רבים העריכו כי לשנה הנוכחית בשווקים אין כמעט סיכוי לשחזר את החגיגות של 2021. ואכן, אם לשפוט לפי שלושת השבועות ומשהו הראשונים, 2022 כבר מסתמנת כרכבת הרים מהסוג מהמשקיעים פחות אוהבים. 

בעיקר אמורים הדברים במניות הטכנולוגיה ולמדד הנאסד"ק המוביל אותן, שכבר הספיק לאבד כ-12% מתחילת השנה. במקביל - עם או בלי קשר, עוד נבדוק בהמשך - נרשמות ירידות חדות גם בגזרת מטבעות הקריפטו, על רקע ידיעות כי רוסיה מעוניינת לאסור כרייה ומסחר בביטקוין בשטחה. 

נתחיל בבורסות, יותר נכון בבורסה החשובה בעולם  - וול סטריט. "האינפלציה והצפי לעליות ריבית התחילו את האירוע הנוכחי, כשהראשונות להיפגע הן חברות החלום הטכנולוגיות שנהנו מאוד מהריבית האפסית וההזרמות של הפד", מסביר אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב דש. "כרגע כ-30% מהחברות הנסחרות במדד הנאסד"ק נסחרות ברמת שפל מתחילת השנה, אבל אם מסתכלים על האירוע הנוכחי ומנסים להשוות אותו לירידות משמעותיות קודמות בנאסד"ק מ-2010, דווקא אפשר לראות שמדובר ככל הנראה באירוע שונה לטובה, ככל הנראה אירוע מקומי מוגבל".  

מה הסימנים לכך?  

"במקרים קודמים כשהיו ירידות בנאסד"ק היו גם עליות במרווחים של אגרות החוב, שזה סימן מדאיג לכלכלה כולה, לא רק לחברות הטכנולוגיה. במשבר הנוכחי אנחנו עוד לא רואים את זה. מעבר לכך, אם מסתכלים על מחירי הסחורות רואים שהפעם הם לא יורדים במקביל לירידות בשווקים. מחיר המתכות עולה, מחיר הסחורות החקלאיות עולה - וזה לא מסתדר עם תרחיש של אירוע כלכלי רחב.  

"צריך לשים לב גם לכך שמדדי המניות מחוץ לארצות הברית אמנם חטפו בימים האחרונים, אבל ירדו פחות מתחילת בהשוואה למניות בוול סטריט. מדד השווקים המתעוררים בכלל לא ירד בתקופה זו. כל הסימנים הללו מביאים אותי למסקנה שזה אירוע מוגבל לתחום של מניות הטכנולוגיה, בלי סימנים בינתיים לאירוע עולמי רחב". 

למה השוק מגיב רק עכשיו להערכות על העלאת הריבית? הן לא חדשות

"נכון, אבל השוק מפנים עכשיו שהבנק המרכזי, בנוסף להעלאות ריבית, מתכוון גם להתחיל לצמצם את המאזן שלו שכרגע גדל; לא רק להפסיק לקנות אג"ח, אלא גם לתת לתיק הזה לקטון. בנוסף, התחילו לדבר פתאום על 4-5 העלאות ריבית - וזה הלחיץ את השוק. 

אלכס ז'בז'ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב דש (צילום: רמי זרנגר,  יח"צ)
אלכס ז'בז'ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב דש | צילום: רמי זרנגר, יח"צ

"רבים סבורים כיום שאם הפד יעלה את הריבית בארה"ב לרמה של 2%, האינפלציה תיבלם, אבל לדעתי אי אפשר להרגיע אינפלציה כזו ב-2%. הפד יצטרך להעלות ריבית לרמה גבוהה יותר. ועד שהשוק לא יגלם את זה, התנודתיות בשווקים תימשך. יחד עם זאת, עדיין יש ציפיות לצמיחה יחסית גבוהה גם השנה בארה"ב, אירופה וישראל. וכל עוד התחזיות האלו תקפות, השוק, גם אם יירד פה ושם בדרך, יחזור למגמה חיובית". 

השוק הישראלי פשוט מגיב עכשיו לפחד בוול סטריט?  

