למרות קריירה צבאית של 25 שנה, תקופת הקורונה הייתה האירוע המכונן והעוצמתי ביותר שחווה אבי בוסקילה, מנכ"ל "שראל", חברה שמספקת פתרונות לוגיסטיים ומוצרים לרפואה מתקדמת. בוסקילה ועובדיו מצאו עצמם מתמרנים בין 42 מדינות וכמה יבשות במטרה להשיג מנשמים, מסכות, חומרי חיטוי ועוד. על פעילות זו החברה אף זכתה בתעודת הערכה של ראש הממשלה, הצבא, המוסד ומשרד הבריאות. זירת המנכ"לים – מדור חדש.
מנהיגות וניהול: "מנכ"ל הוא לבד באחריות"
מהי תפיסת המנהיגות שלך?
"להיות ערכי, אכפתי, חרוץ ולדעת לבחור אנשים טובים. בנוסף ליכולת להתנהל ולהוביל בתנאי אי-ודאות ולהיות גמיש לשינויים, יצירתי וחדשני. כל אחד אחד בפני עצמו לא מספיק. זה שילוב של כל הדברים".
כיצד מנכ"ל מתנהל מול לחצים וציפיות לתוצאות בשטח?
"לא סתם אומרים שמנכ"ל הוא לבד באחריות. ההצלחה של זוטר היא תוצר של העשייה שלו כמעט בלבד, אבל כדי שמנכ"ל יצליח, חשוב שידע לאן הוא רוצה להגיע ושיבנה צוות טוב. אני אופטימי עם תקנה. למדתי עם הזמן לווסת את זה ולבחור על מה אני מתרגז ונסחף ועל מה לא. הטיפ שלי הוא ללכת לישון עם הידיעה שמחר הוא יום חדש ולעצור את הלחץ".
מי האדם ממנו למדת הכי הרבה?
"אבא שלי ז"ל".
מהן הטעות וההצלחה הכי גדולות בקריירה שלך?
"הטעות היא שכאשר אתה יותר צעיר, אתה נותן משקל עצום למשימתיות ופחות לצד של ההון האנושי. ההצלחה הכי גדולה שלי זו המשפחה שלי והתנופה של 'שראל', שאני מנהל לשביעות רצון הלקוחות ועובדה שהחברה צומחת באופן אורגני".
מה הטיפ הכי טוב שלך למי שחולם להפוך למנכ"ל בעתיד?
"כל הזמן לבחון שינויים בשטח, לקבוע יעדים ולבדוק מול מה שקבעת ומול מתחרים, ולהאמין במה שאתה עושה".
"זו התקופה הכי מאתגרת בנושא גיוס עובדים ושימורם"
מהו הדבר שאתה הכי מעריך ב"שראל"?
"יש פה שילוב של הרבה מאוד אנשי מקצוע בתחומים שונים והשילוב הזה הוא מוקד ידע שכמעט ולא קיים במדינת ישראל מבחינת היכולת לבצע רכש, לוגיסטיקה ופרויקטים בתחום הרפואי. את חלק מהתחומים האלה לא לומדים באוניברסיטה".
איך אתה רואה את עתיד תחום הפתרונות הרפואיים?
"אם דיברו בעבר על מהפכות כמו המהפכה התעשייתית ומהפכת מערכות מידע, המהפכה שמתרחשת עכשיו היא בתחום הבריאות והשילוב של הביולוגיה וההנדסה. אנחנו רואים התפתחות בתחום הרובוטיקה כמו באשפוזי בית. הרבה טכנולוגיות שמשתלבות גם בטיפול הרפואי וגם בלוגיסטיקה הרפואית. אני רואה את החברה צומחת ונותנת פתרונות מקצה לקצה - מהמפעל עד מיטת החולה - עם טכנולוגיות ואמצעים חדשניים שמשדרגים את תחום הרפואה ושרשרת האספקה הרפואית.
