אם אתם מחפשים או שחיפשתם עבודה לאחרונה, סביר להניח שאתם מכירים מקרוב את הריטואל הבא: אתם שולחים קורות חיים, לפעמים לעשרות מעסיקים, ומחכים. מה שמתחיל בציפייה ובתקווה גדולה, מסתיים לרוב באכזבה ובתסכול - כמו שקרה לעדי.
"התחלתי לחפש עבודה בסביבות סוף מאי בצורה אינטנסיבית. שלחתי המון קורות חיים והגעתי להמון ראיונות עבודה. הקדשתי בכל יום כמה שעות לחיפוש", סיפרה עדי בראל. אלא שהסיפור של עדי נגמר בצורה טובה, הכול תודות למארק צובקרברג ולרשת הפייסבוק.
"אני מקבלת המון הצעות עבודה מאוד איכותיות מקבוצות עבר שהשתתפתי בהם", סיפרה דנה פאר, ממקימות הדף "דנה ונועה תעשו לי קריירה". זה קצת כמו שידוכים, מי מהחברים מחפש מה. אז חשבנו ביחד לפתוח עמוד בפייסבוק, כדי שחברים יוכלו להסתכל, ונעלה לשם את כל המשרות", הוסיפה.
דנה ונועה, שתיהן בוגרות תואר שני, החלו את המיזם הקטן הזה עם 30 חברים קרובים. היום חברים בקבוצה כבר 11 אלף משתמשים, מחפשי עבודה ומעסיקים. אל תיבת המייל שלהם הגיעו עשרות מכתבי תודה ממי שמצא את משרת החלומות בפחות מאמץ ובחיפוש ממוקד יותר.
נועה אוחיון, שהקימה את הדף יחד עם דנה, אמרה כי "מחפשי העבודה, בעזרת הדף, יודעים מי המעסיק. יש אנשים שאפילו מציינים דרישות שכר, או ציפיות לשעות והיקפי עבודה".
כיום ישנם 19 אלף אקדמאים המחפשים עבודה בישראל. אבל מה קורה למי שסיים לימודים גבוהים ולא עסק לפני כן בתחום? "הם אנשים צעירים ומוכשרים, שהחיסרון היחיד שלהם הוא בעצם חוסר הניסיון. הם יוצאים לשוק, והם מאוכזבים נורא לגלות שקר שם בחוץ", תיאר יואב מלמד, מקים דף הפייסבוק "משרות בהייטק ללא ניסיון".
בקבוצה שהקים יואב, מנהל בחברת פרסום, חברים כיום 15 אלף מחפשי עבודה ומעסיקים, שמקושרים במן דף "פייסבוקי" קהילתי. מה שמייחד את הקבוצה הוא שכל המשרות המוצעות לא דורשות ניסיון מוקדם. שחר, שסיים את לימודיו לאחרונה, חיפש משרה בקבוצה של יואב - ומצא. "סוד ההצלחה הוא בסופו של דבר ההצלחה של אנשים למצוא את מה שהם מחפשים נואשות. זה מוגש להם כאן על מגש של כסף", סיפר שחר.
בעידן ה-"אינסטנט", הפייסבוק הוא לא רק כלי חברתי, ועכשיו מפעילי הקבוצות מספרים על לא מעט הצלחות בזכות האתר. הם מפעילים את הקבוצות האלו בהתנדבות לטובת אלו שמחפשים אחר עבודה או עובדים, והטרנד הזה שמאפשר קשר ישיר עם המעסיק הפוטנציאלי, וקבלת מידע מקדים, הסתמן כדבר הבא בשוק דורשי העבודה.