לפני 12 שנה עלה ארצה יהודי אמריקני בשם אריה הלבני. הוא תמיד אהב את סיפורי ההיסטוריה של הקמת המדינה, וכשעלה לישראל נדהם לגלות שדווקא פה, רוב האנשים לא יודעים כמעט דבר על אותם ימים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
אנשי דור תש"ח הולכים ומתמעטים ואיתם נעלמים גם סיפוריהם, אז הלבני החליט לעשות מעשה. הוא התפטר מעבודתו והחל ללכת עם מצלמה ללוחמי פלמ"ח, אצ"ל, אנשי צבא, פוליטיקאים, ובעצם לכל מי שיש לו סיפור לספר על הקמת המדינה, ולתעד אותו.
הלבני, המייסד והמנכ"ל של עמותת "תלודות ישראל", יודע כי לא נותר לו יותר מדי זמן על מנת להגשים את פרויקט חייו. הוא החליט לתעד את סיפוריהם של גיבורי דור תש"ח בהשראת מיזם תיעוד ניצולי השואה של הבמאי היהודי-אמריקני סטיבן ספילברג.
"אנחנו מראיינים אנשים מכל המחתרות", מספר הלבני. "היו הרבה שניסינו להגיע אליהם אך לא הספקנו לעשות זאת לפני שהם הלכו לעולמם". הלבני מציין כי הגיבורים הקשישים שמתועדים במסגרת הפרויקט צריכים להיות בני 84 ומעלה, מאחר ובקרבות מלחמת העצמאות הם היו בערך בני 18. "היום נותרו בחיים בסביבות ה-35 אלף אנשים בגיל הזה", מסביר הלבני. "אחד משבעה לא יגיע לשנה הבאה".
במפגשים שומעים המתעדים את הסיפורים הקטנים, הרגעים האישיים שיודעים לספר רק אלו שהיו שם - רגעים שלא תמיד זכו להיכנס לספרי ההיסטוריה. המתעדים למדו למשל שהרגע שנחרת הכי חזק בזיכרון של אנשי תש"ח הוא לא רגע ההכרזה על הקמת המדינה בה' באייר, אלא ההצבעה באו"ם ב-29 בנובמבר 1947 - היום שבו אושרה התכנית לחלוקת ארץ ישראל.
"במצב של היום בן גוריון היה מתפטר"
"יצאנו לרחוב בכיכר דיזנגוף ורקדנו", מספרת רחל צור, בת דור תש"ח ואלמנתו של הרמטכ"ל השישי של צה"ל - צבי צור. "היינו נורא אופטימיים". גם שלמה הלל, שעסק באותה תקופה בהעלאת יהודים ארצה מארצות המזרח מטעם המוסד, תיאר את שאירע באותו יום היסטורי בנובמבר 47'. "הייתי אז בביירות בדיוק ושמעתי צעקות", הוא אומר. "הסתכלתי מהחלון והיו התקהלויות של ערבים שצועקים. התפרסמו באותו עיתונים עם מסגרות שחורות".
"הבנתי שאם ישנן מסגרות שחורות בעיתונים הערביים כנראה שקרה לנו משהו טוב", מוסיף הלל, שכיהן גם כיו"ר הכנסת. "החלטתי שהמקום הכי טוב שאני יכול להיות בו זה יחד עם המפגינים שקיללו את המדינה היהודית. חייתי בפאניקה בגלל מה שקראתי בעיתונים".
הגיבורים של שנת תש"ח, שהיו עדים לרגעים המכוננים בהקמת המדינה, גם לא חוסכים בביקורת כלפי השלטון הנוכחי. "בעבר הייתה מנהיגות נועזת, מפוכחת ובעלת חזון", טוען אליהו סחרוב בן ה-100. "בן גוריון היה מתפטר אילו הוא היה בתפקיד כיום".