברים.
"אבא מעולם לא הראה לי שום דבר מהצבא. הוא שמר על הכל בסודיות", אומר דיין, שטוען כי רוב הזמן לא היה מעורה בדברים שמתרחשים. "אבא לא היה אוהב גם כשהייתי מופיע בהוליווד ומנפנף בהשקפות השמאלניות שלי", הוא נזכר.
דיין הבן לא חוסך את הביקורת שלו מהמדינה ומהאופן בו היא מתנהלת. "נשארנו עם זחוח ואנחנו מתעסקים בעצמנו", הוא מאשים. "אני מכנה את שר החוץ אביגדור דוברמן, כי הוא כל הזמן מאיים כי הוא יודע שיש את דימונה מאחוריו", עוקץ דיין את אביגדור ליברמן.
הייאוש שלט בדיונים הביטחוניים
37 שנים אחרי מלחמת יום הכיפורים, חשף אתמול לראשונה גנזך המדינה את ההתייעצויות שקיימו ראשי המדינה שעות ספורות לאחר המתקפה המשולבת של צבאות ערב על ישראל. בדיונים הללו השתתפו ראש הממשלה דאז גולדה מאיר, שר הביטחון משה דיין, סגן ראש הממשלה יגאל אלון ומידי פעם גם הרמטכ"ל וקציני המטה הבכירים של צה"ל.
הפרוטוקול שהותר לפרסום, הוצא מדיון שנערך בתאריך 7.10.73, ומצביע על ייאוש רב בקרב גורמי הביטחון בעקבות המתקפה. שר הביטחון משה דיין מציע לסגת מקו המעוזים שעל התעלה, גם במחיר של הפקרת פצועים בשטח. לעומת זאת, לגבי המתרחש בגזרה הצפונית נשמע דיין אופטימי יותר. "יש לייצב קו הגנה ואז לחזור לתקוף", הציע דיין, "ישנם הרבה שבויים ועוד יהיו הרבה, איננו יודעים מה מצבם", הוסיף.
"המלחמה על ארץ ישראל"
במהלך הדיון סקר שר הביטחון דיין את יחסי הכוחות בין חילות סוריה ומצרים, לבין מספרם של חיילי צה"ל וכלי הנשק שעמדו לרשותם. "יש לנו בעיה חמורה", אמר דיין, "יש לפנות בדחיפות לאמריקנים שישלחו לנו ציוד".
בהמשך הדיון שקלו הגורמים לפנות לשר החוץ של ארה"ב הנרי קיסינג'ר, על מנת שיפעיל לחץ על מועצת הביטחון של האו"ם ויורה על הפסקת אש בקווים שהיו יממה לאחר המלחמה. מי שהתנגד להצעה הזו היה משה דיין שהסביר: "הערבים לא יפסיקו את המלחמה, ואם יסכימו להפסקת אש עם עלולים לפתוח בה מחדש - המלחמה היא על ארץ ישראל".
בתום הדיון החליטה ראש הממשלה גולדה מאיר לכנס בדחיפות את הממשלה עוד באותו לילה, על מנת לנסות ולמצוא פתרונות אפשריים לבלימת המתקפות.