זו הדילמה של כל זוג טרי - כמה שבועות תיארך חופשת הלידה של האבא? החוק לא בדיוק מעודד אותם לעשות את זה. אבות בישראל זוכים לשבוע אחד בלבד של חופשת לידה. אחרי חמישה שבועות נוספים שאותם יכולה לקחת רק האמא. האב יכול להתחלק ב-9 שבועות הנותרים, כל זאת בתנאי שברשותו שישה ימי חופשה או מחלה במקום העבודה שלו. אבל התוצאה בפועל - עגומה: רק אחוז אחד מכל האבות הטריים בישראל לוקח חופשת לידה שהיא ארוכה משבוע.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ההשלכות על החברה הן דרמטיות: אימהות שנותרות לבד אחרי הלידה נמצאות בסיכון גבוה יותר להיות בדיכאון, הקשר הראשוני בין התינוק לאב נפגע וגם הנטל הכלכלי על המשפחות גדל. בין 40 ל-50 אחוזים מהאימהות בכלל לא חוזרות לעבודה אחרי 15 שבועות בלבד. ד"ר חווה גדסי, מנהלת רפואית בעמותת "גושן" טענה: "כשיש ילדים שגדלים עם מעורבות משמעותית של האבא אלה ילדים שמראים אחר כך יכולות לימודיות גבוהות יותר וטובות יותר, ויכולות חברתיות ומנהיגותיות טובות יותר".
חבר הכנסת לשעבר פרופסור מנואל טרכטנברג מי שעמד בראש הוועדה שנועדה לטפל ביוקר המחיה בישראל הבין שצריך לעשות שינוי. "זה פוגע גם בתינוקות גם באימהות ובעיקר ופוגע קשות בקריירה של הנשים", הסביר טרכטנברג. "זה קורה כבר במדינות באירופה, שהגברים יקחו חלק בשלב בקריטי הזה של גידול הילדים התחברות לילדים האלו וזה לטובת כולם כולל למשק והנקודה היא להיטיב עם הילדים על ידי כך שאתה מכניס גם את האבות לתוך המסגרת הזו".
חבר הכנסת לשעבר גיבש מתווה חדש שמבקש לאזן בין שני ההורים, לטובת שניהם על פי מתווה שפיתח יחד עם מוסד 'שמואל נאמן' בטכניון. על פי המתווה חופשת לידה תמשך עד 24 שבועות במקום 15, כפי שהיא כיום, והאבות יחויבו לקחת מינימום שבועיים חופשת לידה מתוך ה-24. אבות שיישארו בבית מעבר לכך - יזכו בחופש נוסף. העלות המוערכת היא מיליארד וחצי שקלים וההצעה היא שהכסף יגיע מביטול קצבאות הילדים מגיל 15 עד 17, ביטול מענקי האשפוז וביטל מענקי הלידה לילד שלישי.
למתווה שכזה עשויות להיות השפעות רבות על החברה והוא צפוי לשפר משמעותית את המצב הכלכלי של משפחות צעירות. הוא צפוי לאפשר הזדמנות שווה לנשים וגברים בשוק העבודה – כל שנותר הוא לראות מאיפה המדינה תגייס את הכסף.