את גלי ההדף של 7 באוקטובר סופגות הקהילות היהודיות באירופה, הנאלצות להתמודד עם גל אנטישמיות גדול במיוחד. לפי נתוני הליגה נגד השמצה, רק בבריטניה – דווחו 2,039 תקריות אנטישמיות מאז מתקפת הטרור בעוטף עזה. באוסטריה, נרשמו 76 אירועים אנטישמיים עלייה של 300% לעומת מספר האירועים האנטישמיים בשנה שעברה. בגרמניה, נרשמו 994 תקריות – ממוצע של 29 תקריות ביום ברחבי המדינה. מלבד הסכנה הממשית, המספרים הללו הגבירו משמעותית את הביקוש לאבטחה הפרטית באירופה – שהפכה משירות שנצרך בחיי שגרה בעיקר על ידי אנשי עסקים, מפורסמים או עשירי היבשת, למוצר צריכה כמעט בסיסי.

"ב-7 באוקטובר קיבלתי טלפון ב-6:30 בבוקר בשעון לונדון על מה שקורה בארץ", מספר ראם רותם, הבעלים של חברת האבטחה הפרטית בלונדון "1st Class Protection". "הצוות שלי יצא לכל בתי הכנסת. יש לנו הרבה בתי כנסת כאן. אחר כך, התחילו הטלפונים משומרי השבת, שביקשו ישר אקסטרה אבטחה גם לימי ראשון, סאנדיי סקול ולהמשך השבוע. לא נשאר לי רבע מאבטח, כל מי שאני מגייס והוא טוב, ואני משקיע בגיוס 60% יותר עכשיו, עובד למחרת או אפילו באותו יום. יש לי בערך 100 בתי ספר וגנים בכל בריטניה".

"הייתה גם בהלה של הורים", הוא מוסיף. "ההורים הלחיצו את המערכת ואת בתי הספר שהם רוצים עוד אבטחה. יש גנים פרטיים שבהם ההורים התאחדו ואספו כסף כדי להביא עוד שומר".

חשוב להבין – מי שערבה לביטחונם של תושביה, היא ממשלת בריטניה. זו, העבירה אחרי הערכת פוטנציאל הנפיצות של המצב, תקציב נוסף בעבור אבטחת הממוסדות היהודיים: תוספת שתאפשר להאריך את שעות השומרים, להוסיף מאבטחים ולתגבר את הטיולים בבתי הספר של הילדים. בנוסף, גם המשטרה המקומית מתגברת מאז 7 באוקטובר מוסדות יהודיים 24/7. "אם קורה משהו והמאבטחים שלי מתקשרים ואומרים 'זה בקהילה היהודית', במיוחד מדובר בבית ספר יהודי או בבית כנסת, המשטרה מגיבה מאוד מהר", הוא מסביר.

הפגנות פרו פלסטיניות בלונדון (צילום: Monkey Butler Images, shutterstock)
מתורגלים בזיהוי. שוטרים בהפגנה נגד ישראל בבריטניה | צילום: Monkey Butler Images, shutterstock

גל האנטישמיות בבריטניה לובש צורות רבות. לפי רותם, הוא נע מקללות ויריקות על תלמידים יהודים באוטובוסים, לאנשים שמגיעים לצלם בתי ספר כדי להפחיד את הקהילה, ועד לחשד של תקיפה של ממש נערה חרדית בספטמפורד היל – מקרה שהרקע האנטישמי שלו עדיין נבדק. "יש תופעה מתגברת, של אנשים שמתקשרים ומדווחים על פצצה בבית ספר", ממשיך רותם. אנחנו לא יכולים לדעת אם זה אמת או לא, אנחנו מפנים את הכל ובודקים, מזמינים את המשטרה וגם מביאים כלבים. יש אנשים שעושים הכל כדי להפחיד את הקהילה היהודית".

"זקוקים לאבטחה כמו ללחם"

קופצים מזרחה לפולין. הרב שלום סטמבלר, מנהל כבר 18 שנה ביחד עם אשתו את בית חב"ד בוורשה – המקום שאליו עולים לרגל רבים מהיהודים שפוקדים את העיר. מפרוץ המלחמה, המשטרה המקומית מתגברת את המבנה ואת יושביו לאורך כל שעות היום. במקביל, לאור המצב, הוחלט בארגון לתגבר את השמירה גם באמצעות אבטחה פרטית – בעיקר באירועים גדולים ובערבי שבת, שבהם יש ריכוז גדול של אורחים יהודים.

