הצלפית שנלחמת בכוחות אסד (צילום: חדשות 2)
הצלפית שנלחמת בכוחות אסד | צילום: חדשות 2

בקניון בביירות עומדת ונסה ומנעימה את זמנם של העוברים והשבים בכינור החשמלי שלה. הגברים, וגם הנשים, מקשיבים אך בעיקר נדהמים מההופעה. ונסה במיני קצרצר וסביבה נשים מכוסות מכף רגל ועד ראש. הניגוד הזה, בין חופש נשי מופגן לשמרנות אדוקה, התחדד בעקבות האביב הערבי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

סגנון הלבוש שמקובל בערוצי הטלוויזיה בלבנון, הקים עליו תחנות איסלאמיות קיצוניות, למשל תחנה מצרית שבה המסר הוא: "הסתירי כפי יכולתך".

מצרים היא מדינה פורצת דרך בכל הסיפור של נשים באביב הערבי, והגיבורה הבולטת ביותר שם היא האלה פהמי, מגישה בכירה בטלוויזיה המצרית. במשך חודשים ארוכים דיווחה מטעם שלטון מורסי על ההפגנות בכיכר תחריר, עד שערב אחד עשתה מהפך בקריירה בשידור חי.

"התקשורת שלכם קשרה קשר נגדכם", דיווחה פהמי לצופים. "התקשורת צריכה להיות לצד העם, ולא נותר לי אלא לשאת עמי את התכריכים שלי היום, הבאתי איתי את התכריכים שלי היום. זהו זה. הדבר האחרון שנותר לי לומר לעם כולו, הוא שהתקשורת פועלת נגד העם".

נשיא מצרים לא אהב את הדברים, ורגע אחרי היא פוטרה. האלה לא הרימה ידיים, ואת האולפן הממוזג החליפה בבמה מאולתרת בכיכר תחריר, משם שידרה את המסר בחדש שלה לכולם: "חובה עלינו לצאת נגד מורסי הדיקטטור".

 

העיתונאית שיצאה נגד מורסי (צילום: חדשות 2)
העיתונאית שיצאה נגד מורסי | צילום: חדשות 2

מחאת נהגות בסעודיה

לא רק במצרים, ולא רק בטלוויזיה. בסעודיה נמאס לאם צעירה מהחוק האוסר לנשים לנהוג, והיא התחילה את מחאת הנהגות דרך הפיסבוק. "כל מה שאת צריכה לעשות: אם יש לך רישיון נהיגה בתוקף, השתמשי בו לצרכים הדחופים שלך, כדי לעשות סידורים ולהביא את הילדים לבית הספר". מהרגע הזה היא לא כבר לא הייתה האישה היחידה על הכביש.

השינוי ניכר גם בסיקור מלחמת האזרחים בסוריה. מגישות טלוויזיה בכירות ששידרו מאולפן הסטרילי מתחרות עכשיו זו בזו על סקופים מקו האש וחוברות למורדים תוך סיכון חיים.

לוחמים גברים ראינו הרבה אבל יש גם צלפית שלוחמת בכוחות אסד. הסיפור של אום ג'אפר, הצלפית מחלב, התחיל במפגש אקראי עם מורד פצוע שהתדפק על דלת ביתה וביקש מחסה. המפגש הסתיים בחתונה.

הכנרת שהפכה ל"כוכבת" הקניון בביירות (צילום: חדשות 2)
הכנרת שהפכה ל"כוכבת" הקניון בביירות | צילום: חדשות 2

שינוי דרמטי במעמד הנשים?

הנשים האלה עשו היסטוריה, אבל האישה בעולם הערבי עדיין סובלת מתופעות של הדרה, שלילת זכויות והטרדות מיניות, שהפכו לעניין שבשגרה במצרים של ימינו. ועדיין לא ראינו גם נשים שמתברגות בצמרת השלטון כחלק מהשינויים.

האם נראה בקרוב שינוי דרמטי במעמד הנשים בעולם הערבי? מה שברור כרגע הוא שנשים לא מוכנות להשלים עם כללי משחק שמכתיבים הגברים, וזה כבר מרשים.