בימים אלו עסוקה דניאל ביטון, מנכ״לית ומייסדת שותפה של E.D.I אנרגיה, בסגירת הפרטים האחרונים של גיוס חוב בהיקף של כ-33 מיליון שקלים מגוף מוסדי בישראל. ביטון רק בת 26 אבל היא כבר הספיקה לעזוב משרה מבטיחה באינטל, להקים חברה פרטית לייזום ותפעול של פרויקטי אנרגיה סולארית ולהוביל פרויקטים במאה מיליון שקלים.

מי שהלוו לחברת E.D.I אנרגיה את אותם מאה מיליון שקלים כנגד פרויקטים מתוכננים הם בנק הפועלים, בנק לאומי, בנק דיסקונט ובנק מזרחי. הניסיון של היזמית הצעירה לגייס חוב היה רצוף בלא מעט אתגרים בין היתר נוכח גילה הצעיר, כך שאת הפעם הראשונה שבה קיבלה כן ביטון זוכרת היטב. 

E.D.I התחילה להתקין מערכות סולאריות על גגות של לקוחות בשנת 2021. ״בשנה שעברה היינו מוכנים לזנק קדימה, רק נותר לגייס את הכסף״, משחזרת ביטון. ״ביקשנו חוב של 10 מיליון שקלים אבל הפנו אותי בטעות למשרדים של בנק מזרחי ברמת גן העוסקים בחברות ׳מידל מרקט׳ (המכניסות עשרות עד מאות מיליוני דולרים). התיישבתי במשרדים המפוארים והתחלתי לדבר, מהר מאוד קטעו אותי ושאלו ׳מה את קשורה?׳״.

מתחילת הדרך, לבנקים וללקוחות היה קל יותר להבין את מקומו בחברה של עדי לוי (34), המייסד השותף שהכירה ביטון בלימודים. לוי הוא מהנדס חשמל במקצועו ובעבר שימש סמנכ״ל חברת האנרגיה המתחדשת סינרג'י. ביטון לא נרתעת מהשאלה. ״אני מביאה את ההיתרים, מכירה את העסקה מנקודת המבט הרגולטורית ומנהלת את החברה בפאן העסקי״, הסבירה ביטון בקור רוח לנציגי הבנק, ״הם עדיין הרימו גבה על הגיל שלי, אבל בשורה התחתונה מאוד התלהבו״.

בגיל 21 ניהלתי תקציבי עתק - ואז עזבתי

היא גדלה בבאר טוביה. אביה קבלן ואמה עקרת בית. היא הייתה תלמידה ״בסדר״ כהגדרתה בבית הספר ושוחררה מהצבא על רקע בעיה רפואית עמה היא מתמודדת גם כיום באמצעות עיסוק בספורט ושמירת אורח חיים מאוזן. אחר כך, היא השלימה תואר ראשון במנהל עסקים במרכז האקדמי פרס, תוך שהיא מלמדת את עצמה לתכנת בשפות שונות.

 לאחר התואר הראשון, המשיכה ביטון לתואר שני במנהל עסקים במכללה למינהל. באותה תקופה התקבלה גם לתואר ביזמות באוניברסיטת ניו-יורק וחייה על קו ישראל-ארה״ב. ביטון עשתה את צעדיה הראשונים בעולם העבודה במקביל ללימודים, בתחילה במוקד שירות של חברת טכנולוגיה ואחר כך כמנהלת פרויקטים בחברת אינטל. תפקיד במסגרתו נסעה לאתרי פיתוח של החברה ברחבי הארץ.

 את המשרה הנחשקת באינטל לא השיגה ביטון בדרך הרגילה. ״אף פעם לא הגשתי קורות חיים״, היא מספרת, ״מצאתי את מי שאחראי על התחום שבו רציתי להשתלב ב-׳לינקדאין׳, פניתי אליו באופן אישי וחתרתי למגע. ידעתי שזה ה-׳מאני טיים׳ שלי לעבוד קשה ולהתקדם. באותה תקופה ראיתי את עצמי מתפתחת בעתיד להיות COO של חברת סטארטאפ ועוד לרא חלמתי להקים חברה משלי״.

״הייתי אז בת 21 וניהלתי באינטל תקציבי עתק בהיקף של מאות מיליונים״, מתארת ביטון. ״אבל היה לי קשה להתחבר חברתית לקולגות, הן היו יותר מבוגרות והסתכלו עליי במעין התנשאות כזאת של - ׳את צעירה ומה את עושה פה׳. היו 'ווייבים' לא נעימים מהקולגות ודווקא מפתחים גברים היו יותר מקבלים. ההערות התחילו תמיד ב- ׳חמודה מתוקה׳ וניסו להקטין אותי למרות התארים והיכולות, אבל לא נתתי לזה להשפיע עליי״.

 ״היו לנו שכר ותנאים, עדי לא הבין למה שנעזוב הכל״

את לוי, שותפה לדרך, הכירה ביטון במהלך לימודי תואר שני במנהל עסקים והם אף שקלו להמשיך יחד ללימודי דוקטורט, אלא שמפגש אחד אז שינה לחלוטין את מסלול חייהם. ״הוא היה סמנכ״ל בסינרג׳י והוא הזמין אותי לעל האש עם החבר׳ה מהעבודה בבית שלו״, מתארת ביטון, ״מצד אחד הם עשו משהו חדשני שרק החל את דרכו אז בארץ ומצד שני ראיתי שהם אנשים נורמליים והייתה לי תחושה שאם אני אעשה את זה גם אצליח״.