"הטעות היא שכאשר אתה יותר צעיר, אתה נותן משקל עצום למשימתיות ופחות לצד של ההון האנושי. ההצלחה הכי גדולה שלי זו המשפחה שלי והתנופה של 'שראל', שאני מנהל לשביעות רצון הלקוחות ועובדה שהחברה צומחת באופן אורגני"
"המטרה של בתי החולים היא לטפל בחולים ופחות בבירוקרטיה ולוגיסטיקה, כמו הזמנות, מזון וכביסה. בהיבט הזה, זה לא פחות חשוב לאפשר לצוותים הרפואיים להתפנות לחולה בראש שקט ומבלי שיחסר להם דבר".
מהם האתגרים הכי משמעותיים בגיוס והעסקת עובדים?
"אני מנהל ומנכ"ל לא מעט זמן וזו התקופה הכי מאתגרת בנושא גיוס עובדים ושימורם. מאוד קשה לנתח את הסיבות לכך. להערכתי מדובר בשילוב של היציאה לחל"ת והמחויבות של דור ה-Z. יש תחושה שצעירים, בעיקר בתפקידים זוטרים, מוותרים ולא יוצאים מהבית. זה דור שחושב אחרת מבחינת מחויבות לארגון ולפרויקט ואין לו שום בעיה לעבור מהיום למחר לארגון אחר.
"יש תחרות במקצועות האונליין, הלוגיסטיקה והאספקה. זה גם קשור למשכורות שראו בהייטק ואנשים לאט לאט מתפכחים מזה. קשה מאוד להשיג כיום רוקחים, מהנדסי תעשייה וניהול, נהגים ומחסנאים.
"יש דרישות לשכר יותר גבוה. ברגע שאתה מגייס עובד חדש, אתה צריך לוודא שגם הוותיקים בתפקיד מקבלים שכר בהתאם. עליות המחירים בחשמל, אנרגיות ומוצרים גורמת לכך שאנשים עם שכר של 7,000-9,000 בחודש מתקשים להתמודד עם חיי היומיום. אתה צריך לעלות שכר כדי לשמר עובדים. אבל לא פחות מכך להעניק לעובד את תחושת החיבור למה שהוא עושה ולמשפחתיות בחברה. קרה שעובדים עזבו את 'שראל' בגלל תנאים יותר טובים וביקשו לחזור רק בגלל תחושת השייכות. גם בתקופות שיש היצע של עובדים, חשוב לתת להם תחושת שייכות כי ביום שיהיו להם הצעות בחוץ, הם יעזבו.
"לקוחות מצפים לרמת שירות מאוד גבוהה ועד הבית, וזה קיים גם ברפואה, אז צריך יותר ידיים עובדות ורובוטיקה לא תוכל להחליף לעולם את המצבת האנושית באופן מלא".
חיי מנכ"ל: "להביט למעלה מבלי להיות מנותק"
באיזה בית גדלת?
"גדלתי בבית ציוני-דתי באשדוד. אבי היה איש חינוך וממקימי העיר. זה היה בית מאוד ערכי. אנחנו חמישה אחים ויש לי אח תאום לא זהה. הבית שלי הוא כיום בקדימה ומאוד מגוון. יש לי שלושה ילדים, בן, בן 30 שעוסק בציור באינטרנט. בת, בת 24 שלומדת תעשייה וניהול, ובן לקראת גיוס, בן 18. אשתי חני מתעסקת בעיצוב וארגון בתים.
איך הגעת לתפקיד?
"התחנכתי בישיבה התיכונית נחלים בתקופת המפד"ל, שנטו אז יותר למרכז. התגייסתי לגולני ולאחר מכן עברתי לחיל רפואה ועשיתי כל מיני תפקידים במערכת הרפואית הצבאית - מחובש מוטס ועד עוזר קצין רפואה ראשי. הייתי 25 שנים בצבא. התחתנתי ולמדתי תוך כדי שירות. השלמתי תואר ראשון במדעי המדינה ותואר שני במנהל עסקים".
מה אתה אוהב לעשות בזמן הפנוי?