 "אנחנו מאוד ערים לנושא של הביטחון, ויש לנו אורחים רגישים מישראל", אומר הרב סטמבלר. "אלה עלויות מאוד גבוהות. אין לנו מקור תקציבי לדבר הזה וזה אתגר. ערכנו הרבה אירועים גדולים לאחרונה כמו בחנוכה למשל, או אירועי הצהרות תמיכה בישראל וקריאה לשחרור החטופים. שילמנו המון המון כסף לאבטחה, ולצערנו אנחנו זקוקים לזה היום כמו ללחם".

לצד ההיענות מצד המשטרה הפולנית ושיתוף הפעולה עם הקהילה היהודית, הרב סטמבלר מצביע על סיבה נוספת לצורך באבטחה פרטית - לדבריו, לעומת הישראלים, האירופאים וביניהם הפולנים, לא כל כך מנוסים בטרור. "כשאני מזהה אדם ערבי מסתובב באיזור יהודי, אני מיד נדרך", מסביר סטמבלר. "אבל יכול לעמוד איש ביטחון מהמשטרה, ואתה רואה שהוא לא זיהה פה אירוע. לישראלי מצוי יש הרבה יותר מודעות לביטחון ולאיך נראה מחבל".

"כשאיש עסקים שיודעים שהוא יהודי מארח חגיגה, חתונה או יום הולדת שמוזמנים אליה הרבה אורחים - אז מזמינים גם אבטחה פרטית. אנחנו יודעים לזהות אנשים חשודים מרחוק ולטפל בזה, ולעשות כל מיני פעולות כדי למנוע ניסיונות פגיעה"

אמנם תופעת הביקוש לאבטחה גם בקרב אנשים פרטיים הייתה קיימת עוד קודם, וגל האנטישמיות הנוכחי ששוטף את אירופה לא המציא אותה – אבל הוא בהחלט חיזק. אמנם בעלי חברות האבטחה באירופה ששוחחנו איתם מתארים שעיקר הלקוחות שלהם הם המוסדות היהודים, אבל הביקוש לאבטחה קיים גם אצל חלק מהאנשים הפרטיים - מי מהם שיכול להרשות לעצמו.

ניקולאי גרנובסקי הוא הבעלים של חברת "מתילן" שממוקמת באוסטריה, ומשרת לקוחות מכל היבשת. הוא כבר 20 שנה עוסק בביטחון ובאבטחה, ובין לקוחותיו ארגונים יהודים, גופים מאוסטריה וממדינות אחרות, שגרירויות וגם אנשים פרטיים יהודים. "יום אחרי 7 באוקטובר קיבלתי הרבה מאוד שיחות עם ביקוש לאבטחה לכל מיני דברים", מספר גרנובסקי. "הביקוש עלה, וגם הסיכון עצמו".

 

הפגנה פרו פלסטינית בלונדון, אנגליה (צילום: reuters)
האיום הופך לממשי. הפגנה פרו-פלסטינית בלונדון | צילום: reuters

בעקבות המלחמה, המל"ל פירסם אזהרת מסע לאוסטריה, שמשמעותה "צורך בנקיטת אמצעי זהירות מוגברים בעת שהייה במדינה". רק בשבוע שעבר סוכל ניסיון פיגוע טרור בבית כנסת בוינה, והשלטונות באוסטריה תגברו עוד יותר את האבטחה סביב המוסדות היהודים והישראלים במדינה.

 "אירועים פתוחים בעיר שנערכים על ידי ארגונים פרטיים – לא היו מאובטחים על ידי מאבטחים חמושים עד עכשיו, אבל היום הרבה אירועים כאלה כן מאובטחים פרטית", ממשיך גרנובסקי. "זה מתבטא גם אצל אנשים פרטיים - כשאיש עסקים שיודעים שהוא יהודי, מארח חגיגה, חתונה או יום הולדת שמוזמנים אליה הרבה אורחים - אז מזמינים גם אבטחה פרטית. אנחנו יודעים לזהות אנשים חשודים מרחוק ולטפל בזה, ולעשות כל מיני פעולות כדי למנוע ניסיונות פגיעה".