פרויקט של E.D.I אנרגיה (צילום: E.D.I אנרגיה)
השנה הבאה - שעת מבחן. פרויקט של E.D.I אנרגיה | צילום: E.D.I אנרגיה

״עדי לא רצה הרבה זמן״, מודה ביטון ומעירה כי זמן רב במונחים שלה הוא תקופה של כחודש. ״היו לנו תפקידים טובים ורווחה כלכלית ואני הצעתי להחליף אותם ביוזמה עם סיכון משמעותי כשאפילו לא ידעתי עוד לומר מה בדיוק יהיה המוצר שלנו. היו לי ולעדי שכר ותנאים טובים בימים שבחוץ הקורונה בשיאה ואנשים מאבדים את העבודה. הוא לא הבין למה אני צריכה שנעזוב הכל ונתחיל משהו חדש באמצע משבר עולמי״.

עוד לא הייתה חברה ולוי עדיין לא ממש השתכנע אבל ביטון כבר כתבה את התוכנית העסקית. ״כתבתי תוכנית כמו שלמדתי בתואר ובניתי אתר, אבל לא היה עוד כלום״, היא נזכרת, ״התוכנית הייתה בהתחלה שאני אמשיך לעבוד ואשלם את כל השכר שלי לאיש מכירות, עדי ואני נחיה על החסכונות כמה חודשים ונראה אם אנחנו מצליחים להתחיל לסגור עסקאות״.

״לא הבנתי אז כלום במערכות סולאריות״ מוסיפה ביטון, ״בתחילת הדרך קראתי ארבע פעמים את ספר אמות המידה (מסמך רגולטורי בן מאות עמודים המגדיר את החובות על ספר חשמל בישראל) וזה העניק לי יתרון בהמשך הדרך. בזכות הבנה מעמיקה של התנאים הרגולטורים בישראל אני לא פעם מצליחה לשנות את עמדת רשות החשמל לגבי פרויקטים ולקדם אותם ביעילות״.

בהתחלה המודל העסקי שחשבו עליו מייסדי E.D.I אנרגיה הייתה למכור את המערכות לצד שלישי שיתקין אותן וירוויח מהחשמל, אך כבר בשלב מוקדם הבינו בחברה כי הלקוחות לא רוצים להשקיע כסף ועברו להקמת מערכות סולאריות בעצמם. החברה משכירה גגות ובונה פרויקטים של דו שימוש, בעיקר מעל מבנים ושטחים חקלאיים במושבים וכן מעל מאגרי מים ועוד.ביטון מציעה לחקלאים עמם היא נפגשת שכירות קבועה לתקופה של 25 שנה עבור גג המבנה שלהם ומצדה מרוויחה ממכירה של חשמל ירוק המופק מהלוחות הסולאריים לחברת החשמל בתעריף קבוע. בעת האחרונה החברה מקימה פרויקטים גם מעל מבנים תעשייתיים וכן יזמה פרויקט בכפר הנוער הדסה נעורים שיספק חשמל ירוק לשימוש לכפר לצד מכירת חשמל לחברת החשמל.

אומרים לא למשקיעים: ״זה לא החלום שלי״

״היום יש לנו 40 מגה מותקנים בארץ שכבר מזרימים חשמל לחברת החשמל ולקוחות תעשייתיים״, מתארת ביטון, ״אנחנו פועלים גם בקליפורניה המעניקה תעריף קבוע ליצרני חשמל. היעד שלנו הוא להגדיל פי חמישה את הפעילות שלנו בישראל עד 2030 ולהגיע בקליפורניה ל-50 עד 60 מגה. אנחנו גם פועלים להשתלב בשוק באיטליה. בסוף המטרה שלנו היא להיות יצרן החשמל הגדול בישראל״.

בינתיים, ביטון מתארת כי משקיעים כבר התעניינו ברכישת החברה. ״קיבלנו הצעות של מאות מיליונים ממשקיעים מוכרים״, היא חושפת, ״אבל אמרתי לא, זה לא החלום שלי עכשיו. החברה היא פרטית, של עדי ושלי וזה חלק מהיחס האישי שאנחנו נותנים ללקוחות. אנחנו נשקול משקיע גדול שיש לו ערך לצמיחת החברה שלנו״.

 

פרויקט של E.D.I אנרגיה (צילום: E.D.I אנרגיה)
"להיות יצרן החשמל הגדול בישראל". פרויקט של E.D.I אנרגיה | צילום: E.D.I אנרגיה

אלא שעתה מגיעה שנת המבחן של ביטון וחברת E.D.I אנרגיה. בינואר 2024 תיכנס לתוקפה רפורמה במשק החשמל הירוק המאפשרת ליצרני החשמל לחתום חוזים ישירות עם צרכני חשמל גדולים במחירי שוק חופשי. החברת המובילות בתחום הסולארי כבר חתמו חוזים רחבי היקף עם לקוחות גדולים, דוגמת החוזים בין חברת דוראל למליסרון, מגדל ביטוח וחברות נוספות להן תספק חשמל בשווי של מאות מיליוני שקלים.

״אנחנו פונים עכשיו לכמה חברות גדולות״, מתארת ביטון, ״אנחנו בדיוק בונים את המהלך הזה. אנחנו בהחלט יודעים כבר לספק מערכות גדולות״. במשרד האנרגיה דיווחו בכתבה קודמת ב-Business, כי ישנם חוזים שכבר נחתמו בין יזמים פרטיים וצרכנים גדולים בתחום האנרגיה המתחדשת בהיקף של יותר מ-3 ג'יגה וואט שעה  וכעת נותר לראות האם לביטון ו-E.D.I נותר מקום כשכללי השוק משתנים.