"אין לי הרבה מאוד זמן פנוי. אני יודע לצייר ולפעמים יש לי זמן לצייר. כשאני יושב עם מנהלים, אני נותן להם טכניקות מעולם הציור, כמו איך להתחיל מהדברים הכללים והרחוקים ולאט לאט לרדת לפרטים.
בזמן הפנוי אני בעיקר מטייל ומבלה עם המשפחה והחברים. אני גם מתנדב ומשמש כמנכ"ל עמותת חיל הרפואה וחבר מטה המאבק של קדימה-צורן בנושא בנייה עודפת ופתרונות תחבורה".
אילו תפיסות מוטעות יש לדעתך לגבי מנכ"לים?
"ברור שסביב מנכ"ל יש סטראוטיפים אינסטינקטיביים אבל זה מאוד תלוי באיך שהלקוחות, הקולגות והעובדים תופסים אותך. בסולם יעקב, כתוב שהסולם היה בקרקע והראש היה בשמיים. מנכ"ל צריך לרדת לפרטים ולהיות מחובר אבל אסור לו להיתקע שם. הוא צריך גם להביט למעלה מבלי להיות מנותק. מנכ"ל טוב צריך לאזן בין שתי הפוזיציות האלה.
"בכל חברה צריך לראות את החיבור והתרומה לקהילה. אנחנו מסייעים בתרופות לכפר נופש לבעלי צרכים מיוחדים ופועלים למען עמותת 'למענם' עבור ניצולי שואה שזקוקים לבדיקת מומחה עד הבית. בנינו איתם ניידת משכללת שמשמשת כמרפאה ואנחנו ומפעילים אותה יחד עם העמותה.
"בכל שיחה שאני עושה עם העובדים, אני מזכיר את הייעוד של החברה - המטרה היא לפעול לטובת בתי החולים ומערכת הבריאות. אני שואל את עצמי בסוף כל תקופה האם כל מה שאני עושה מקיים את הייעוד של הארגון ואיך טכנולוגיות וחדשנות יכולות לשרת אותנו.
"הבן שלי פתח למשל סטודיו והעביר שיעורים פרונטליים, וכשהגיעה הקורונה הכל נשמט לו. אמרתי לו לחשוב איך הטכנולוגיות משרתות אותו עכשיו. הוא הקליט קורס דיגיטלי ללימוד ציור ואיך שהוא סיים אמרתי לו להתחיל לעבוד על קורסים חדשים כי עד שיחקו אותך אתה תהיה בכמה רמות מעליהם. הגאון מוילנה אמר: 'אם אין אדם משתדל לעלות מעלה-מעלה, על כורחו ירד מטה-מטה'".
מהו הדבר שהכי מטריד אותך בישראל מבחינה חברתית, כלכלית או תרבותית?
"דבר ראשון, אלימות מילולית ואלימות בכלל. היום אנשים רוצים לבלוט ברשתות ובמדיה ועושים דברים חריגים, וזה מתחבר להתלהמות ואלימות. זה בתוכניות ריאליטי ובכל מקום. ודבר שני, מטרידים אותי פערים כלכליים וחברתיים משמעותיים. מצד אחד מדברים על טכנולוגיות מתקדמות, אבל במיקרו, כשיש חולה סיעודי שמתקשה למצוא מקום או מטופל שזקוק לפט סיטי וצריך להפעיל קשרים כדי להגיע לשם, יש פערים בין אוכלוסיות וגאוגרפיה ואסור שיהיו. לחבר'ה הצעירים בני ה-25-30 יש קושי עצום לבנות עתיד כלכלי בלי הורים מסייעים. זה חייב להשתנות, אחרת זה מצב שיתפוצץ".
אבי בוסקילה הוא חבר בפורום ראשי החברות שמאגד בעלים, יו״רים ומנכ״לים של חברות מובילות במשק. הפורום מאגד את כל ענפי המשק – תעשיה, היי-טק, מסחר ושירותים.