שמה של ערד נקשר תמיד עם אוויר צלול ובריאות, ובכל זאת פרסום חדשות 2 על תחלואה גבוהה במיוחד שם בסרטן, לא ממש הפתיע את התושבים. כבר שנים שהם מתריעים על הקרבה המסוכנת למוקדי תעשייה כימית ואתרי כרייה של פוספטים רדיואקטיביים.
"בימים של רוחות מערביות בעוצמות מסוימות", אומר יעקב לקס, תושב ערד, "אנחנו מקבלים פה את רמת חובב לתוך האף". הודעת משרד הבריאות אמש, ובפיה עיבודים ראשוניים שנעשו במשרד ובהם נמצא כי מספר מקרי התחלואה החדשים בסרטן בערד גבוה מהממוצע הארצי היא הודעה חלקית. בידי המשרד יש את הנתונים והמספרים המלאים על סוגי הסרטן ואחוז התחלואה הגבוה מעל המצופה, אך לפי שעה הם לא נמסרים.
במשרד מתרצים זאת ב"רצון של גורמים נוספים לערוך אבחון ובחינה נוספת של הנתונים". "יש לנו זכות כאזרחים משלמי מיסים", אומר ד"ר אלי הרלב מערד, "לקבל את הנתונים הסטטיסטיים לא של לפני 7 שנים, אלא של היום".
גם רמת חובב ברשימה
לא נתוני התחלואה אינם שקופים. התושבים דורשים לקבל לידיהם גם את נתוני זיהום האוויר בערד, ומצביעים על 3 גורמי סיכון אפשריים: המפעלים הכימיים בערד עצמה והמפעלים המזהמים במישור רותם וברמת חובב.
ד"ר שרית עוקד, תושבת העיר אומרת "מה מתוך הזיהומים האלה הוא הגורם לתחלואה שעליה אתם מדברים? אני לא יכולה לדעת כי אין לנו את הנתונים". ראש העירייה, גדעון בר לב, מתנער. "מדובר בסך הכול במסמך ראשוני של משרד הבריאות, זה נתונים עדיין לא סופיים".
בעקבות ממצאי התחקיר מינה השר להגנת הסביבה את המדען הראשי של המשרד לבחון את ההיבטים הסביבתיים האפשריים לתחלואה. עד שכל הבדיקות יסתיימו, דורשים הורי החיילים בבסיס תל ערד לפנותם מהמקום.