אם תהיתם במה מועילים הסכמי אברהם, שנחתמו בין השאר גם עם מרוקו הנה התשובה: משלחת עסקית ראשונה ממרוקו הגיעה היום (ג') לביקור בישראל, במהלכו נחתם הסכם לשיתוף פעולה בין ארגוני העסקים של שתי המדינות.
היקף הסחר, סחורות ושירותים, בין המדינות עלה בשנה האחרונה בכ-6 אחוזים ועומד על כ-90 מיליון דולר. מנתוני מכון הייצוא, המבוסס על נתוני הלמ"ס (לפי ארץ מקור), עולה כי בשנת 2021 זינק היקף ייצוא הסחורות מישראל למרוקו בכ-214 אחוזים, לעומת שנת ,2020 והסתכם בכ- 12 מיליון דולר. בין שאר הדברים שהישראלים ייצאו למרוקו: כלי רכב, כלי טיס ושיוט וציוד הובלה, פלסטיק גומי ומוצריהם, מוצרי תעשיות כימיות, מכונות ציוד חשמלי מפיקי תמונה וקול.
מכון הייצוא חשפו כי פוטנציאל היצוא הנאמד ב 250 מיליון דולר בסקטורים השונים כמו: השקיה, תעשיה חקלאית, אנרגיה, סייבר טכנולוגיות חכמות, ועוד.
לעומת זאת, יבוא סחורות לישראל ממרוקו עמד בשנת 2021 על 57 מיליון דולר, ירידה של כ-15 אחוזים לעומת שנת 2020 בה עמד הייבוא ממרוקו על כ- 67 מיליון דולר. בין שאר הדברים שיובאו: מוצרים לרכב, טקסטיל ומוצרי טקסטיל, והמפתיע: זיתים, שימורי דגים ואפילו פסטה.
בין שאר הדברים שדנו עליהם בפגישה הוא שיתוף פעולה בין המדינות גם בנושאי: תיירות, בריאות, חקלאות, מים, תעשייה, חינוך וטכנולוגיה, עם השאיפה להגדיל את הסחר ל-500 מיליון דולר.
המשלחת ממרוקו, הכוללת כ- 80 מראשי החברות המובילות במשק המרוקאי ובכללם חברות מתחום תעשיות הרכב והתעופה, מזון ומשקאות, מוצרי תעשיות כימיות ועוד, נפגשה עם התאחדות התעשיינים בישראל, איגוד לשכות המסחר ומכון היצוא הישראלי.
באירוע שהתקיים הבוקר בת"א, חתמו ד"ר רון תומר, יו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים ונשיא התאחדות התעשיינים ועו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, על הסכם שיתוף פעולה כלכלי בין חברות ישראליות ומרוקאיות עם מר צ'אקיב אלג' (Mr. Chakib ALJ), נשיא הקונפדרציה הכללית של המפעלים המרוקאים CGEM.
הטקס התקיים במעמד עיסאווי פריג', השר לשיתוף פעולה אזורי ועידן רול, סגן שר החוץ ובהשתתפות, הדר שור ראש מחלקת הודו אפריקה מזה״ת מנהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה ואיילת נחמיאס-ורבין יו"ר מכון היצוא.
"שותפות זה שם המשחק. יבוא מוליד יצוא וההפך"
ארגון CGEM מתפקד כנציגן של 90,000 חברות אל מול רשויות ציבוריות ופועל להגנת זכויותיהם וקידום תשתית כלכלית יציבה לפיתוח עסקי. כחלק מהסכם אסטרטגי הקימו CGEM ו-נשיאות המעסיקים והעסקים בישראל, מועצה עסקית דו-צדדית במטרה לקדם את שיתוף הפעולה בין שני הארגונים באמצעים שונים, כגון פיתוח יחסי סחר, ארגון אירועי B2B והקמת חברות מרוקאיות בישראל וחברות ישראליות במרוקו. בראש המועצה העסקית מרוקו-ישראל יעמוד מר סטיב אוחנה.
ד"ר רון תומר, יו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים ונשיא התאחדות התעשיינים אמר כי "למרוקו וישראל ישנה היסטוריה ארוכת שנים של יחסים חמים ואוהדים, גם באופן רשמי וגם באופן לא רשמי. כבר היום עם התחממות היחסים, הסחר בין המדינות קפץ בעשרות אחוזים, אך אנו מאמינים כי הקפיצה יכולה להיות גם של מאות אחוזים כבר בשנה הקרובה ולשם כך אנחנו נפגשים, גם בישראל וגם במרוקו, ופועלים יחדיו באופן הדדי להידוק היחסים. כבר הוכחנו ששלום כלכלי הוא בסיס איתן לשלום בין עמים״.
עו״ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר הסכים עימו ופירט: "ישראל תוכל לייצא מערכת השקיה וטכנולוגית חקלאות מתקדמת; ציוד רפואי; פיתוח סולארי; כימיקלים ועוד. אין יותר מקום להבחנה בין יצוא לייבוא. שותפות זה שם המשחק. יבוא מוליד יצוא וההפך".
איילת נחמיאס – ורבין, יו"ר מכון היצוא, חשפה כי עבורה מדובר בסגירת מעגל. "בשנת 1994 זכיתי לטוס עם יצחק רבין כראש ממשלה לוועידה הכלכלית בקזבלנקה ימים בלבד אחרי חתימת הסכם השלום עם ירדן. חזונו ותקוותיו, יהיו עימי במעמד הזה".
"למרוקו וישראל, שתיים מהכלכלות המשגשגות והדינמיות ביותר באזוריהן, יש היום חזון אסטרטגי ברור וחזק להגביר את נפח המסחר וההשקעות, לשפר את הגישה ההדדית לשווקים ולהניע צמיחה חברתית וכלכלית משותפת" סיכם מר צ'אקיב אלג' (Mr. Chakib ALJ), נשיא הקונפדרציה הכללית של המפעלים המרוקאים.