הנתונים שכל עם ישראל חזה בהם לפני ימים מעטים דרך אקרני הטלוויזיה, אולי עשו טוב על הלב לאחוז לא מבוטל מהצופים, כמו גם פקידי הבנק המרכזי שלנו ואולי גם האוצר, אבל לי הם עשו צמרמורת. ובכן, האנליסטים של כל הבנקים המובילים, לאומי, פועלים ודיסקונט, כמו גם בתי ההשקעות המובילים, צפו, ירידה של 5- עד 10 אחוזים במחירי הדיור בשנת 2023.
גם הנתונים האחרונים של מכרזי רמ"י, מבשרים ברובם הגדול על ירידות מחירים, חלקן גדולות במיוחד. זהו אמנם תרחיש שצפו מומחים עוד במהלך הקיץ האחרון, אולם בעוצמה מתונה יותר, להיצע הדיור הדל, שממשיך להערכתנו לייצר היצע ביקושים כבושים לדיור גם ב-2023, אולם בתיקוני מחירים כאלה או אחרים כלפי מטה.
אולם, וזה אולם גדול, הבעיה הינה מורכבת הרבה יותר, וקשורה לצורך לייצב את כלכלת ישראל בכלל ולא רק את שוק הדיור ולייצר בה מנועי צמיחה אפקטיביים. פרשן כלכלי בכיר אמר במפורש את המשפט הבא לנגיד בנק ישראל הפרופסור אמיר ירון – עלייך לא רק להפסיק ולהעלות את שער הריבית, בפעם השביעית הרציפות, אלא להוריד אותה כמה שיותר מהר, אחרת, מדינת ישראל צפויה להיכנס למיתון עמוק עד כדי אסון כלכלי.
כל הנתונים במשק מצביעים על כך - ירידה חדה בצמיחה. עלייה חדה באבטלה, ובמיוחד בענפי ההייטק והטכנולוגיה, המובילים את כלכלת ישראל. ירידה תלולה לא רק במכירת דירות, אלא גם בהתחלות בנייה, ואולי הכי חשוב – ירידה במצב הרוח הלאומי עד כדי דכדוך עמוק.
"אז חלאס הנגיד ירון. גמרנו. לא צריך להציץ בכל פעם לעבר הנגיד האמריקני או נגידים אחרים באירופה, אלא להסתכל נכוחה כאן ועכשיו על כלכלת ישראל"
הפרדוקס הבלתי אפשרי הזה לפיו במהלך השנה האחרונה רבבות ריבם של זוגות צעירים ומשפרי דיור נטלו משכנתאות ענק, ובריבית הולכת ותפחת, ובתנאים קשוחים יותר יוותר, על פי הנחיות הבנק המרכזי לבנקים המסחריים, כשעל פי כל התחזיות, מחירי הדירות אמורים לאבד מערכם בן באופן כזה או אחר במהלך השנה הקרובה(!) אמורה להדיר שינה מהנגיד, כמו גם יתר מקבלי ההחלטות בממשלה החדשה.
מי מאיתנו אינו זוכר את משבר הסאב פריים בשוק הדיור בארצות הברית שהתרחש בשנת 2007, כשדירות איבדו לפתע פתאום עשרות אחוזים מערכן, ואותם נוטלי משכנתאות ענק, לעיתים קרובות אף מעבר לערך הדירה עצמה, נותרו ככלי ריק, בלי הכסף ובלי הדירה?
נכון. תנאי המשכנתאות אצלנו שונים מאלה שהיו אז בארצות הברית. ובכל זאת מתברר כי כ-30 אחוזים מנוטלי המשכנתאות, לקחו משכנתא בגובה של יותר ממיליון וחצי שקלים(!) וההחזר החודשי שלהם עלה בעקבות 6 העלאות הריבית הקודמות בלא פחות מעוד כ-1500 שקלים לחודש(!) מה שכבר היום הופך לרבים מהם את ההחזר לסיוט של ממש, הבא על חשבון חוגים לילדים, קיצוץ בבילויים ולעיתים קרובות אף קיצוץ בסל המזון המשפחתי. אם כך, מה יהיה כעת אחרי 7 העלאות ריבית?!
אז חלאס הנגיד ירון. גמרנו. לא צריך להציץ בכל פעם לעבר הנגיד האמריקני או נגידים אחרים באירופה, אלא להסתכל נכוחה כאן ועכשיו על כלכלת ישראל, אחרת, חלילה, לא רק שלא תצליח להדביר את האינפלציה, כפי קורה בפועל כיום, אלא, חלילה, "תצליח" בהחלטת ריבית אומללה נוספת שביעית במספר. להדביר את כלכלת ישראל ולהכניס אותה למיתון עמוק ואסון כלכלי שאותו לא ידענו מעולם.
ואותם 30 מיליארד שקל עודפים שנצברו בקופת המדינה עד 31/12/22 יתנדפו במהרה ושנת 2023 תסתיים בגרעון תקציבי עם מצב המשק הנוכחי. בקצב הזה נסיים את השנה החדשה רע מאד.
עצתי לך נגיד בנק ישראל, הפרופסור אמיר ירון - לחשב מסלול מחדש.
הכותב הוא נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"