"אנחנו אמנם רק מגיבים כרגע, אבל צריך להביא בחשבון שישראל דווקא מאוד רגישה לנושא הטכנולוגיה. אם הירידות בנאסד"ק יימשכו פחות או יותר כל השנה, זה לבטח ישפיע על המשק שלנו. זה ישפיע על גיוסי הון של חברות הסטארט אפ, ייצוא שירותי הטכנולוגיה ואפילו על ההכנסות ממיסים. אמנם בינתיים אנחנו רק שבועיים לתוך הירידות, אבל כנראה שכבר לא נראה עוד שנה מצוינת לטכנולוגיה כמו 2021, עם 26 מיליארד דולר שזרמו לחברות הסטארט אפ הישראליות".  

"רוסיה מצטרפת לסין"

ומה קורה בינתיים בזירת הקריפטו? האם רוסיה באמת מפילה את כל השוק? "רוסיה היא טריגר חלקי, חלקי מאוד", טוען רועי קצירי, מנהל אתר investing.com ישראל. "היא אמנם שוק לא קטן, אבל אם משווים את רוסיה לארה"ב ולמזרח אסיה, רואים שהיא לא מספיק דומיננטית כדי להפיל לבדה את המחירים של מטבעות הקריפטו". 

אז מה ההסבר לירידות?  

"אני רואה בנפילות האחרונות בקריפטו קורלציה ברורה לירידות בכל הנכסים המסוכנים. יש הרבה מאוד חברות צמיחה וטכנולוגיה, עם מניות קטנות, שאיבדו כבר עשרות אחוזים בחודש. למעשה, הצפי להעלאת ריבית בארה"ב מוביל משקיעים לצאת מנכסים שנחשבים מסוכנים בדרך להשקעות יותר סולידיות ובטוחות כמו אג"ח ממשלתיות. יש מניות טכנולוגיה שצנחו הרבה יותר מהביטקוין, למשל מניית רובין הוד שאיבדה כבר יותר מ-80% מערכה מיולי בשנה שעברה.  

רועי קצירי, מנהל האתר הישראלי של investing.com (צילום: איל יצהר)
רועי קצירי, מנהל האתר הישראלי של investing.com | צילום: איל יצהר

"אנחנו רואים ממש שינוי בטעם של המשקיעים - וזה משפיע מאוד גם על חברות הקריפטו. המשקיעים עוברים למניות יותר סולידיות - בנקים, רשתות קמעונאות וחברות אנרגיה שנראות פחות מסוכנות על הרקע של העלאות ריבית. עם זאת, עדיין יהיו טרנדים בתוך הקריפטו שימשיכו לשגשג גם השנה - ולא בהכרח בגבולות ההיגיון המקובל של וול סטריט. למשל, חברות שמתעסקות בתחום של מטבעות NFT (מטבעות דיגיטליים חסרי תחליף) המשמשים לאספנות של אמנות או תכנים דיגיטליים אחרים. השוק הזה הגיע ב-2021 לראשונה להיקפים של עשרות מיליארדי דולרים והוא ממשיך לצמוח בתחילת 2022. זה תחום שמושפע מאוד מטרנדים, משפיעני רשת וחברות גדולות, למשל בתחום הספורט, שמנפיקות מטבעות שמקנים בעלות על נכסים דיגיטליים. להערכתי, התחום הזה ימשיך להתפתח בעוצמה גם ב-2022 בהובלת חברות כמו פייסבוק ורובלוקס".

עד כמה משמעותית החמרת הרגולציה על תחום הקריפטו?  

"זו מגמה סופר משמעותית. כשרוסיה מטילה רגולציה שמגבילה את המסחר במטבעות קריפטו היא מצטרפת למעשה לסין, שעשתה את כבר באמצע 2021. מהלכים כאלה מצמצמים את תחומי הפעילות של חברות הקריפטו, דוחקים את רגליהן מאזורים שלמים בעולם ומאלצים אותן להתגמש מול הרגולציה באזורים שבהם הן עדיין מורשות לפעול. המגמה הזו בהחלט תקשה ב-2022 על בורסות הקריפטו ועל כל חברה שפועלת בתחום זה".