מתחת לרדאר שכונת יד אליהו הפכה לאחת השכונות החמות בתל אביב והיא מעוררת לא מעט עניין בשנה האחרונה. השכונה עומדת לקראת תהליך התחדשות עירונית שישנה את פניה. "אני בטוח שלה-גווארדיה זה רוטשילד של עוד כמה שנים", מסביר ניל אברבנאל, בעל משרד תיווך ויזמות ביד אליהו. 

"היצע נמוך מול ביקוש כל כך גדול בתל אביב, מביא להתרחבות אזור הביקוש", הוא מסביר. גיאוגרפית זו השכונה הכי קרובה למרכז תל אביב והיא משנה את פניה, קולטת חבר׳ה צעירים. התוכנית של עיריית תל אביב ללה-גווארדיה היא תוכנית מטורפת, בתי קפה וחיי לילה. כן אומר שחסרים נתיבי אופניים, אבל אני מאמין שגם זה ישתנה". 

רק בחודש שעבר אישרה הוועדה המקומית תל אביב-יפו תוכנית פינוי בינוי ל-4 שיכונים שיהרסו ויוחלפו ב-144 דירות חדשות. על פי הנתונים של חברת פרופדו, שמשתמשת בכלים של בינה מלאכותית לחיזוי עליות המחירים הצפויות בשוק הנדל"ן המחירים בשכונה צפויים לעלות ב-5-6 בשנה הקרובה. בטווח בינוני של 3 שנים צפויה עם כבר צופים קפיצה של 15 אחוז. 

המתעניינות העיקריות באזור הן עדיין משפחות. ״90% ממי שמגיע אלו משפחות צעירות״, מתאר אברבנאל, ״כל משפחה שתשאל מעדיפה 5 חדרים ביד אליהו מאשר בשינקין. אבל גם צעירים מתחילים להגיע, בשומר חומות הגיעו צעירים מיפו. עוד לפני זה הגיעו צעירים מפלורנטין, גם ההגעה של הקהילה הגאה לאזור עוזרת לקדם אותו ולהפריח אותו. בהתאם רמות המחירים עולות״. 

ניל אברבנאל עם האדריכל אילן פיבקו (צילום: צילום עצמי)
ניל אברבנאל עם האדריכל אילן פיבקו | צילום: צילום עצמי

דירה בת"א עם גינה ועצי מנגו: "מקווה שאופי השכונה יישמר" 

כששרה קמינסקי גילתה שהבניין בו היא גרה במרכז תל אביב עתיד לעבור פינוי בינוי, היא ובעלה החלו במסע חיפושים אחר בית חדש להם ושלושת הילדים. אלא שגם לאחר שנה של חיפושים לא נמצאה דירה גדולה מספיק במחיר שפוי וקמינסקי החליטה בהמלצת חברה לתת צ'אנס ליד אליהו. ״הגעתי לראות את הדירה והבנתי מיד שזה זה״, היא משחזרת, ״דירה עם חצר זה משהו שכבר לא רואים במרכז תל אביב״. 

תאמינו או לא, לקמינסקי יש עכשיו מקום לגדל בתל אביב שני עצי מנגו, עץ לימונים ושני עצי פפאיה וכמובן את הילדים. הרעיון לפתוח את בית קפה 'אמירה' בשכונה עלה בארוחת ערב בדירה עם דודו טסה, חבר של הזוג. ״היו לי כבר תוכניות לפתוח בית קפה ובאותה ארוחת ערב אמרתי לדודו שזה לא הגיוני שאין כאן בשכונה בית קפה״, היא מספרת על ההחלטה לפתוח את אמירה, ״אז הוא אמר לי יאללה בואי נפתח את בית הקפה כאן״. 

בית קפה אמירה. יד אליהו (צילום: צילום פרטי)
השכונה משנה את פניה. בית קפה אמירה ביד אליהו | צילום: צילום פרטי

״היו חששות כמו בכל דבר חדש שאתה פותח״, משתפת קמינסקי, ״לא האמנתי שזה יהיה ככה, עכשיו יש כאן כל כך הרבה אנשים ובית הקפה מלא כמעט כל הזמן. כל הזמן ניגשים אלי ושואלים אותי אם מתפנה חנות באזור או דירה. קיבלתי כבר עשרות פניות של תושבים ועסקים שרוצים לעבור ליד אליהו ומבקשים להתייעץ, פונים אלי ממש כל יום״. 

עם זאת, היא מייחלת כי משהו מהאופי השקט של השכונה יישמר. ״אני מקווה שיד אליהו לא תהפוך לעמוסה כמו מרכז תל אביב״, אומרת קמינסקי, ״יש כאן פארקים והמון שטחים ירוקים בין הבניינים, אני מאוד מקווה שהעירייה תשמור עליהם. יש צורך מאוד גדול בעסקים ומקומות בילוי בשכונה והשינוי כבר קורה, שטחי מסחר נפתחים ועסקים עוברים לכאן. חשוב לשמור על הקהילתיות בשכונה, הפעילויות לילדים והיחסים המתחשבים בין חילונים לדתיים״. 