 גם רותם מחברת "1st Class Protection"", מספר על גל פניות מהלקוחות הפרטיים: "יהודים שיודעים שאני ישראל מבקשים מאבטחים שהם סמויים. הם בלי מדים, מסתובבים איתם. אותם אנשים רוצים שקט נפשי, לדעת שיש מישהו ששומר עליהם. לרוב אלה אנשים שיש להם כסף, אנשים עם ילדים, שבדרך כלל האישה מפחדת ומציבים להם מאבטח או 24/7 או בלילה. זה לרוב משפחה שהולכת ויש בחור שמסתובב איתם עם ג'ינס ומעיל, והוא בעצם מאבטח. יש לי גם הרבה רחובות שאני עושה פטרול עם רכבים באיזורים היהודים העשירים יותר, כמו קנזינגטון ונוטינג היל, וזה מכסה להם את הצורך באבטחה".

המותג הישראלי נפגע?

את הזינוק בשטח בביקוש לאבטחה הפרטית, קשה לכמת, אבל אינדיקציה טובה אפשר לקבל מהצעות העבודה שמתנקזות לקבוצת הפייסבוק של בוגרי קורס "אחיד" ויחידות מיוחדות. קורסי האבטחה של שדות התעופה ושירות הביטחון הכללי נחשבים ליוקרתיים במיוחד ול"תו תקן" בתחום, גם בישראל וגם בעולם. בוגריהם מבוקשים מאוד גם בקרב חברות האבטחה הפרטיות, וגם בקרב אנשי עסקים פרטיים ששוכרים את שירותיהם.

"לרוב, כשבא איש עסקים מחו"ל שדורש אבטחה, אם הוא מבין או מייעצים לו נכון, הוא יחפש ישראלים בוגרי קורס אחיד", מספר גורם מעמותת "בוגרי קורס אחיד" שביקש להישאר בעילום שם. "כשחברת אבטחה רוצה לגייס עכשיו קבוצת מאבטחים של 5-10 חבר'ה, במקום לברור ולחפש אותם, היא תפרסם בקבוצה. גם כשהקהילה היהודית בוינה מחפשת מאבטחים למשל, מפרסמים בקבוצה, ואני רואה עכשיו יותר קהילות יהודיות ואנשי עסקים יהודיים שהגדילו את מעגל האבטחה שלהם".

במקביל לעלייה במודעות הדרושים לאבטחה בקרב יהודים, הגורם ששוחחנו איתו מצביע על נקודה מעניינת נוספת – תחושה מפי מישהו שעובד שנים רבות בתחום בארץ ובחו"ל, שהתוצאה הקטלנית של ה-7 באוקטובר הביאה לפגיעה במותג.

"רצו בעבר אבטחה ישראלית וממשיכים לרצות, כי רואים שישראל חזקה ושהיא מנצחת מלחמות, אז אומרים 'זה צבא חזק'", מסביר אותו גורם. "כשקרה ב-7.10 מחדל מאוד גדול, ורואים בעולם חיילי צה"ל שהם יירויים - זה לא עשה טוב לדעתי למוניטין שלנו, אבל אולי אני טועה".

גרנובסקי לעומתו, דווקא לא מתרגש. "עקב המצב אנחנו עושים יותר אימונים, יותר אימוני ירי, אימונים טקטיים ושיעורי קרב מגע. אנחנו מתרגלים כל מיני תרחישים: תקיפה של בן אדם בודד, סכינאות, רכבי תופת, הנחת מטענים. בחלק מהאירועים אנחנו עובדים גם עם כלבי חומר נפץ ובודקים מקומות לפני הגעה של אנשים עם כלבים מיוחדים", הוא מספר. "חששתי שזה יכול לפגוע בתדמית של ישראלים בעולם האבטחה, אבל האמת שזה לא קרה. אנשים שאנחנו עובדים איתם מבינים שמה שקרה לא קשור למיומנות של מאבטחים ישראלים. זאת הייתה פשוט תקיפה אכזרית של חמאס. אבטחה ישראלית עדיין נחשבת למשהו טוב".