בעוד שר האוצר לפיד עסוק בעלילותיה של ריקי כהן מחדרה שמרוויחה, יחד עם בעלה כ-20,000 שקלים בחודש - חברו ושותפו למו"מ הקואליציוני פועל לראשונה למען שכבות חלשות יותר: שר הכלכלה נפתלי בנט חתם על צו המורה להוריד את מחירי הלחם שבפיקוח בשיעור של 4.17%.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ממשרד הכלכלה נמסר כי עם סיום התהליך יחוייבו המרכולים להפחית את המחיר באופן מיידי - מדובר בבשורה עבור המעמד החלש, מאחר ומחירו לא ירד מאז שנת 2009. בעקבות ההוזלה מחיר הלחם האחיד יעמוד על 5.07 שקלים, מחירה של חלה או מאפה שמרים יעמוד על 5.53 שקלים, מחיר הלחם האחיד הפרוס יעמוד על 7.6 שקלים ומחיר הלחם הלבן הפרוס יעמוד על 6.76 שקלים.
לאחר פרסום ההודעה, כתב בנט בעמוד הפייסבוק שלו כי הורדת המחירים אינה נובעת מגבורה מיוחדת של משרדו. ""אין כאן גבורה שלנו", כתב בנט, "מחירי התשומות (הדברים המרכיבים ייצור לחם כמו חיטה ודלק) ירדו, ולכן המחיר של הלחם ירד". עוד הוסיף השר כי לא מדובר ביצירת תחרותיות אלא בתהליך סטנדרטי.
"בכל זאת זה נחמד מאוד לחתום על צו הורדת מחירים של מוצר כל כך יסודי", הבהיר בנט, "מחירי מוצרי יסוד משפיעים על השכבות החלשות הרבה יותר מעל העשירונים העליונים. לאדם עשיר אין זה משנה אם מחיר הלחם יורד - עבור אדם עני זה כן. גם אותם שקלים בודדים יכולים לעזור".
השר אף הסביר את השיקולים שהובילו למהלך וטען כי "אם המאפיות מרוויחות יותר מדי על הלחם אחיד, סימן שהן מגזימות במחיר ולכן יש להורידו. לוגיקה זו מאוד הפריעה לי קודם כל כי זה לא מתמרץ אותם להיות רווחיות ויעילות, וגם מעודד אותם להלביש הוצאות-יתר על עצמן, למשל 'להעסיק' את אחיך כך שהרווחיות המדווחת תרד, למרות שלמעשה אתה מושך כסף". לבסוף סיכם השר את דבריו וקבע כי "סיכמנו שנבחן מחדש את כל שיטת קביעת המחיר".
מחירי הלחם המפוקח עלו בהדרגה בשנים האחרונות, בעיקר בשל הזינוק בעלות החיטה בעולם, דבר שגרם לעלייה גם במחירי הקמח המהווה את המרכיב המשמעותי ביותר במחיר הלחם. גם לעליית עלות הדלק יש לעיתים חלק בתנודות - אך כעת נראה שהמהלך הראשון של השר הנכנס משדר בעיקר מסר לכלל הציבור.
מי שמיהר לברך על ההחלטה הוא יוזם מחאת הקוטג' איציק אלרוב מתנועת הצרכנים. "מעבר לחיסכון הכספי של כל אזרח, יש כאן אמירה והצהרה חשובה למגזר העסקי", הדגיש אלרוב. "אין שום סיבה שמטוטלת המחירים תנוע רק כלפי מעלה".