אסיר פוליטי מספר 46664 (צילום: AP)
אסיר פוליטי מספר 46664 | צילום: AP

נשיא דרום אפריקה לשעבר וחתן פרס נובל לשלום נלסון מנדלה הלך לעולמו בגיל 95 - כך הכריז אמש (ה') נשיא דרום אפריקה ג'ייקוב זומה. מנדלה מת בביתו שביוהנסבורג, לאחר שבחודש יוני האחרון אושפז בבית החולים עקב דלקת ריאות חמורה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ישב בכלא במשך 27 שנים

מנדלה נולד ב-18 ביולי 1918 בכפר מבזו, ואביו היה ראש השבט. בשנות ה-40 הוא למד משפטים והיה לשחור הראשון שבבעלותו משרד עורכי דין בדרום אפריקה. באותה התקופה היה מנדלה חבר בשורות הקונגרס הלאומי האפריקני, תנועה שנלחמה למען זכויות השחורים במדינה ונגד ההפרדה הגזעית - האפרטהייד.

_OBJ

בשנות ה-60 הוא הורשע בביצוע ובאחריות שורת מעשי טרור שכוונו נגד השלטון ונשפט למאסר עולם. במשך 27 שנים הוחזק מנדלה מאחורי סורג ובריח בכלא, כשראשי ממשלת האפרטהייד הציעו לו לא פעם להשתחרר אם יכריז שהוא מוותר על האלימות, אך הוא סירב. עם השנים הפך האסיר 46664 למותג וסמל למאבק באפרטהייד.

הנשיא השחור הראשון של דרא"פ

_OBJ

במהלך תקופת ריצוי העונש גיבש מנדלה יחד עם הנשיא פרדריק וילם דה קלרק מתווה ראשוני להעברת השלטון מידי המיעוט הלבן לידי הרוב השחור. ב-1993 הוענק לשניים פרס נובל לשלום על פועלם המשותף נגד ההפרדה הגזעית.

ב-11 בפברואר 1990 שוחרר מנדלה מהכלא והמשיך את מאבק. למרות המתווה המוסכם עם נציגי משטר האפרטהייד נקלע המו"מ בין הצדדים לא פעם לרגע שפל ומשבר. גם בצל גלי האלימות נמשכה ההידברות, ולאחר שהושגה הסכמה התקיימו לראשונה בחירות דמוקרטיות. ב-1994 נבחר מנדלה לנשיאה השחור הראשון של דרום אפריקה וניצח על ניסוח חוקה חדשה שדוגלת בסובלנות והבנה.

חמש שנים לאחר מכן, ביוני 1999, פרש מנדלה מהפוליטיקה, אך המשיך להיות מעורב בארגונים חברתיים למען זכויות אדם ונרתם בעיקר למאבק נגד מחלת האיידס, ממנה מת בנו.