שאלה: "גברת קלמי-ריי, ראשית, רציתי לשאול אותך אם את מרוצה מתוצאות הוועידה?"
תשובה: "כן, אני מרוצה מתוצאות ועידת דרבן 2. ראשית כי כידוע לך, הגזענות היא דבר חמור. גזענות ואנטישמיות הם דברים חשובים וחמורים והוועידה הובילה להחלטה שאימצה פה אחד טקסט שמאשר עקרונות החשובים לנו מאוד, קרי סוגיית חופש הביטוי. הטקסט מאשר את העובדה שאנו דוחים את השעבוד של הקולוניאליזם המזכיר את השואה, דבר שאף הוא חשוב מאוד בעיניי, שכן מה שקרה בעת ההיא צריך לשמש כלקח לעתיד. אסור שהדברים יישנו.
"הטקסט שלנו מזכיר גם את זכויות הנשים, נושא הקרוב מאוד ללבי, וההצהרה המחודשת והנחושה
של כל העקרונות הללו הייתה התשובה הטובה ביותר שאפשר היה לתת לכל מי ש... ובפרט לאדם שניסה לנצל את הוועידה ולהופכה לבמה לדבריו".
שאלה: "במבט לאחור, האם הייתם נוהגים אחרת לנוכח מה שקרה בוועידה עם אחמדיניג'אד?"
תשובה: "לא, לא היינו נוהגים אחרת כי חשוב היה שהוועידה תתקיים. שוב, הגזענות היא דבר רציני וחמור וכך גם האנטישמיות, את יודעת זאת הרבה יותר טוב ממני, ויש לדון בהם. יש לדבר על הנושאים האלה. אסור להניח לאדישות להשתלט ויש לדון בהם גם כדי שמדינות, כדי שהחברה ינקטו צעדים. ושוב, לא הייתי פועלת אחרת.
"הייתי בעד שנשתתף בוועידה ובלבד שהוועידה לא תעבור כמה קווים אדומים. ההצהרה שאומצה פה אחד היא הצהרה טובה, ואני מרוצה שיכולתי, בדרכי הצנועה, כמובן, ויחד עם ארצי, לתרום להשגת התוצאה הזו".
שאלה: "השאלה היא האם אפשר תמיד להישאר ניטרליים?"
תשובה: "אני חושבת שההיסטוריה לימדה אותנו שגם לניטרליות יש גבולות. שווייץ היא מדינה ניטרלית, מערכת המשפט הבין לאומית מכירה בעמדתה הניטרלית. אין לשווייץ אג'נדה נסתרת ואנו מדינה שמכבדת את כל הצדדים אנו מצדדים בדו שיח, בכבוד לחוק הבין לאומי.
"לעתים קשה לעשות זאת, זה לא תמיד מובן מאליו, אבל, למשל, במקרה של הפרת זכויות אדם, הפרה של אמנת ז'נווה, עמדתנו הניטרלית אינה עמדה של אדישות אלא של הוקעת ההפרות הללו, ולא משנה מי הצד המפר ומה מקור ההפרה".
שאלה: "האם את מבינה את ההרגשה כאן בישראל לנוכח העובדה ששווייץ נתנה פתחון פה למכחיש שואה ידוע בערב יום השואה? שני האירועים היו סמוכים מאוד".
תשובה: "אנחנו לא נתנו במה למכחיש שואה. ועידת האו"ם בנושא הגזענות הייתה ועידה מטעם האו"ם. לא אנחנו היינו אלה שהזמנו לוועידה. עליכם לדעת שז'נווה הוא מקום מושבו של האו"ם באירופה, ולפיכך, אם מארגנים כנס של האו"ם בז'נווה מגיעים אליו אנשים ונואמים.
"אני סבורה שהתשובה ההולמת ביותר לדברים שנאמרו ולניסיון של אנשים מסוימים להשתמש בוועידה כדי להצהיר הצהרות ולומר דברים שסתרו את רוח הוועידה ואת מטרתה, ניסיונות אלה נכשלו, עלו בתוהו וההצלחה הייתה בכך שנתקבל פה אחד מסמך החוזר ומדגיש את העקרונות החשובים. את זה חשוב לומר".
שאלה: "מלבד הוועידה, לתמוך באירן כיום ולנהל איתה משא ומתן פירושו לתמוך בתכנית הגרעין האירנית המהווה איום על ישראל ועל אירופה".
תשובה: "לא, אין זו משמעות הדבר. שוויץ בפירוש מייצגת את האינטרסים של ארה"ב באירן".
שאלה: "השבוע החזירה ישראל את שגרירה בשוויץ לארץ. איזו השפעה תהיה לדבר על היחסים בין ישראל לשוויץ?"
תשובה: "אני מקווה שלא יהיו לדבר השלכות על היחסים בין שוויץ לישראל כי ישראל היא מדינה שותפה. יותר מ-13000 שווייצרים חיים בישראל, יש לנו קהילה יהודית גדולה בשוויץ, אנו מהמדינות הראשונות שהכירו במדינת ישראל הצעירה. שוויץ הייתה מגויסת מאוד לטובתה של ישראל בזירה בין לאומית. ישראל היא מדינה ידידה ואיננו מעוניינים ביחסים גרועים עם ישראל, נהפוך הוא".