שלושה ימים לאחר פתיחתן המחודשת של השיחות בין אירן למעצמות אין עדיין פריצת דרך. המשלחת האיראנית מדווחת היום על אווירה חיובית אולם מדגישה כי הפערים עדיין גדולים, בעיקר סביב סוגיית זכותה של אירן להעשרת אורניום.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בינתיים, נמשכות כל העת השיחות בין הצדדים בהובלתה של הממונה על מדיניות החוץ של האיחוד האירופי קתרין אשטון ומולה שר החוץ של אירן מוחמד זריף שדווקא הביע אופטימיות שניתן יהיה לשים קץ למשבר עוד היום.
"אפשר להגיע להסכם תוך כמה שעות אבל יש עדיין מחלוקת גדולות ופערים שצריך לגשר עליהם - בראש ובראשונה סוגיית העשרת האורניום שאירן לא תקבל הסכם שלא מוגנת בו הזכות הזאת ומקובלת על הקהילה הבינלאומית", אמר שר החוץ האירני בריאיון לטלוויזיה בארצו.
"הזכות שלנו להעשרת אורניות היא הקו האדום", אמר זריף תוך שהוא שואל מהרטוריקה של ראש הממשלה נתניהו. "תוכנית ההעשרה של אירן תמשיך, כל הסכם צריך לכלול המשך העשרה לאירן. לא נסכים לשום דבר אחר".
בתוך כך, במה שעשוי להיות סימן נוסף להתקרבות בין הצדדים, הוזעק שר החוץ הרוסי לברוב לז'נבה. מפמלייתו נמסר לסוכנות הידיעות רויטרס כי לברוב צפוי להצטרף לשיחות הגרעין, במטרה לסייע לתהליך. עם זאת, בשלב זה לא דווח על שרי חוץ נוספים שצפויים להצטרף למאמצים הבינלאומיים.
המכשול לחתימה: מחלוקת סביב הכור בעארק
בינתיים, מה שנראה כסלע המחלוקת בשיחות הוא כור המים הכבדים שעדיין לא הושלם בעארק. במערב הוא נתפס כמקור הפוטנציאלי לייצור דלק לפצצה גרעינית. אירן ממשיכה להכחיש כי היא מנסה להשיג יכולות צבאיות, אלא פועלת לייצור אנרגיה גרעינית למטרות שלום בלבד.
נציגיה של הרפובליקה האסלאמית טענו במהלך השיחות כי המתקן בעארק, הנמצא כ-155 ק"מ דרום מערב לבירה טהרן, נועד להפקת אמצעים רפואיים בלבד. מנגד טוענים מומחים לנשוא כי כור מסוג זה מתאים אך ורק להכנת פלוטוניום, שיכול לשמש את המדינה לשאיפותיה הגרעיניות.