שוק הנדל"ן רותח, הביקושים גדלים והמחירים רק עולים. בין המרוויחים גם קרן הריט למגורים מגוריט, שהציגה אתמול (שלישי) רווח רבעוני של 122 מיליון שקל שהעלה את הונה העצמי של החברה לכמיליארד שקל. הרעיון שעומד מאחורי קרנות הריט הוא שכירות לטווח ארוך. "אני מבין את החלום לדירה של היהודי הנודד שרוצה בית", אומר יו"ר מגוריט, ארז רוזנבוך ל-Business. "אבל לא חייבים לגור להיות הבעלים של דירה שגרים בה".
רוזנבוך מסביר שבפרויקטים שהם משווקים חותמים על חוזה ארוך טווח ומפורט של 5 שנים שבסופו יש לדייר את האפשרות להמשיך. העלייה בשווי נכסיה של החברה, ניכרת הן בפרויקטים שנתקבלו במהלך השנה והן בפרויקטים קיימים ששוויים עלה כחלק מהמגמה בשוק. כך לדוגמה, שווי חלקה של מגוריט (60%) בקרקע עליה מקימה מגוריט, בשיתוף קבוצת מנרב, פרויקט של דירה להשכיר בבאר יעקב עלה בכ-73.1 מיליון שקל ושוויו של פרויקט מניב של החברה בשכונת ארנונה בירושלים, עלה במהלך השנה בלמעלה מ-20 מיליון שקל, ומשקף עליית ערך של כ-35 מיליון שקל לעומת עלות העסקה בתחילת שנת 2020.
שוק השכירות הינו נגזרת ישירה לשוק המגורים, כך שגם בפעילותה השוטפת של החברה חלה עליית מדרגה. רוזנבוך מציין שהוא לא רואה בטווח הקרוב איך המחירים יורדים בטווח הקרוב ומציג תחזית פאסימית. "הנקודה היא שהמדינה מנסה לפתור בעיה באמצעים שנרגיש רק בעוד כמה שנים", הוא מסביר. "אני מקווה שזה לא יהיה מאוחר מדי. אני חושש מאירוע חברתי שעלול להתרחש במחסור של דירות של אנשים שאין להם איפה לגור. המחאה החברתית של 2022 תהיה כמו המחאה של 2011 על סטרואידים. הולכים לאירוע מחסור חמור".
"הפער בין הביקוש להיצע בשנים הקרובות אי אפשר לשנות אותו", הוא מוסיף. "צריך להביא דירות מהשמיים כשיש שיווקי קרקעות של המנהל צריך להבין מבחינתו זו מודעה בעיתון יהיה מכרז על קרקע. הפער מהרגע הזה לבין הזמן שלוקח למנהל למכור את הקרקע וליזם לקבל היתר בנייה יכול להגיע לשנתיים".
במהלך השנה אכלסה החברה פרויקטים בין היתר בתל אביב, ירושלים ויהוד ובפרויקטים קיימים חלו עליות מחירים בדמי השכירות. יו"ר החברה מסביר את האופן שבו החברה מייצרת רווחים. "הדוחות מביאים לידי ביטוי את העובדה שקנינו דירות לפני העליות המשמעותיות", הוא אומר. "עליית הערך באה לידי ביטוי וערך הדירות ימשיך לעלות. אם הממשלה בתרחיש אופטימי מאמינה שתהיה עלייה של 6 אחוז זה אומר שהערך של הנכסים שלנו עולה ב-250 מיליון שקל".
אתם לא מפחדים שמדובר בבועת נדל"ן?
"בדרך כלל בועות נוצרות כשיש עודף ביקוש במוצר שאין בו שימוש. האוכלוסיה במדינה גדלה באופן חריג, תוחלת החיים חריגה והתחזית היא שעד 2048 נהיה 15 מיליון תושבים. צריך לבנות ערים שלמות מחדש – זה אתגר ענק, אני לא חושב שאנחנו בבועה".