אם אתם (כמעט) כמו כולם, אתם כנראה אומרים משהו כמו  "אני פרפקציוניסט" או "אני עובדת קשה מדי". ואם תביטו על המראיין שלכם ולא תבינו למה הוא מגלגל עיניים, זה רק בגלל שהוא שמע את זה 30 פעמים בשבוע האחרון. אז מה כן אפשר לעשות?

סטוריטריגר

מה זה? אחד הכלים המעניינים בעולם הסטוריטלינג. זו בעצם דרך לספר סיפור קצרצר, לפעמים תוך כדי דיאלוג עם "הקהל" (נניח משקיע, מראיין, לקוח וכו'), על מנת לשנות את הדרך שבה הוא מפרש את הסיטואציה או את העובדות.

משתמשים בסטוריטריגר, כדי, למשל, לגרום למי שמראיין אותך, למשל, להביט על מגרעה שלך, ולראות בזה משהו חיובי. סטורי מלשון סיפור, וטריגר מלשון "הדק" (כמו של אקדח), משהו שמקפיץ את הסיפור בראש של מי ששומע אותנו.

קבלו כמה דוגמאות להמחשה:

נניח שאתם בנאדם שקט, שלא אוהב לקחת קרדיט: איך תקבלו קידום, הצעות עבודה או העלאת שכר?

נועם (שם בדוי) עובדת במשרד פרסום, בדרך כלל, מקום שבו מרבית האנשים מתקשים לעבור בדלת – לא כי הם שמנים – אלא בגלל האגו הנפוח שלהם. מי שמתקדם, זה לרוב מי שיודע למכור את עצמו, לזרוק מונחים כמו "RTB", "מיצוב" ותפיסה מותגית". משרדי פרסום זה כנראה המקום היחיד שבו המילה "אסטרטגיה" נאמרת יותר מאשר בסדרת הריאליטי "הישרדות".

אז מה נועם, בחורה שקטה, אמורה לעשות כדי להצליח בארגון כזה?

רגע, כמה שקטה היא?

ובכן, אם הייתם שולחים אותה ל-10 סדנאות של טוני רובינס ברצף, ואח"כ נותנים לה מכת חשמל עם דפיברילטור, היא עדיין הייתה שקטה, צנועה ועושה את העבודה שלה בצורה יוצאת מן הכלל. אז מה עושים הופכים את זה ליתרון, כמובן.

קודם כל, דאגנו שהיא תשדר למנהלים שלה, שהיא לא מרוצה ומצפה לקבל קידום בקרוב. המסר עבר, והיא הוזמנה, בשביל הפרוטוקול בלבד, לשיחה עם מנהל החטיבה. הוא ראיין אותה, תוך כדי גלישה באינטרנט במחשב שלו.

סטורי טריגרינג הוא אחד הכלים המעניינים בעולם הסטוריטלינג. זו בעצם דרך לספר סיפור קצרצר, לפעמים תוך כדי דיאלוג עם "הקהל" (נניח משקיע, מראיין, לקוח וכו'), על מנת לשנות את הדרך שבה הוא מפרש את הסיטואציה או את העובדות.

"ומהו היתרון הגדול ביותר שלך?" הוא שאל בחוסר עניין, כשעיניו דבוקות למסך. הוא לא ממש שמע על נועם לפני כן, ולא היה לו מושג ממש מה היא עושה. וההיגיון מחייב שאם היא הייתה שווה משהו, הוא כבר היה שומע עליה, לא?

וכאן נכנס הסטורי-טריגר. "ובכן, היתרון הכי גדול שלי – הוא גם החיסרון הכי גדול שלי – אני יצרנית שקט".

בום!

הוא נדרך, הסיר את עיניו מהמסך והביט בה בסקרנות. "מה זאת אומרת יצרנית שקט?"

"אני מבינה מהם היעדים העסקיים, פורטת אותם לעשרות משימות ותהליכים, ומיישמת. שגר ושכח. מאותו רגע, אתה יכול להפסיק לחשוב על המשימות שלי – כי הן קורות. אם יש בעיה, אני מעדכנת מדי. אני מייצרת לך את השקט, לעשות את מה שאתה אמור לעשות".

הוא חייך. "זה נשמע לי מצוין, למה אמרת שזה חסרון שלך?" הוא שאל, מבלי לדעת שהוא "מרים להנחתה". ואז נועם ענתה לו "יצרנית שקט זה חסרון, כי שקט זה מסוג הדברים שאנשים מעריכים, רק אם היה רעש לפני כן".

העובדה שהמנהל לא שמע עליה לפני כן, הפכה מ"שלילית" ל"חיובית". נועם היא יצרנית שקט, וזה אומר שאם לא שמעתם עליה – זה סימן שהיא עושה עבודה מעולה!

אליאב אללוף (צילום: ליאת מנדל)
אליאב אללוף | צילום: ליאת מנדל



עברו כמה חודשים, ונועם קיבלה את הקידום המיוחל. רוב הארגון עדיין "לא ממש מבין מה היא עושה", והיא עדיין שקטה, אבל עכשיו היא מנהלת כמה עשרות עובדים. 

