מאחורי אביהו בן גידה (31), אחד מאמני הקעקועים המצליחים והמפורסמים בישראל, עומד סיפור חיים לא פשוט כלל. בגיל 15 אביו התאבד והותיר את משפחתו עם חובות גדולים, אך מתוך הטרגדיה והקושי, הוא מצא מוטיבציה להקים יום אחד עסק מצליח משלו. היום, בבעלותו כבר שני סניפים של הסטודיו לקעקועים ״גידה״, ומתכנן להתרחב לחו״ל. ״אם אבא שלי היה כאן היום הוא במיליון אחוז היה גאה בי״, הוא מספר בריאיון.
בן גידה נולד בקריית שמונה למשפחה בת 4 ארבעה אחים, ומגיל קטן ידע שהחלום שלו הוא להיות מקעקע. ״ציירתי במשך כל חיי, כבר מהגן. בכל זמן נתון שהיה לי בילדות ציירתי ומגיל מאוד צעיר התלהבתי מעולם הקעקועים וידעתי שזה מה שאני רוצה לעשות בחיים״, הוא נזכר.
בגיל 15 הוא איבד את אביו, אליו היה קרוב במיוחד. ״אבא שלי היה החבר הכי טוב שלי והיה ישן איתי במיטה, ובאותו הלילה הוא לא ישן איתי. ב-7 בבוקר דפקו לנו בדלת שוטרים וקמתי מהר לדלת כדי לפתוח אותה, הם שאלו איפה אמא, וסיפרו לה שמצאו אותו תלוי במגדל מים. הוא התאבד ללא כל הודעה ועד היום אנחנו לא יודעים למה זה קרה״, הוא משתף.
View this post on Instagram
הוא התמודד עם קשיים רבים בעקבות כך. ״זו הייתה שנה מאוד מבלבלת שהשפיעה עלי גם בלימודים. הפכתי להיות אדם יותר סגור, יותר עצמאי, והייתי יותר איטי מכולם״, הוא נזכר ומוסיף, ״הוא השאיר אותנו עם חובות מאוד גדולים והרגשתי צורך לעזור לאמא שלי אז התחלתי לעבוד בגיל צעיר. אני זוכר את עצמי כילד יושב ואומר ׳יהיה לי עסק משלי בעתיד וארוויח הרבה כסף, אני אהיה מסודר ולא אצטרך להיות תלוי באף אחד׳. זה מעין ג׳וק שנכנס לי לראש ונשענתי על הדבר הזה״.
לאחר שהשתחרר מהצבא הוא עבר מיד לתל אביב והתחיל לעבוד בסטודיו לקעקועים, בדרך להגשים את החלום ולהפוך לאמן עצמאי. שם, הוא עבד כשוטף רצפות וצייר סקיצות, ולאחר שנה טס ללונדון יחד עם מי שהיום אשתו, אדית, לקורס, שבמסגרתו צבר את הידע הנדרש. ״כשחזרנו לישראל כבר ידעתי לקעקע באופן מאוד בסיסי והחלטתי לפתוח עסק קטן בחדר שלי בדירת השותפים בה התגוררתי ברמת גן״, הוא מספר, ״חילקתי את חדר השינה לשניים, שמתי בצד אחד מיטה ובצד השני מיטת קעקועים והתחלתי לקעקע״.
כך, בגיל 22 ומתוך סטודיו מאולתר בדירת שותפים, ההצלחה פשוט נפלה עליו. ״קעקעתי שני חברים, פרסמתי באינסטגרם, אנשים התחילו לשלוח לי הודעות ותוך חודש כבר קיבלתי מבול של פניות והייתי סגור 3 חודשים קדימה. אני לא יודע איך זה קרה או מה היה שם, זה פשוט התפוצץ מפה לאוזן ואנשים התחילו לדבר״, הוא מודה ומרחיב, ״כשהבנתי שיש לי המון עבודה, בן דוד שלי הציע לי לפתוח איתי בשותפות עסק בתל אביב. חתמתי על שכירות של 4,000 ש״ח למשך שנתיים והייתי מאוד לחוץ. ממש פחדתי. התחלתי להילחץ מהכספים וההוצאות, אבל בן דוד שלי אמר לי ׳הכל טוב, נסתדר׳, ובאמת היו לי שנתיים מטורפות שם״.
View this post on Instagram
אך לצד ההצלחה, כבר בחודש הראשון של העסק הוא נאלץ להתמודד עם רגע מפחיד במיוחד, כשאלמונים זרקו בקבוק תבערה ושרפו לו את הסטודיו. ״כנראה שמישהו שלא כל כך אוהב אותי או קינא ושרף לי את המקום", הוא משחזר. "יום אחרי הבאנו שיפוציניקים ושבועיים לאחר מכן חזרתי לעבודה. אף פעם לא נתתי לזה להשפיע עליי. פתחתי את המקום שוב, והשם שלי התפוצץ בתל אביב. הלכתי ברחוב ואנשים היו עוצרים ושואלים ׳רגע, אתה זה אביהו המקעקע?׳, זה היה מטורף ממש״.
"לקחנו מקום שהיה בנק עם שכירות של 50 אלף שקל – לא פחדתי"
עם ההצלחה הוא החל להעסיק מקעקעים נוספים, והעסק התרחב לחנות יותר גדולה בקרבת מקום. אך בשנת 2016 בנקודה משמעותית זו, אתגר נוסף ניצב בפניו, כאשר היחסים עם בן דודו עלו על שרטון. ״החלטנו לפרק את השותפות כי לא הצלחנו להסתדר. רציתי יותר עצמאות והרגשתי שאני נחנק. תמיד רציתי להיות לבד״, הוא משתף.