אדידס גזל וקוניאק כשר - ״אוכלוסיית השכונה השתנתה״ 

בני הדודים אבי שכבר ואבי שחבר, גדלו יחד ביד אליהו כשהיא עוד הייתה שכונה של מעמד הביניים. ״אני אוהב לזהות אנשים דרך הנעליים״, מסביר שכבר, ״אתה רואה היום הרבה אדידסים ולא רק אדידס שחור. מבינים מזה שהתמהיל של השכונה השתנה. זוג עוד יכול להחזיק דירה בדיזנגוף אבל עם הילדים זה כבר קשה ומחפשים דירה בפאתי מרכז העיר. כשאנחנו גדלנו בשכונה האבות היו חוזרים בלילה מהעבודה והיום רואים יותר אבות בחמש אחר הצהריים עם עגלות". 

דלי שופ יד אליהו (צילום: צילום עצמי)
דלי שופ יד אליהו | צילום: צילום עצמי

השניים זיהו את ההזדמנות ופתחו מעדניה וקצביה (פרומאז׳ ודה-בוצ׳ר) במרכז המסחרי החדש בפרויקט NEXT. אחרי הפסח הם יוציאו שולחנות החוצה ויהפכו את המקום גם לבית קפה . הם כבר מתכננים לפתוח במתחם פיצה בר ולפתח גם את חיי הלילה בשכונה. 

פלג דודוביץ', מנכ"ל פרופדו (צילום: מקסים דינשטיין)
פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו | צילום: מקסים דינשטיין

״אנחנו נותנים ללקוח אווירה שאין גם במרכז תל אביב״, מתאר שכבר, ״אנחנו מכבדים אותו בכוס יין וצ׳ייסרים של קוניאק. הקוניאק כשר כמובן, למרות שזה דבר שכבר קשה למצוא. כמי שגדלו בשכונה הבנו שצריך עסק שמתאים לאופי של יד אליהו ובאותו זמן יביא משהו חדש״. 

35 אלף למ״ר, דקות ממרכז תל אביב 

נכון להיום, המחירים בשכונה עדיין נמוכים משמעותית במרכז העיר ונעים סביב 35-36 אלף ש״ח למ״ר. השכונה שהוקמה בשנת 1945 מתאפיינת בבניה ישנה יחסית וגודלן של הדירות ממוצע, כ-70-95 מ"ר. עם זאת, השכונה נמצאת בנקודת מפנה משמעותית ולקראת תהליך התחדשות עירונית מקיף שיכלול, בין השאר, הקמתן של מספר רב של יחידות דיור חדשות לצד שטחי מסחר. 

בכל הקשור לתחבורה, נהנית יד אליהו ממיקום אסטרטגי, היא קרובה לנתיבי איילון, לתחנת רכבת ההגנה וכן לתחנות הרכבת הקלה שעתידות לקום ברחובות האצ"ל, גבעתי ומשה דיין. הקו הסגול העובר דרך תחנות אלו אמור להיפתח בעוד ארבע שנים, אך כבר דווח על עיכובים בפרויקט. 

80 מ״ר בקצת יותר מ-2.5 מיליון 

כמה מהעסקאות האחרונות בשכונה מעידות על הפוטנציאל הטמון בה. ברחוב יפתח למשל נמכרה דירה של 120 מ״ר לפי מחיר של 30,150 ש״ח למ״ר ובסך הכל 3,618,000 שקלים. ברחוב קיש דירה של 100 מ״ר נמכרה בעבור  3,553,000, כלומר 35,530 ש״ח למ״ר. במורדי הגטאות המחיר למטר של דירה בת 90 מ״ר הגיע לערך גבוה אף יותר, 37,344 ש״ח. עבור הדירה נפרדו הרוכשים בסך הכל מ- 3,361,000 שקלים. 

בשכונה יש גם דירות מעט קטנות יותר. ברחוב הפרטיזן היהודי למשל נמכרה דירה של 80 מ״ר בעבור 2,682,000 ש״ח, מחיר שנדיר למצוא היום במרכז העיר ומגלם ערך של 33,525 ש״ח למ״ר. דירה של 71 מ״ר בלה-גארדיה נמכרה ב-2,603,000, כלומר 36,662 מ״ר. בשכונה יש גם דירות בפחות מ-2 מיליון שקלים, כמו דירה של 48 מ״ר שנמכרה ברחוב עמק איילון בעבור 1,836,000, כלומר 38,250 מ״ר. ברחוב יצחק שדה דירת 47 מ״ר נמכרה בעבור 1,765,000 שקלים, שהם 37,553 לכל מ״ר. 

_OBJ

״יד אליהו היא אחת השכונות המבטיחות בתל אביב-יפו״, מעריך מנכ"ל פרופדו, פלג דודוביץ, "מיקומה המרכזי, ליד צירי תנועה מרכזיים, לצד מחירי כניסה אטרקטיביים יחסית לעיר תל אביב, מציבים את השכונה כבעלת פוטנציאל משמעותי לעליית מחירים בטווח הבינוני, להערכתנו אין כל סיבה שבעתיד שכונת יד-אליהו לא תהיה חלק בלתי נפרד מהמע"ר העסקי התוסס של מרכז תל אביב".