ברבעון האחרון של 2021 נרכשו 44 אחוז יותר דירות מב-2020, כך עולה מהסקירה הרבעונית של מחירי הדיור שמפרסם שמאי הנדל"ן הוותיק אוהד דנוס, לשעבר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין. ברקע הביקוש הגבוה החלטת הממשלה להעלות את מס הרכישה למשקיעים שנכנסה לתוקף בסוף חודש נובמבר. מסתבר שההחלטה השיגה לפחות בטווח הקצר את האפקט ההפוך – עליית מחירים.
בערים שנסקרו, נצפתה עליה בשיעור של 1.5 אחוז במחיר הממוצע של דירות ברבעון הרביעי של שנת 2021, בהשוואה לרבעון השלישי. בהשוואה לאותו רבעון בשנת 2020 זוהה זינוק של 5.8 אחוז במחיר. במדד זה נבדקו דירות ארבעה חדרים.
מחיר דירה בתל אביב זינק ב-16 אחוז
על פי הממצאים המחיר הממוצע של דירת ארבעה חדרים בתל אביב קפץ ב-16 אחוז בין הרבעון הרביעי של שנת 2020 לזה של 2021. עליה משמעותית של 14 אחוז נרשמה באילת ושל 13 אחוז בירושלים. בנתניה עלו המחירים ב-10 אחוז ובכפר סבא ב-9 אחוז.
גם בהשוואה לרבעון השלישי של 2021 היו עליות משמעותיות ברבעון הרביעי בחלק מהערים. באילת עלו מחירי הדירות ב-5 אחוז בתוך רבעון אחד. בערים הרצליה וראשון לציון נרשמה עלייה של 4 אחוז ורחובות וחולון חוו עלייה של 3 אחוז במחירי הדירות.
במודיעין מחירי הדירות צנחו
בכמה ערים המגמה הייתה דווקא הפוכה. במודיעין מחירי הדירות ברבעון הרביעי של 2021 צנחו ב-6 אחוז ביחס לשנת 2020. בבאר שבע נרשמה גם כן ירידה של 1 אחוז. ביחס לרבעון הקודם (שלישי 2020), מחירי הדירות במודיעין ובאשדוד ירדו ב-2 אחוז, בבאר שבע וכפר סבא הוא לא השתנה.
"המשקיע הפשוט ראה שהממשלה מטילה גזרה וממהר להקדים רכישה", הסביר דנוס את הממצאים, "כשהרבה משקיעים מגיעים לאותה מסקנה ויוצאים לשוק לחפש דירה זה גורם ללחץ ביקוש. יתכן שהצעד בטווח הארוך ישפיע אבל הוא ממש לא מבטיח גדולות ונצורות".
"אם ההיצע לא יגדל – נהיה עדים להמשך עליות"
"העלאת מס הרכישה הייתה הצעד הראשון של כחלון", הוא מוסיף, "ובתקופתו מחירי הדירות זינקו ב-15 אחוז אין סיבה להאמין שעכשיו זה יהיה אחרת. השוק יהיה שבע אולי לחצי שנה, שנה, אבל הביקושים יחזרו. ציבור המשקיעים הוא ציבור שתמיד גדל, אם ההיצע של קרקעות ודירות לא יגדל, נהיה עדים להמשך עליות".
דנוס מפנה אצבע מאשימה לממשלה. "הממשלה נכשלה מלהבין שלא יכולה שהיא תציג סל כלים ותיישם רק את הגזרה הכי קלה", אמר, "אני למשל לא נגד מס על משכירי דירות, למרות שברור שכללי השוק אומרים שהמס יתחלק בין השוכר והמשכיר ובאזורי הביקוש יפול כולו על השוכר. אבל הצעד הזה גם לא יכול לבוא לבד, הוא למשל צריך לבוא עם אופציה לשכירות מוסדית".
"צריך לעבוד בכלים שלובים", משוכנע דנוס "ולעשות גם את הצעדים שקשה יותר להעביר. מתוך כל הצעדים שהממשלה זיהתה כסל הכלים להתמודדות עם מחירי הדיור היא הפעילה אולי שניים. צריכה להיות התמודדות אמיתית עם בעיית ההיצע".