לאחר ביקור שערך במספר מכוני קעקועים ברחבי העולם, הוא החליט להקים סטודיו בסדר גודל שלא נראה בעבר בישראל: ״לקחנו מקום שהיה בעבר בנק, 400 מטר של אופן ספייס ושכירות של 50 אלף ש״ח בחודש. זו הייתה מקפצה גדולה, לעבור מעסק קטן לאימפריה גדולה. כשקיבלתי את החוזה לא פחדתי, הייתה לי תחושה שאני יודע מה אני עושה. עברתי תקופה ארוכה עד שהגעתי לנקודה הזאת, והגעתי מוכן״. כך, בשנת 2017 נפתח הסטודיו ברחוב לילינבלום בתל אביב.
היום, עם סטודיו נוסף שהוקם בבניין מידטאון בת״א, סטודיו ״גידה״ מונה כבר למעלה מ-20 מקעקעים, בנוסף ל-8 אנשי צוות. ״יש המון לקוחות. אנחנו באים כל בוקר לעבודה, ויושבים על 300 פניות שהתקבלו מ-19:00 בערב. העבודה אינטנסיבית, אנחנו עובדים לפי תורים המוזמנים מראש, ויש לנו מקעקעת אחת שמקעקעת קעקועים קטנים בימים פתוחים, עבור אנשים שלא רוצים להמתין״, הוא מתאר.
ועם ההצלחה, הגיעו גם הסלבס. ברשימת המתקעקעים של ״גידה״ נמנים רשימה של סלבס מוכרים בישראל וביניהם דור רפאלי, עדן פינס, ציון ברוך, מיקי בוגנים ושחקני כדורגל מפורסמים. ״העבודה מדברת בעד עצמה. תמיד בלטתי בנוף של עולם הקעקועים ויש לי סוג של חותם בעבודות. סלבס אוהבים להתקעקע ולקבל מוצר שיש עליו הייפ או דיבור טוב״, הוא אומר.
הגדילה המשמעותית לאורך השנים, הביאה עם עצמה גם אתגרים. ״בעסק שחווה גדילה כל הזמן החוקים, הניהול והאופרציה משתנים. אנשים שחוו איתי את התהליך הזה התקשו להסתגל לסיטואציה החדשה. היו הרבה כאבי גדילה, והרבה מקעקעים לא שרדו ועזבו״, הוא מספר ומשתף, ״אני בן אדם שנקשר וכשאני מכניס מקעקע לעסק אני מסתכל עליו כאילו אני מכניס אותו למשפחה שלי. הרבה פעמים סיום תקשורת איתי הייתה מאוד קשה והגיעה לנקודות שבירה, אבל אני למדתי איך לקבל את זה באהבה עם הזמן״.
גם היום, כשהוא ואדית הורים לשני ילדים, אביו מלווה אותו במחשבות: ״הוא במיליון אחוז היה גאה בי ואני חושב על זה המון. בדרך כלל שירים מחזירים אותי אחורה בקטע מטורף, שירים שאבא שלי היה שומע וגם אני שומע כשאני מקעקע אחרים. אני מאמין שהכל לטובה, זו מנטרה שאני חי אותה והיא הוכיחה את עצמה, כי קרו לי הרבה מאוד דברים קשרים שבסופו של דבר הובילו לדברים מאוד טובים״.
לבעלי עסקים שעובדים עם אמנים, הוא ממליץ לאפשר כמה שיותר מרחב. ״צריך לדעת איך לעבוד עם אמנים. חשוב לתת להם חופש ביטוי ולקבל את העובדה שזה לא יתנהל כמו עסק רגיל. אמנים צריכים חופש, ספייס ומרווח. אלו אנשים שצריכים חופש פעם בשבוע כדי לאגור רעיונות חדשים בראש״, הוא מתאר, ״בעולם האמנות קשה מאוד להצליח ולעשות מזה כסף, ואם למישהו יש פוטנציאל, צריך לדעת לקחת, לדחוף אותו, לשמור, לעטוף אותו ולתת תגמול כספי על כך, כי זה דבר שנותן הרבה דרייב״.
לעסקים בתהליך גדילה מהיר כמו שלו, הוא ממליץ להגדיר בעלי תפקידים ספציפיים לעניין: ״באופרציה גדולה אני ממליץ להכניס עובדי ניהול למקום ולהגדיר לכל אחד תפקיד. חשוב לעשות כל יום שיחות צוות, לעקוב אחר הדברים ולבדוק שהכל עובד ומתקתק. אני ממליץ להביא מישהו שהתפקיד שלו הוא להגדיל ראש ולחשוב איך לשפר את העסק, מישהו שיודע לקחת וליישם חזון, למצוא נקודות חלשות ולשפר אותן. בן אדם שהוא גם אמן וגם מנהל עסק לא יכול לעשות את זה לבד״.
ומה לגבי העתיד? ״אנחנו חושבים להתפתח לחו״ל. יש לנו המון לקוחות שמגיעים במיוחד אלינו מחו״ל, והיינו רוצים להנגיש להם את הסטודיו. אנחנו עובדים במקביל גם על קורס אינטרנטי של לימוד קעקועים דרך האינטרנט של אדית, וחולמים להביא יותר סגנונות ואמנים מהעולם דרכו. לבנות פלטפורמה גדולה של לימוד קעקועים באינטרנט שלא קיימת היום״.
רוצים לספר את הסיפור שלכם? רוצים לספר לנו על עסק שכדאי לנו להכיר? כתבו לנו: Business@mako.co.il