בחודש ינואר השנה נרצחה ישי אמארה בראשון לציון על ידי בעלה. במאי ערף סוהר את ראשה של אשתו, שרה יאסו, בבאר שבע. ביולי דקר למוות גבר את אשתו אצ׳נפה סנאית בלוד ובשבוע שעבר, בבת ים - ירה שוטר מג״ב למוות באשתו, אסתר אברהם. לרצף האירועים הללו לא הייתה משמעות מיוחדת לולא היו כל הנרצחות ממוצא אתיופי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מתחילת השנה נרצחו ארבע נשים ממוצא אתיופי על ידי בעליהן. הם עדה קטנה ,אחוז וחצי מישראל. 20% ממקרי הרצח של נשים מתרחשים בתוך העדה הזו. "כל הזמן יש מלחמה בין הגבר לאישה בבית", אמר אליהו אדלה, תושב רחובות. "באתיופיה אין מקרים כאלה - זה קורה רק כאן", הוסיף.
מחקרים שנעשו בעניין מאשרים שבאתיופיה לא הייתה תופעה של רצח נשים. כדי להבין מה קורה בישראל, צריך להבין איך נראתה זוגיות נורמלית באתיופיה. "באתיופיה - האישה לא קוראת לבעלה בשמו", סיפרה רונית סלומון, עובדת סוציאלית מהמרכז למניעת אלימות במשפחה בנתניה. היא מגלה גברים חלשים, שנמצאים בנקודת השפל של חייהם.
"הפנייה שלה אליו מלווה במילת כבוד באמהרית. היא יודעת את התפקיד שלה והוא יודע את שלו. הוא חוזר מהעבודה והיא מחכה לו עם מים חמים כדי לרחוץ את רגליו ומנשקת לו את הבוהן", הוסיפה והדגישה: "ככל שהאישה התקדמה - מעמד הגבר נחלש".
"באתיופיה - הבעל הוא כמו הממשלה שמנהלת את המדינה"
גם ברוך רדה, בן העדה האתיופית, סיפר על מעמד הגבר בחברה שבה הוא חי. "בישראל, המעמד שלנו נמוך. באתיופיה - הבעל הוא כמו הממשלה שמנהלת את המדינה", אמר והוסיף: "פה אין אחריות - וכבודנו יורד. הגבר הוא אפס".
"הנשים בחברה האתיופית מתמודדות עם המציאות יותר מהגברים. יש להן יותר כוח", סיפרה האמנית מיכל וורקה. "לא ניתן להתעלם משורשי הבעיה", אמר גדי יברקן, שאחותו נרצחה בידי בעלה. "הנשים נהיו פמיניסטיות בעל כורחן. הבעל היה כל-יכול - ופתאום הוא לא", הוסיף וסיכם: "נוצר פה פער עם תסכול - שמתורגם לאלימות במשפחה".