הנה, עוד כמה דוגמאות, ב"קטנה":

יש לכם כתב מכוער? תגידו שאומרים שיש לכם כתב של רופא. הכתב המכוער שלכם הופך לנכס, כי הוא מעיד עליכם שאתם חכמים. אתם מדברים הרבה? זה כי אתם לומדים המון, ויש לכם שפע של ידע לחלוק. 

נראים בלחץ? ממש לא! אתם דרוכים.

אתם מוכרים מוצר מיושן? זה קלאסיקה, רטרו-שיק, כמו פעם. אין לכם ניסיון? זה בדיוק מה שאמרו עליכם בשלושת התפקידים הקודמים שלכם! אבל בגלל האנרגיה ויכולת הלמידה שלכם, אתם לא רק משיגים את הידע, אתם גם מביאים נקודת מבט רעננה ומאתגרים את התהליכים הקיימים.

אתם "זקנים"? בהחלט! אתם מאוד מנוסים ושקולים. האם הייתם רוצים ראש ממשלה צעיר בזמן מלחמה? אתם צעירים מדי? נפלא, זה אומר שאתם מלאי אנרגיה. מי אתם חושבים שיעשה כאן שינוי? אתם טרחנים ודקדקנים? מצוין. אפשר לסמוך עליכם שתשימו לב לפרטים הקטנים.

מישהו אמר שהוא לא מחבב אתכם?

תגידו שאם הייתם רוצים למצוא חן בעיני כולם, הייתם הופכים להיות פיצה. או גלידה. אתה לא חכם, ובכל זאת רוצה להיות עוזר אישי של המנכ"ל? אה, אתה תמיד יכול להסביר שאתה מקפיד להיראות "אהבל", כדי שאחרים בארגון, ישתפו אותך בסודות שלהם. כך אתה משיג תוצאות עסקיות יפות, וגם מעורה בדינמיקה של הפוליטיקה הארגונית.

ראיון עבודה, אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
איך מסבירים פערים בקורות חיים? | צילום: shutterstock

מי מעז לקרוא לעצמו "מטומטם" או "אהבל", ועוד בראיון לתפקיד? בוודאי לא בן אדם טיפש או חסר בטחון, אלא בנאדם שמבין איך זה שהוא מציג את עצמו כך, מעניק לו יתרון מול אנשים אחרים בארגון. כמה מקיאבלי מצדכם.
וכשהמנכ"ל ישאל אחרים עליך, והם יגידו "מי? משה? אה, סתם אידיוט", המנכ"ל יחייך ויחשוב לעצמו "כנראה שהוא באמת לא כזה אידיוט אחרי הכל".  

איך מסבירים חור ברזומה?

"מה עשית בשנת 2007, מר כהן, אני רואה שלא עבדת"

"הו, כן, גברתי, זה קשור למגרעה הכי גדולה שלי."

"מגרעה? תסביר..."

"ובכן, אני אדם שמאוד דואג להורים שלו.

כשאמא שלי חלתה, עזבתי הכל וטיפלתי בה. אני יודע שזה לא חכם מבחינת קריירה, אבל פשוט לא הייתי מסוגל שלא לדאוג לאישה שהעניקה לי חיים". האם לדעתכם המראיינת עדיין חושבת שה"חור" הזה ברזומה הוא "בעיה"?

שלוש נשים יושבות ליד שולחן (אילוסטרציה: Tim Gouw, unsplash)
החיסרון יכול להפוך ליתרון | אילוסטרציה: Tim Gouw, unsplash

אז מה עושים עם סטורי-טריגר?

  1. חפשו את המגרעה הבולטת שלכם. אולי אתה מכוער או טיפש, ואולי את יפיפיה. אולי אתם צעירים מדי או זקנים מדי. אולי אין לכם ניסיון. אולי כולם מצפים לראות גבר בתפקיד שלך (יועץ ניהול משברים או מנתח לב, למשל). כל דבר שמוציא מאנשים סטריאוטיפים.
  2. תבנו סיפור, שמציג את העובדה הבעייתית, אבל משתמעת ממנו פרשנות הפוכה לגמרי – וחיובית.
  3.   תזכרו שכמה שיותר קשה להודות במשהו, הופך אותו ליותר משכנע.

האגו של רוב האנשים לא מרשה להם להגיד שהם  "אהבלים", "מכוערים", "לא מבינים באסטרטגיה" – ולכן גם אף אחד לא יחשוב שיש פה "טריק". 

אפשר לבכות על זה שהעולם לא הוגן, שאנשים שטחיים ושמצב הדברים הזה ממש עצוב. אבל תזכרו, שלבכות על משהו לא יעניק לכם את התפקיד – אבל שימוש בסטוריטריגר – בהחלט יכול לסייע. אתם יכולים לעסוק בחינוך העולם או בשיווק עצמי.

להתחכם או להבין את כללי המשחק - הבחירה היא שלכם.

אליאב אללוף הוא מומחה לשיווק, מרצה ומחבר הספרים "למה כדאי להיות לטובת הכריש?" ו"מה למדו החברות המצליחות בעולם מסרטי המאפיה?". זהו קטע קצר מתוך ספרו של אליאב אללוף "פלסטלינה בעולם של ברגים".